A kriptoközösség nagy várakozásban van, miközben a jövő héten esedékes szenátusi bankbizottsági meghallgatás átformálhatja a fejlődő kriptoipar jövőjét – mégpedig még szabályozottabbá.

Az elmúlt hetekben a szabályozók világszerte hozzáfogtak a kriptopénzek és a kriptoipar tüzetesebb átvizsgálásához.

A legtöbb esetben fenntartásaik vannak a megszületőben lévő iparág fejlődési potenciálját – illetve az ezáltal hordozott veszélyeket a „régi” rendszerre nézve – illetően.

Az érdeklődés főleg azután nőtt meg, hogy a Facebook június 18-án elérhetővé tette a Libra projekt fehér könyvét.

A CFTC korábbi elnöke, Gary Gensler szerint a libra értékpapírnak számít. A 2009 és 2014 közötti időszakban elnöki tisztséget betöltő Gensler ezt az álláspontját a Fehér Ház megfelelő bizottságának is kifejtette. Hozzátette, a Libra kifejezetten megfelel egy hagyományos befektetési formának, emellett bizonyos banki struktúrákhoz hasonló elemeket is hordoz.

A szenátusi bankbizottság ebben a kontextusban döntött úgy, hogy a jövő heti meghallgatás elsődlegesen a kriptopénzek és a blokklánc szabályozási keretrendszereivel fog foglalkozni.

Az eseményt egy július 30-ával kezdődő, nyílt szekcióval fogják indítani – olvasható a hírekben. Ez a „Digitális pénzek és a blokklánc szabályozási keretrendszerének viszgálata” címet kapta.

Ezzel együtt viszont továbbra sem tiszta, hogy a meghallgatás a ténymegállapításokat fogja erőltetni, vagy arra szeretnék használni, hogy a törvényhozásban felmerülhető tetszőleges témákról társalogjanak a kriptókat illetően.

A meghallgatás

A szenátusi meghallgatás a tervek szerint élőben követhető lesz, emellett több szakértő fog tanúskodni, mikor eljön az idő.

A felkért szakértők között ott van Rebecca Nelson, a Kongresszusi Kutatási Szolgálat nemzetközi kereskedelemre és pénzügyekre szakosodott tagja; Jeremy Allaire, a Circle ügyvezetője – a Blockchain Association szóvivőjeként; iletve Mehrsa Baradaran, a kaliforniai Jogi Egyetem professzora.

A Bankbizottság már több meghallgatást szervezett a kriptoszféra ügyében.

A legutóbbi alkalommal kifejezetten a Facebook Libra projektjét vették górcső alá. Ekkor David Marcus, a Facebook kriptoprojektjének, és egyben a Calibra vállalat ügyvezetőjének tették fel a kérdéseiket a bizottsági tagok.

A Libra projekt kapcsán sok kérdést megválaszolt, de a bizottsági tagok néhány bitcoint és más altcoinokat érintő témában is érdeklődtek tőle.

Ezzel szemben viszont a szenátorok főleg azzal foglalkoztak, hogy megkülönböztethessék a teljes kriptoszférát a Facebook stabilcoinjától. Ez azt jelenti, hogy a törvényhozók az elmúlt évekhez képest mostanra sem értik jobban ennek az eszközosztálynak, a kriptopénzeknek a technológiáját.

Brian Schatz, hawaii demokrata szenátor például arra kérte Marcust, hogy magyarázza el, a Facebook egyáltalán miért fejlesztett magának kriptopénzt – egyáltalán miért állítják, hogy egy kriptopénzhálózat általánosságban hasznos lehet.

Olvastad már? A Metamask mobilos böngészője megmutatja nekünk az Ethereum jövőjét

Mindenesetre a kriptoközösség most a következő meghallgatásra figyel, hogy kiderüljön, mit tartogat a jövő.

Forrás: coinspeaker.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂