A Square második negyedéves jelentéseiből kiderült, hogy a BTC volatilitásával kapcsolatos munka bonyolult, valamint napvilágra került egy 29 milliárd dolláros fintech-felvásárlás is.

A Twitter alapítója és vezérigazgatója, Jack Dorsey által vezetett Square digitális fizetési vállalat nyilvánosságra hozta, hogy a Cash alkalmazás felhasználói 2,72 milliárd dollár értékben vásároltak bitcoint 2021 második negyedévében.

„Míg a bitcoin árbevétel 2,72 milliárd dollár volt 2021 második negyedévében, ami körülbelül 3x nagyobb az előző évhez képest, a profit mindössze 55 millió dollárt tett ki, ami a bitcoin árbevétel körülbelül 2%-a” – áll a Square tegnap késő este közzétett részvényesi levelében.

A vállalat bitcoin-bevétele lényegében azt jelenti, hogy az ügyfelei összesen mennyi BTC-t vásároltak a beszámolási időszakban.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Figyelemre méltó, hogy annak ellenére, hogy nagyjából háromszor annyi bitcoint értékesítettek, mint 2020 második negyedévében, a Square bruttó nyeresége 55 millió dollár volt – vagyis a BTC-bevétel nagyjából 2%-a.

Ez a nyereség az ügyfeleknek eladott teljes BTC-összeg és a Square által az eladások megkönnyítése érdekében vásárolt BTC költségei közötti különbségből adódott.

Ennek oka, hogy amikor a felhasználók a Cash App-on keresztül bitcoin-t vásárolnak, a Square „egy kis árrést alkalmaz a bitcoin piaci költségére, amely általában változékony és kívül esik az ellenőrzésünkön”.

„A bitcoin árbevétel és a bruttó nyereség a bitcoin árának évről évre történő emelkedéséből, valamint az ügyfélkereslet növekedéséből származik.” – jegyezte meg a cég.

A Square második negyedéves bitcoin-teljesítményét azonban jelentősen ellensúlyozta a kriptopiac május közepi összeomlása, amikor számos kriptovaluta árfolyama nagyjából 50%-kal esett vissza.

Összehasonlításképpen a vállalat 2021 első negyedévében 75 millió dolláros bitcoin bruttó nyereségről és 3,51 milliárd dolláros BTC összbevételről számolt be.

A májusi zuhanás a Square saját BTC-befektetéseit is érintette. A vállalat korábban 2020 végén 50 millió dollár, illetve 2021 elején 170 millió dollár értékben vásárolt BTC-t.

Bár a Square a bitcoint „határozatlan idejű immateriális eszköznek” tekinti, a számviteli szabályok miatt a cégnek a második negyedévben 45 millió dollárral le kellett értékelnie a BTC-befektetését.

„Mint határozatlan idejű immateriális eszköz, a bitcoin értékvesztésnek van kitéve, ha a bitcoin valós értéke az értékelt időszak alatt a könyv szerinti érték alá csökken. A második negyedévben 45 millió dollár értékvesztést számoltunk el a BTC-befektetésünkre” – magyarázta a Square.

Mégis, június 30-án a Square bitcoin-befektetésének valós értéke állítólag 281 millió dollár volt, “ami 127 millió dollárral magasabb, mint a befektetés könyv szerinti értéke”.

Figyelemre méltó, hogy ezek a számok nem fognak realizált nyereséget – vagy veszteséget – jelenteni, amíg a Square úgy nem dönt, hogy eladja a részesedését.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

A Square felvásárolja a fintech sztárját

A részvényeseknek írt legutóbbi levéllel párhuzamosan a Square azt is bejelentette, hogy 29 milliárd dollárért felvásárolja az ausztrál „vásárolj most, fizess később” mottóval dolgozó platformot, az Afterpayt.

„A Square és az Afterpay célja közös” – mondta a közleményben Jack Dorsey, a Square társalapítója és vezérigazgatója.

„Együtt jobban össze tudjuk kapcsolni a Cash App és Seller ökoszisztémáinkat, hogy még meggyőzőbb termékeket és szolgáltatásokat nyújtsunk a kereskedőknek és a fogyasztóknak, visszaadva a hatalmat a kezükbe.”

Az üzlet, amelynek várható összértéke nagyjából 29 milliárd dollár, és amelyet a tervek szerint a Square részvényeivel fizetnek ki, valamikor 2022 első negyedévében zárul le.

Olvastad már? 3 ok, amiért az Ethereum ára nem biztos, hogy hamarosan eléri az $5,000 dollárt.

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!