A stabilkoinok berobbanása nem garantálja a bitcoin értéknövekedését

-

A bitcoin látszólag elért egy helyi csúcsot, így minden szempár a stabilkoinokra szegeződött. Ezek olyan digitális eszközök, melynek értékét egy „stabil” háttéreszköz adja.
Már 2017 óta jelen vannak, de az elmúlt pár hónap során egyre nagyobb jelentőségre tettek szert a készletük növekedése miatt.

Válts stabilcoinokat a CoinCashnél! Kattints a részletekért!

A Coin Metrics adatai alapján a stabilkoinok összértéke a történelem során először lépte át a 9 milliárd dollárt. Ez azért is jelentős, mivel hat hete ez a szám még csak 6 milliárd volt.
Ez 50%-os növekedés egy több milliárdos piacon, csupán másfél hónap alatt. Így tisztán látszik, hogy nem csak a jegybankok folytatnak féktelen pénznyomtatást. (A cikk írásakor egyébként további 120 millió dollárnyi tethert nyomtattak.)

Az általános narratíva szerint ez pozitív a kriptopiacok számára, a befektetők szerint ugyanis azt jelzi, hogy az emberek több pénzt áldoznak bitcoin, ether és egyéb kriptopénzek vásárlására.
A közgazdászok szerint viszont ez nem feltétlenül igaz teljesen.

Közgazdászok: a stabilkoin felrobbanása nem feltétlen jó a bitcoin számára, leginkább neutrális

A VOX gazdasági kutatással foglalkozó blogon megjelent egy „A stabilkoinok nem nyomják fel a kriptopiacok értékét” című bejegyzés Richard K. Lyons innovációs vezető és Ganesh Visawanath-Natraj professzor tollából, akik rendre a Kaliforniai Egyetem és a Warwick Business School munkatársai.
A bejegyzés lényegében megcáfolja azt az elméletet, mely szerint a stabilkoinok növelhetik a bitcoin értékét.
Összefoglalásképp tekintsétek meg a lentebb látható két grafikont, amelyek összefüggést keresnek a bitcoin és az ether teljesítménye, valamint az új tether koinok kiadása között.
Arra a megállapításra jutottak, hogy 2017 augusztusa és 2019 novembere között nem volt egyértelmű összefüggés a bitcoin és az ether árfolyama, valamint az új tetherek kiadása között.
Valójában a bitcoin értéke általában valamelyest csökkent közvetlenül az új tetherek megjelenése után, de lehet, hogy csak azért, mert egy medve piacot vizsgáltak.

A mintában nem szerepeltek az elmúlt hónapok, pedig ekkor mutatta a legnagyobb növekedést a tether összértéke, és mindez bizonyára megváltoztathatta volna az eredményeket.
Mindezek ellenére a következő megállapításra jutottak:

„Több kérdést is megválaszoltunk arról, hogy a stabilkoinok növelhetik-e a kriptoeszközök értékét. A lényeg a következő: nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a stabilkoinok kiadása kihatna a kriptopénzek értékére. A bizonyítékok mást mutatnak.”

Akkor mi állhat a növekedés mögött?

Felvetődhet a kérdés: ha a vásárlók nem bitcoint vásárolnak, akkor mégis miért növekedik a kereslet a stabilkoinok iránt?
Véleményük szerint a stabilkoinok kiadása „a másodlagos piaci érték kilengésével állhat összefüggésben”, vagyis akkor, ha az USDT értéke elmozdul az 1 dollárról és emberek ezen szeretnének nyerészkedni.

„A kockázatos időszakok során a befektetők biztos vagyontárolási eszközöket keresnek. A portfóliók átrendezése tetherbe és egyéb stabilkoinokba pedig minimális költségekkel jár.”

Az USDT lényegében egy sokkal egyszerűbb és elérhetőbb alternatíva a bitcoin-fiat cserepárokhoz képest.
Sam Bankman-Fried, az FTC kriptotőzsde és az Alameda Research kriptoalap és OTC piac vezérigazgatója is hasonlóan látja ezt.

Olvastad már? Egyre több kínai befektető fordulhat a bitcoin felé

Forrás: cryptoslate.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin ára 2021 decembere óta először éri el az 57.000 dollárt

A Bitcoin árfolyama február 15. és 25. között alacsony volatilitást mutatott, de az elmúlt két napban úgy tűnik, hogy a vevők visszatértek, mivel a BTC...

Bitcoin előrejelzés: Michael Novogratz szerint 150.000 dollárra emelkedhet

A bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) körüli lelkesedés nem mutatja a lanyhulás jeleit, és a várakozások szerint az ágazatban tartós növekedés és elfogadás várható. Michael Novogratz,...

Az Ethereum bálnák 64 millió dollárt vontak ki a tőzsdékről

Az Ethereum (ETH) bizalmának figyelemre méltó megnyilvánulásaként a kriptopénz bálnák együttesen mintegy 64 millió dollár értékű ETH-t vontak ki a főbb tőzsdékről - jelentette a...

Márciusi altcoinok megfigyelése a Solana árnyékában

Vendégbejegyzés A kriptopiac napjainkban jelentős átalakulásnak lehet tanúja, amit a Solana (SOL) figyelemre méltó útja és a skálázható, biztonságos és decentralizált web3 platform előmozdítását célzó stratégiai...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!