A thaiföldi Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 14 olyan gyanús weboldalra figyelmeztette a lakosságot, amelynek üzemeltetői kriptovaluták és hasonló termékek vásárlására kérték a felhasználókat.

Olvastad már? New York-i letétkezelőt nyit a Ledger hardvertárca

A szabályozó állítása szerint ezek az oldalak nem jogosultak kriptovalutákkal kapcsolatos üzleti tevékenységek végzésére az országban, ugyanis ilyenből egyelőre csak hét van.

Szolgáltatók engedély nélkül

A thai SEC pénteken figyelmeztetést tett közzé 14 olyan weboldalra vonatkozóan, amelyek üzemeltetői nem kaptak engedélyt a működtetésükre.

A bizottság közleménye alapján a figyelmeztetés oka, hogy korábban már kapott olyan bejelentéseket, panaszokat ezekkel a vállalkozásokkal kapcsolatban, amelyek arra kérték felhasználóikat, hogy közösségimédia-felületeken keresztül vegyenek és adjanak el kriptovalutákat.

Forrás: wikimedia.com

A szabályozó szerv különösséggel felhívta a figyelmet az elővigyázatosság fontosságára olyan esetekben, amikor ismeretlen személyek kérnek ilyen cselekedeteket.

A thai SEC által megnevezett 14 weboldal a payniex.com, misterchanger.com, thaiexchanger.com, egtexchange.com, digicardshop.com, superrichexchanger.com, emoneythai.com, i-exch.com, exchangercoin.com, gamershoppings.com , ecurrencyplus.com, ecurrencythailand.com, lnwexchanger.com és az R Exchange Facebook oldala.

A figyelmeztetés nyilvánosságra kerülése után a megnevezettek közül többen is törölték oldalukról a kriptovaluta-alapú ajánlatokat.

A listán szereplő egyik szolgáltató, a R Exchange november 18-án jelentette be, hogy a Suvarnabhumi bangkoki első számú repülőtéren üzemelő kioszkjuk immár hét különböző kriptovaluta váltására is alkalmas. Ezek a BTC, BCH, ETH, ETC, LTC, XRP és az XML. A cég nyilatkozata alapján az egyes tranzakciókat 15 százalékos díj terheli.

Csak hét szolgáltató rendelkezik engedéllyel

A Thaiföldön májusban érvénybe lépett kriptovalutákra vonatkozó szabályozások következtében, minden ezen a területen munkálkodni kívánó vállalkozás működését a helyi SEC-nek kell jóváhagynia.

A szabályozó szerv ismételten kiemelte, hogy teljes körű jóváhagyást még egyetlen kezelő, vagy szolgáltató sem kapott, hét vállalat működése azonban átmenetileg engedélyezésre került, miközben jelentkezéseiket felülvizsgálják.

A szervezet honlapja szerint ezek közül hat váltó: a Bitcoin Co. Ltd. (Bx), a Bitkub Online Co. Ltd., a Cash2coins, a Satang Corporation (Tdax), a Coin Asset Co. Ltd. és a Southeast Asia Digital Exchange Co Ltd. (Seadex). Kriptovaluta-kereskedőként csak a Coins Th kapott engedélyt.

A Tdax-ot a Satang Pro újraformálásával hozták létre szeptember 28-án. A vállalat jelenleg egy új kriptotárcán és „az első olyan thai fizetési platformon, amelyen az ügyfelek kriptovalutával fizethetnek közüzemi szolgáltatásokért, és egyszerűen feltölthetik egyenlegüket mobiltelefonjuk, vagy ajándékkártyák segítségével” dolgozik.

A Coin Asset november 11-én tartotta első éves találkozóját, melyen Sivanus Yamdee alapító bemutatta a vállalat saját tokenjét, illetve ismertette a globális fejlődést megcélzó terveket.

A Bitklub is tervbe vette saját tokenjének kibocsátását. Jirayut Srupsrisopa vezérigazgató hónap elején elmondta, hogy a vállalat célja a támogatott kriptovaluták számának húszra növelése év végéig. A váltó november 19-én tette elérhetővé az USDT-kereskedelmet a thai baht ellenében.

Hónap elején a thai SEC már figyelmeztetett olyan vállalatokra, amelyek anélkül végzik kriptovaluta-váltói tevékenységüket, hogy a kötelező engedélyeket megszerezték volna.

Ezek között olyan dél-koreai tőzsdék is szerepelnek, mint a Q Exchange és a Coin25. A szervezet ugyanakkor kilenc ismeretlen eredetű, forgalomban lévő tokenre is figyelmeztetett.

Forrás: news.bicoin.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!