A kriptós bankok lenyomják a többit, és lehet, hogy alig három év alatt sikerül ez

-

Néhány évek belül a fiatalabb generációk vélhetően már nem fognak olyan bankkal szerződni, amely nem ajánl kriptopénzes szolgáltatásokat is.
Így a bankok számára szükséges lesz, hogy az ügyfeleiknek mind a hagyományos pénzügy, mind a kriptós terén legyen mit ajánlani. A helyzet pedig az, hogy az első fecskék már meg is jelentek a piacon.

A Kraken, az egyik legrégebbi kriptotőzsde az USA-ban, nemrégiben megszerezte az összes szükséges szövetségi szintű engedélyt, amely ahhoz kell, hogy banki szolgáltatásokat nyújtson a felhasználóinak.
Emellett most már az ország bármely államában ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújthatja, nem kell külön-külön megfelelnie a helyi jogszabályoknak.
Jelenleg a Silvergate bankkal működnek együtt, rajtuk keresztül végzik a SWIFT és a FedWire tranzakciókat az USA-beli ügyfeleik számára. A közeljövőben pedig egyre több és több efféle együttműködés jön majd.
Eljött az idő, hogy az eddigi a partvonalról figyelő bankok is felvegyék a ritmust, különben lemaradnak.
Jelenleg a Silvergate egy lépéssel a többiek előtt jár. Mostanra 880 céget tudhat az ügyfelei között, akik digitális eszközökkel foglalkoznak, és ezek a vállalatok összesen 1,5 milliárd dollárnyi letétet helyeztek el a bankban.
Ez az összeg kicsinek számít a nagyobb bankok kapitalizációjához képest, és még néhány kriptoprojekt is többre van értékelve.
Nem szabad viszont eltekinteni attól, hogy a Coinbase és a Gemini most már a JPMorgan ügyfelei, és a bank ügyvezetője, Jamie Dimon még pár éve is rutinszerűen nyilatkozott becsmérlően a bitcoinról.
Az ügyfelek nemsokára azt a bankot fogják kompetensnek tartani, ahol a kriptó is elérhető a fiat pénzek mellett.
A megfelelő idő pedig, hogy a bankok elkezdjenek felkészülni erre, most van. Vagy alkalmazkodnak a pénzintézetek is az új időkhöz, vagy lemaradnak. De egészen pontosan hogyan kellene felkészülni?
 

Blokklánc-elemző megoldások

Egy rendőrnyomozó meg tudja nézni egy nyomozás során, hogy találnak-e ujjlenyomatot. A bitcoin anonimitása elterjedt nézet, hiába van elmondva rengetegszer, hogy nem anonim.
Igazság szerint a pénzeszközök közül a bitcoint a legkönnyebb lenyomozni, nem véletlen nevezik a technológiát „elosztott nyilvános főkönyvnek”.
Elméletileg el lehet rejteni egy tranzakció eredetét, de a gyakorlatban ez szinte kivitelezhetetlen, ellentétben a fiat pénzekkel. A bankoknak az explorerek mellett más eszközökre is szüksége lesz a jövőben, például a kockázatelemzésekhez.
A jó hír, hogy már létezik számos ilyen program, amelyekkel nyomon lehet követni a pénzmozgást, egyszerűen csak nem elterjedtek, hiszen nincs rájuk szükség. Egy pénzintézet számára viszont szükségszerű lesz, hogy megbizonyosodjon a kezelt pénzek eredetéről.
A pénzmosáshoz jelenleg a készpénz a nyerő, ezt használják a legtöbben. Ahogy a kriptók terjednek, és átveszik a fiat pénzek helyét, a világon sokkal nehezebbé válik a pénzmosás.

Az átlagfelhasználók számára nem a defi lesz a nyerő választás

Nem vitás, hogy a defi végtelen potenciállal rendelkezik. Most mindenki a hozamvadászatról beszél, de ennél sokkal többről szól a történet.
Kereskedéshez, sőt, kereskedők másolásához, illetve szignálszolgáltatáshoz is használható. Kikölcsönözheted a pénzed, és igényelhetsz hitelt is.
A derivatívák segítségével nem kell ténylegesen átváltani a kriptóinkat. Ezek az ötletek pedig csak a jéghegy csúcsa. Ahogy fejlődik a szektor, olyan dolgok is érkezhetnek, amelyeket most elképzelni sem tudunk.
Van viszont egy nagyon nagy fundamentális akadály az úton. A defi háttere, az okosszerződések elemzése, a tokenek kereskedése a dexeken, és a hitelező platformokon való letétbe helyezés még most is csak a tényleg komoly érdeklődést tanúsító kriptósoknak egyértelmű.
Akkor egy átlag banki ügyfél lehet, hogy még egy évtizedig a közelébe sem megy az ilyennek. Sőt, egy átlag ügyfél időről időre beszélni akar egy igazi emberrel, egy ügyintézővel, még akkor is, ha a pénze nagyját kriptóban tartja.
Ráadásul világszerte egyre több állam foglalkozik a saját kibocsátású kriptopénzekkel, és az állampolgárok szinte biztos, hogy a saját bankjukon keresztül akarják majd használni azt.

Inkább előbb, mint utóbb

Mi lesz akkor, ha a bankok mégsem szállnak be a buliba? Vélhetően szép lassan elsorvadnak, a felhasználók pedig átpártolnak olyan intézetekhez, akik időben léptek, mint amilyen a Kraken is.
A következő 18 hónap kritikusnak számíthat a pénzintézetek számára, hogy nyitnak-e a kriptó irányába az ügyfeleik igényei alapján.
Ha mégsem teszik, a kriptó, amely így vagy úgy, de mindenképpen át fogja alakítani a világ pénzügyeit, teljesen maga alá temeti őket.

Olvastad már? Tone Vays: 11.000 dolláron jó bevásárlási szint mutatkozik

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

2000 dollár lehet a tényleges Ethereum cél?

Az Ethereum, a második legnagyobb piaci tőkeértékű kriptopénz, a közelmúltban egy mérsékelt, 5%-os árfolyam-ugrást produkált az elmúlt héten. Ez az ármozgás azonban egybeesik a kereskedők jelentős...

A dollár katasztrofális helyzetbe kerülhet

Peter Schiff, az ismert aranyrajongó és közgazdász szerint az USA államadóssága, az ország gazdasága, és a dollárra leselkedő veszély nem múlt el. A politikusok nemrégiben...

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Bitcoin technikai elemzése 06.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin hamis kitörést mutatott egy rövid távú tartományon túlra a múlt hétvégi pozitív fejleményeket követően az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A múlt heti...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!