A mesterséges intelligencia nem tud jó vicceket mondani

-

A komédia világában a humor rendkívül árnyalt és szubjektív, a Google DeepMind kutatói pedig ugyanerre jutottak, mikor humoristákkal dolgoztak együtt, hogy megismerjék az mesterséges intelligencia képességeit ezen a téren.

Nem veszi el a humoristák munkáját

A kutatók huszonnégy profi komikussal és előadóval végeztek közös vizsgálatot az Edinburgh Festival Fringe-en 2023 augusztusában.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nagy nyelvi modellek, amilyennel például a ChatGPT vagy a Gemini, jelentős kihívásokkal tudnak csak működni és etikai aggályok is felmerülhetnek, amikor humoros anyagok generálásáról van szó.

A kutatás részeként egy háromórás workshopot tartottak, amely során a komikusok MI segítségével írtak humoros szövegeket.

Emellett egy kérdőívet is kitöltöttek, amely a Kreativitást Támogató Index (CSI) alapján mérte, hogy mennyire segíti a kreativitást az MI használata, jobban tudnak-e dolgozni vele a humoristák.

A résztvevők beszéltek az MI használatának motivációiról, folyamatairól és etikai kérdéseiről egy csoportos megbeszélés során is.

A kutatók arra kérték a komikusokat, hogy az MI segítségével írjanak standup komédia jeleneteket, majd értékeljék az eredményeket és osszák meg véleményüket. Az eredmények pedig nem voltak jók.

mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia nem vicces

Az egyik résztvevő úgy jellemezte az MI által generált anyagot, hogy a legunalmasabb, legérdektelenebb dolog, és abba is hagyta az olvasását.

Olyan rossz volt. Egy másik résztvevő hányadéknak nevezte, amit tudta, hogy javítania kell majd.

A tanulmány kimutatta, hogy az MI-k képesek voltak vázlatokat és hosszabb jelenetek töredékeit létrehozni, de hiányoztak azok az egyedülálló emberi elemek, amelyek valamit igazán viccessé tettek.

Amikor a modelleket arra kérték, hogy készítsenek egy tervezetet, egy jelenetet adtak, ami sok szerkezeti elemet biztosított, de amikor a részletekre került sor, nem remekeltek.

A kutatók hangsúlyozták a különbséget a hétköznapi beszéd és a szatírában használt sértő nyelv között. A komikusok panaszkodtak, hogy az MI nem értette meg a szarkazmus, a fekete humor vagy az irónia árnyalatait.

„Bármely írott szöveg megfelelő lehet, de egy jó színész valószínűleg nagyon élvezetessé is tehetné.”

Hiányzik az emberi nézőpont

A tanulmány azt is feltárta, hogy az MI korlátai a komédiaírásban túlmutatnak az egyszerű tartalomgeneráláson.

A komikusok hangsúlyozták, hogy a perspektíva és a nézőpont egyedülállóan emberi tulajdonságok, egy humorista pedig megjegyezte, hogy az emberek sokkal több árnyalatot és érzelmet, finomságot adnak hozzá az élettapasztalataik miatt.

Sokan leírták, hogy a személyes élmények központi szerepet játszanak a jó komédiában, lehetővé téve számukra, hogy emlékekre, ismerősökre és hiedelmekre támaszkodva autentikus és lebilincselő narratívákat alkossanak.

Továbbá a komikusok kiemelték a kulturális kontextus megértésének fontosságát, amelyre az MI szintén nem képes.

Olvastad már? A kripto szakértő, 30 éves korában a kriptóval nyugdíjba vonult, megosztja stratégiáját a 2024-es bikafutamra vonatkozóan

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Breaking: Joe Biden hivatalosan is visszalép a 2024-es elnökválasztási versenytől

Joe Biden elnök vasárnap bejelentette, hogy befejezi újraválasztási kampányát. A döntés hátterében a demokraták körében növekvő aggodalmak állnak, hogy a 81 éves politikus nem tudna második...

3, egy kávéscsészénél olcsóbb érme, amelyek 2024-ben megváltoztatják az életünket ☕

Vendégbejegyzés A kriptopiac nyugalomban van a várva várt bikafutás előtt. Az Altcoinok jelenleg jó belépési ponton vannak, de máris emelkednek, és bármelyik pillanatban robbanásra készen állnak. A...

Nagyon optimista Bitcoin árelőrejelzés a Mechanism Capital részéről

A geopolitikai erők kezdenek megmozdulni a Bitcoin körül, egy elemző szerint bármi lehetséges a digitális valuta árfolyamát illetően. A Bitcoin potenciálisan elérheti az 1 millió dollár...

A Solana egy 900%-os emelkedést tartogathat 1000 dollárig, de CSAK HA…

A július 15-21. hét folyamán a Solana (SOL) visszaszerezte a 150 dollárt, majd magasabbra emelkedett, és a 173 dolláros cikkírásakor 17% -ot tett ki. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!