A SEC kriptovaluta közleménye kérdéses

-

Október 31-én az Amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (U.S. Government Accountability Office) aggodalmának adott hangot az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) által kiadott, kriptopénzekkel kapcsolatos közleménnyel kapcsolatban.

Az elszámoltatási hivatal nevezetesen azzal vádolta a SEC-t, hogy elhanyagolt egy kulcsfontosságú lépést, amikor a letétkezelési kötelezettségek elszámolásával és közzétételével kapcsolatos iránymutatást adott.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez a felhasználók kriptopénz-állományainak védelmével volt kapcsolatos.

A kifogás elsősorban arra vonatkozik, hogy a SEC elmulasztotta a Kongresszus felülvizsgálati törvénye (CRA) szerinti kötelező jelentések benyújtását a Kongresszusnak és a számvevőszéknek, mielőtt bármilyen szabályt bevezetett volna.

Ez a helyzet vitát váltott ki arról, hogy a közleményt „szabályként” kell-e kategorizálni.

Az elszámoltatási hivatal azzal érvelt, hogy a közlemény megfelel a közigazgatási eljárásról szóló törvény (Administrative Procedure Act – APA) szerinti szabály meghatározott meghatározásának, így szükségessé teszi a megfelelő jelentések benyújtását.

Válaszul a SEC azt állította, hogy a közlemény nem minősül szabálynak, mivel nem rendelkezik az ügynökségi intézkedés vagy kötelező érvényű ügynökségi nyilatkozat jellemzőivel.

Vita a szabályozási besorolásról

A vita következményei továbbra is bizonytalanok. Kérdéseket vet fel az elszámoltatási hivatalnak mint az amerikai törvényhozáson belüli független ügynökségnek a végrehajtási jogkörével kapcsolatban is.

A vita eredete március 24-re nyúlik vissza. A SEC a vonatkozó iránymutatást a Staff Accounting Bulletin 121. számában („Közlemény”) publikálta.

Ez a közlemény azt ajánlotta, hogy a vállalatoknak a biztosított kriptovalutákat kötelezettségként kell elszámolniuk a mérlegükben valós értéken, a megfelelő eszközökkel együtt.

A hagyományos gyakorlattól való eltérés azonban vitát váltott ki a republikánus törvényhozók körében, akik aggodalmuknak adtak hangot a következményekkel kapcsolatban. Azzal érveltek, hogy ez a változás ellentmond a bevett banki gyakorlatnak, különösen a letéti eszközök mérlegen kívüli kezelésével kapcsolatban.

Az egyik képviselő, Andy Barr (R-Ky.) hangot adott azon aggodalmának, hogy az ilyen változtatások visszatarthatják a bankokat a digitális eszközök letétkezelési szolgáltatásaitól.

Gary Gensler, a SEC elnöke megvédte az iránymutatást. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy mind a bankok, mind a részvénytársaságok a kriptovalutákra vonatkozó releváns információkat a mérlegükbe foglalják.

A SEC-t sokan kritikával illették a kriptovállalatok egyértelmű szabályozás nélküli kezelése miatt. Hester Peirce, a SEC egyik biztosa bírálta a SEC eljárását az LBRY kripto startup elleni vádakkal kapcsolatban.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Peirce aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az LBRY-hez hasonló vállalatok számára nincs egyértelműség és világos út a funkcionális tokenfelajánlások regisztrálásához.

A laikusok számára az LBRY nemrég jelentette be a bezárását, miután a SEC be nem jegyzett értékpapírok értékesítésével vádolta meg a céget.

Olvastad már? A Bitcoin végül beléphet a bikás fázisba?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

3 kripto robbanni fog, miután az Ethereum ETF jóváhagyást kap – Dogecoin (DOGE), Cardano (ADA) és Solana (SOL)

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca, amely jelenleg 1,41 billió dollár kapitalizációval rendelkezik, egy egyedülálló fázist él át, amelyet az altcoinok visszaesése jellemez. Mindezek ellenére van remény egy esetleges...

Kiyosaki: most kell bitcoint venni, amíg nem késő!

Robert Kiyosaki ismételten az alternatív befektetési eszközöket szorgalmazza, beleértve az aranyat, az ezüstöt, és a Bitcoint, miközben óva int a hagyományos fiat pénzrendszertől. Kiyosaki, a...

Svédországban újabb bitcoin-bányát nyit a Hive

A Hive Digital Technologies, a kriptopénzbányászat területén működő vállalat, Svédországban bővíti globális jelenlétét. A cég nemrégiben bejelentette, hogy területi szerződést kötött a svédországi Bodenben található egy...

A Bitcoin árfolyama 40.000 dollár fölé kúszhat?

Mivel a jó öreg Bitcoin árfolyama 2022 májusa óta először szakította át a 38.000 dolláros határt, a kriptoközösségnek máris a következő célon a szeme, ami...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!