A SEC kriptovaluta közleménye kérdéses

-

Október 31-én az Amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (U.S. Government Accountability Office) aggodalmának adott hangot az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) által kiadott, kriptopénzekkel kapcsolatos közleménnyel kapcsolatban.

Az elszámoltatási hivatal nevezetesen azzal vádolta a SEC-t, hogy elhanyagolt egy kulcsfontosságú lépést, amikor a letétkezelési kötelezettségek elszámolásával és közzétételével kapcsolatos iránymutatást adott.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez a felhasználók kriptopénz-állományainak védelmével volt kapcsolatos.

A kifogás elsősorban arra vonatkozik, hogy a SEC elmulasztotta a Kongresszus felülvizsgálati törvénye (CRA) szerinti kötelező jelentések benyújtását a Kongresszusnak és a számvevőszéknek, mielőtt bármilyen szabályt bevezetett volna.

Ez a helyzet vitát váltott ki arról, hogy a közleményt „szabályként” kell-e kategorizálni.

Az elszámoltatási hivatal azzal érvelt, hogy a közlemény megfelel a közigazgatási eljárásról szóló törvény (Administrative Procedure Act – APA) szerinti szabály meghatározott meghatározásának, így szükségessé teszi a megfelelő jelentések benyújtását.

Válaszul a SEC azt állította, hogy a közlemény nem minősül szabálynak, mivel nem rendelkezik az ügynökségi intézkedés vagy kötelező érvényű ügynökségi nyilatkozat jellemzőivel.

Vita a szabályozási besorolásról

A vita következményei továbbra is bizonytalanok. Kérdéseket vet fel az elszámoltatási hivatalnak mint az amerikai törvényhozáson belüli független ügynökségnek a végrehajtási jogkörével kapcsolatban is.

A vita eredete március 24-re nyúlik vissza. A SEC a vonatkozó iránymutatást a Staff Accounting Bulletin 121. számában („Közlemény”) publikálta.

Ez a közlemény azt ajánlotta, hogy a vállalatoknak a biztosított kriptovalutákat kötelezettségként kell elszámolniuk a mérlegükben valós értéken, a megfelelő eszközökkel együtt.

A hagyományos gyakorlattól való eltérés azonban vitát váltott ki a republikánus törvényhozók körében, akik aggodalmuknak adtak hangot a következményekkel kapcsolatban. Azzal érveltek, hogy ez a változás ellentmond a bevett banki gyakorlatnak, különösen a letéti eszközök mérlegen kívüli kezelésével kapcsolatban.

Az egyik képviselő, Andy Barr (R-Ky.) hangot adott azon aggodalmának, hogy az ilyen változtatások visszatarthatják a bankokat a digitális eszközök letétkezelési szolgáltatásaitól.

Gary Gensler, a SEC elnöke megvédte az iránymutatást. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy mind a bankok, mind a részvénytársaságok a kriptovalutákra vonatkozó releváns információkat a mérlegükbe foglalják.

A SEC-t sokan kritikával illették a kriptovállalatok egyértelmű szabályozás nélküli kezelése miatt. Hester Peirce, a SEC egyik biztosa bírálta a SEC eljárását az LBRY kripto startup elleni vádakkal kapcsolatban.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Peirce aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az LBRY-hez hasonló vállalatok számára nincs egyértelműség és világos út a funkcionális tokenfelajánlások regisztrálásához.

A laikusok számára az LBRY nemrég jelentette be a bezárását, miután a SEC be nem jegyzett értékpapírok értékesítésével vádolta meg a céget.

Olvastad már? A Bitcoin végül beléphet a bikás fázisba?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Solana egy 900%-os emelkedést tartogathat 1000 dollárig, de CSAK HA…

A július 15-21. hét folyamán a Solana (SOL) visszaszerezte a 150 dollárt, majd magasabbra emelkedett, és a 173 dolláros cikkírásakor 17% -ot tett ki. A...

Vajon Ethereum ETF kereskedés új altcoin rallyt indít? Az utolsó esély az altcoinok olcsó megvásárlására?

Vendégbejegyzés A kriptopiac mostanában a vihar előtti csendet éli. A szemek az Ethereumra szegeződnek, mivel egy ETF esetleges bevezetése komoly rallyt indíthat el. Az altcoinok vonzó belépési...

A Bitcoin most már a francia nyugdíjbiztosításokban is szerepel!

A VanEck az Inter Investtel együttműködve egy innovatív tőzsdén kereskedett kötvényen (ETN) keresztül bevezeti a Bitcoint a francia nyugdíj-előtakarékossági tervekbe. Ezzel az úttörő együttműködéssel a...

Az Ethereum ETF kereskedés csütörtökön kezdődik – Mi a következő altcoinok?

A kriptopiac nyugodt marad, a várakozás jeleit mutatja egy potenciális bikafutás előtt. Az alcoinok jelenleg vonzó belépési pontokat kínálnak, ami a közelgő növekedésre utal. Az Ethereum...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!