A MicroStrategy (MSTR) jobb befektetés, mint a Bitcoin? Szakértők vitája

-

A MicroStrategy idén jelentősen felülmúlta a Bitcoin teljesítményét, és a vállalat stratégiájának nyilvános megbecsülése egyre nő.

A kriptoipar veteránjai és a befektetők vitatkoznak arról, hogy a Bitcoin (BTC) vagy a MicroStrategy (MSTR) jobb vétel-e, miután mindkét eszköz több hete kiemelkedő teljesítményt nyújt.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Bitcoin az év eleje óta 54%-ot emelkedett az újonnan indított Bitcoin ETF-ek iránti hatalmas keresletnek köszönhetően, amelyek részvényei a mögöttes érmével azonos mértékben értékelődtek fel.

MicroStrategy
Forrás: coingecko.com

A MicroStrategy viszont – a Bitcoin-milliárdos Michael Saylor tulajdonában lévő vállalat – ugyanezen idő alatt 155%-ot emelkedett.

A Bitcoin és a MicroStrategy összehasonlítása

A világ legnagyobb vállalati Bitcoin-tulajdonosa a MicroStrategy. Az eszköz gyakorlatilag a vállalat teljes mérlegét lefedi, amely ma 205.000 BTC-t tart – a valaha létezni fogó összes BTC közel 1%-át.

Többen, köztük maga Saylor is, egy Bitcoin spot ETF-hez hasonlították a vállalatot, azzal az előnnyel, hogy nincs kezelési díj.

A támogatók azonban egy sor más előnyt is megemlítenek – nevezetesen azt, hogy a vállalat képes olcsó, hosszú távú adósságot felhasználni további BTC-k összegyűjtésére.

„Minden alkalommal, amikor az MSTR egy tőkeáttételes vásárlást hajt végre az olcsó finanszírozásra, az értékelés felértékelődik, így már most úgy viselkedik, mint egy tőkeáttételes BTC long” – magyarázta Willy Woo Bitcoin-elemző egy csütörtöki X-bejegyzésben.

E vásárlások hatékonyan növelik a részvényesek „részvényenkénti BTC-jét”, ami a BlackRock és a Grayscale által működtetett standard Bitcoin ETF-ekben lényegében változatlan marad.

Az ilyen típusú adósságok ráadásul jóval olcsóbbak, mint amihez az átlagemberek hozzáférhetnek.

Miközben a Federal Reserve irányadó kamatlába jelenleg meghaladja az 5%-ot, és a kriptopiacok 10% fölött adnak kölcsön stablecoint, a MicroStrategy legutóbbi konvertibilis kötvényeladásai mindössze 0,6%-os és 0,8%-os kamatot kínálnak.

A két hitel adósságát – amelyek összességében 1,2 milliárd dollárt tesznek ki – csak 2030-ban kell visszafizetni.

A Bitcoin OG Adam Back szerint az MSTR-nek más módszerei is vannak több BTC megszerzésére, többek között kötvények eladása, vagy további vállalati részvények eladása.

Az utóbbi módszer hatékonyan csökkenti a vállalat adósságarányát, sőt, bizonyítottan növeli a részvényesek részvényenkénti BTC-jét.

„Mostantól a hiperbitcoinizációig megduplázhatják a birtokukban lévő BTC-t és még többet is? válasz szerintem igen valószínűleg” írta.

A valódi Bitcoin előnyei

Mint minden cég, a MicroStrategy is vállalati kockázatot hordoz a tényleges Bitcoin mellett, hiszen a vezetőség dönthet úgy, hogy irányt változtat a Bitcoin-stratégiáján.

Az értékelésének egy része a már meglévő szoftverüzletágán is alapul, amely a jövőben sem lesz garantáltan nyereséges.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Év eleje óta Saylor eladja MSTR-részvényeit, hogy több BTC-t vásároljon, ami a kritikusok szerint a saját vállalatába vetett meggyőződés hiányát mutatja magához a Bitcoinhoz képest.

„Ha Saylor úgy gondolná, hogy az MSTR jó befektetés, akkor részvény-visszavásárlásokat hajtana végre ahelyett, hogy eladná, hogy több bitcoint vásároljon”írta pénteken a Pledditor.

Olvastad már? A 3 legjobb AI és VR kriptó projekt az Nvidia GTC 2024 eseménye kapcsán

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A titkos kriptomilliárdosok nem akarják, hogy tudd: Rejtett drágakövek leleplezése

Vendégbejegyzés A kriptoterület az újabb Bitcoin feleződés kellős közepén lázban ég. Míg a BTC a középpontban van, a befektetők ígéretes eszközöket keresnek, hogy maximalizálják hozamukat a...

Cardano (ADA) technikai elemzés 04.18.

Prémium Cardano (ADA) A legtöbb kriptóhoz hasonlóan a Cardano (ADA) medvéi irányították a piacot, mivel a token árfolyamgrafikonjai továbbra is vörösek maradtak. Voltak azonban trendforduló változások, mivel az...

A PayPal elkezdi leépíteni az NFT üzletágát

A fizetési szolgáltató a PayPal nemrégiben bejelentette, hogy a platformján keresztül vásárolt NFT-k esetében megszűnteti a felhasználóvédelmi funkciókat. Emellett a további, harmadik feleken keresztül indított...

Az ausztrál hatóságok szerint a kriptopénzek értékpapírnak számítanak

Az ausztrál tőzsdefelügyelet, az ASIC elnöke nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a kriptopénzek értékapírnak számítanak, így az ő hatáskörükbe tartoznak. Joe Longo emellett azt is elmondta,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!