A Ripple alapítója, Chris Larsen úgy véli, hogy a bitcoinnak el kell távolodnia a proof of work rendszertől, hogy sikeres maradhasson.

„Szerintem ez a változás kulcsfontosságú ahhoz, hogy a bitcoin továbbra is a világ meghatározó kriptovalutája maradjon”mondta Larsen a Mediumon csütörtökön közzétett cikkében.

A proof of work (PoW) egy energiaigényes konszenzusos mechanizmus, amely a Bitcoin blokkláncát működteti, villanyáram-felhasználása pedig kisebb országok energiaigényével vetekszik.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A PoW hátterében a bitcoin bányászata áll: nagy teljesítményű számítógépek segítségével bonyolult matematikai feladványokat oldanak meg, amellyel a hálózat működését és biztonságát garantálják.

A feladvány első megoldója blokkjutalmat kap, amely lényegében a bányászok fizetése a részvételért.

Mivel a legnagyobb számítási kapacitással rendelkező gépek indulnak a legnagyobb eséllyel a versenyben, a számítógépeket egyre erősebbekre cserélik, ami egyre több energia felhasználását jelenti.

„Mivel egyre több egyéni befektető és vállalat vásárol jelentős bitcoinpozíciókat – a PoW olyan szint felé halad, amelyet egyre nehezebb tolerálnia a társadalomnak, mivel a világ jelenleg a klímakatasztrófa elhárításán dolgozik” – mondta Larsen.

A Digiconomist adatai szerint, a Bitcoin-bányászat szén-dioxid lábnyoma összehasonlítható mértékű Bulgária CO2-kibocsátásával.

Egyetlen tranzakció pedig egy hónapig képes ellátni energiával egy átlagos amerikai háztartást. Larsen úgy véli, hogy a PoW melletti érvek mind „hamisak”.

A PoW támogatói azonban azt állítják, hogy mindez nem is olyan rossz, és hogy ez ösztönözni fogja a megújuló energia használatát, illetve, hogy idővel csökkenni fog a mechanizmus energiaigénye.

„Annak kellene látnunk a PoW-ot, ami – egy ragyogóan megtervezett technológia, amely mára elavulttá vált” – mondta Larsen.

Ahhoz, hogy továbbra is meghatározóak maradjanak, a proof of work kriptopénzeknek alkalmazkodniuk kell – mondta. Larsen úgy gondolja, hogy az XRP – amely olyan egyesített blokkláncot használ, amelyen csak néhány ember számára engedélyezett a tranzakciók feldolgozása – fenntarthatóbb, és kijelentette, hogy a blokklánca már energiatakarékos.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Továbbá Larsen a proof of stake (PoS) híve: egy konszenzusos mechanizmusé, amely a validátorokat (a bányászok PoS-megfelelője) aszerint választja ki, hogy mennyi pénzt kötöttek le.

Minél több kriptót kötöttél le, annál több jutalmat kapsz. A népszerű PoS-coinok között szerepel a Tezos, a BNB és rövidesen az Ethereum 2.0 is.

„Ezeket a technológiákat élesben is tesztelték, és decentralizáltnak bizonyultak.”

A bitcoin piaci részesedése az év eleje óta 18%-kal – 69%-ról 51%-ra – esett vissza. Ahogy a BTC piaci tőkeértéke is egyre lejjebb csúszik, valaminek mindenképp változnia kell.

Olvastad már? Az Ethereum ETF-ekbe máris 138 millió dollár áramlott

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!