A stablecoinok a hitelpiacokat is felkavarhatják

-

A Fitch hitelminősítő intézet szerint a stablecoinok kockázatot jelenthetnek a piacok számára, ez pedig szigorúbb szabályozáshoz vezethet.
Az intézet arra figyelmeztet, hogy a nem valódi eszközök által fedezett stablecoinok növekedése destabilizálhatja a rövid távú hitelek piacát.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Azok a stablecoinok, amelyek valódi eszközökkel vannak fedezve, kisebb kockázatot hordoznak a pénzpiacok számára. Példaként az USDC tokent hozzák fel, amely amerikai dollárral van fedezve, letétkezelőkön keresztül.
Ettől függetlenül „a hatóságok továbbra is aggódhatnak, az eszközök globális mivolta végett”.
A Tether is szóba kerül a jelentésben, ez alapján a cég a fedezet 26,2%-át készpénzben, letétben, váltókban és állampapírokban tartja az idei márciusi adataik alapján.
A Fitch külön kiemeli, hogy a cég részvénytartalékai, amelyek a fedezet nagyjából 50%-át teszik ki, jelenleg 20,3 milliárd dollárt érnek. Ez viszont lehet, hogy nagyobb, mint az USA pénzpiaci alapjainak a többsége.

„Egy váratlan, tömeges visszaváltás az USDT esetében könnyen destabilizálhatja a rövid távú hitelek piacát, főleg, ha ezt egy erős részvényeladási hullám esetén teszik meg. Ezt pedig tovább erősítheti, ha több más, hasonló fedezettel működő stablecoinnal is ilyesmi történik.”

Erre a legjobb példa a Facebook által indított Diem, amely hatalmas figyelmet kapott a szabályhozók részéről. Az eredeti elképzelések alapján a Diem a fedezete 80%-át államkötvényekben tartotta volna, 20%-ot pedig készpénzben.
De ez a húsz százalék bármikor bekerülhetett volna a pénzpiacra, hogy szintén rövid lejáratú állampapírokat vegyenek rajta.
A Fitch szerint a Diem, és a hasonló projektek könnyen és gyorsan nőhetnek olyan nagyra, hogy lépéseket váltanak ki a törvényhozók irányából, szigorítva a stablecoinok szabályzását.

„Ennek az eszközosztálynak a kockázata erősen kötődik a fedezetek likvidációjához, ezért fokozottan ellenőrizni akarják a jogalkotók.”

Az USA esetén már adtak ki figyelmeztetést a hivatalok, hogy a Tetherhez hasonló fedezetet használó stablecoin projektek nem maradnak stabilak, ha a rövid távú hitelek piaca jelentősebb mértékben megremeg.

A Fitch pedig úgy fogalmaz, „ez pontosan az ellenkezője annak, ahogyan a stablecoinok a nagyközönség számára promótálva vannak”.
Múlt hónapban a Boston Federal Reserve elnöke, Eric Rosengren fejezte ki aggodalmait a stablecoinok exponenciális növekedése miatt.

„Sokkal jobban oda kell figyelnünk, hogy a rövid távú hitelek piacát mi forgathatja fel, és az biztos, hogy a stablecoinok ilyen faktornak számítanak.”

Olvastad már? A Valkyrie kriptoeszköz-kezelő 10 millió dollárt gyűjtött össze

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

2000 dollár lehet a tényleges Ethereum cél?

Az Ethereum, a második legnagyobb piaci tőkeértékű kriptopénz, a közelmúltban egy mérsékelt, 5%-os árfolyam-ugrást produkált az elmúlt héten. Ez az ármozgás azonban egybeesik a kereskedők jelentős...

A dollár katasztrofális helyzetbe kerülhet

Peter Schiff, az ismert aranyrajongó és közgazdász szerint az USA államadóssága, az ország gazdasága, és a dollárra leselkedő veszély nem múlt el. A politikusok nemrégiben...

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Bitcoin technikai elemzése 06.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin hamis kitörést mutatott egy rövid távú tartományon túlra a múlt hétvégi pozitív fejleményeket követően az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A múlt heti...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!