A kriptók újra bikapiacon vannak – de nem úgy, ahogy gondolod

-

Miközben a Bitcoin árfolyama valóban újra emelkedik, az amerikai szabályozók által a kripto-cégek ellen indított jogi támadások száma is emelkedik.

A kripto 2023-ban visszatért a pénzügyi piacok reflektorfényébe – de kevésbé hízelgő okból, mint az egekbe szökő kriptóárak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az Commodities and Futures Trading Commission (CFTC) új jelentése szerint a kriptoval kapcsolatos vádak az ügynökség összes végrehajtási eljárásának több mint felét tették ki idén.

A kriptók elleni fellépés

A CFTC a 2023-as végrehajtási eredményekről szóló jelentésében azt írta, hogy „47 olyan eljárást indított, amely a digitális eszközökkel kapcsolatos árucikkekhez kapcsolódó magatartással összefüggő”, ami az időszak összes keresetének több mint 49%-át teszi ki.

Az ügynökség intézkedései összesen „4,3 milliárd dollárnyi büntetést, kártérítést és kártalanítást” eredményeztek a pénzügyi év során.

„A CFTC nagy horderejű panaszok benyújtásával foglalkozott a nagy tőzsdék, egyéni Ponzi-csalók és mások által elkövetett csalások ellen” – írta az ügynökség.

Az egyik legjelentősebb intézkedése az FTX, az Alameda Research és vezetőik ellen tavaly decemberben emelt vádakat a megszűnt tőzsde ügyfelei ellen elkövetett több milliárd dolláros szélhámosság vádjával.

Azt követően, hogy bűntársai vádalkut kötöttek, a kriptoimbirodalom főnökét, Sam Bankman-Friedet e hónap elején bűnösnek találták hétrendbeli összeesküvésben és csalásban, és mostantól maximum 115 év rács mögé kerülhet.

A másik márciusban vádat emeltek a Binance és alapítója, Changpeng Zhao ellen illegális kripto derivatív tőzsde működtetéséért, valamint a CFTC szabályozás és az árutörvények szándékos kijátszásáért.

Az ügy még mindig folyamatban van, a Binance júliusban kérte az ügy elutasítását megalapozatlan állítások miatt.

A CFTC legnagyobb polgári jogi pénzbüntetése

A CFTC emellett 1,7 milliárd dolláros polgári jogi pénzbüntetést követelő végzéseket is nyert egy dél-afrikai kriptokereskedőtől – ez a legnagyobb az ügynökség történetében.

Az alperes, a Mirror Trading vezérigazgatója, Cornelius Johannes Steynberg állítólag 29 421 bitcoint (BTC) fogadott el a lakosságtól egy „nemzetközi csalárd többszintű marketingprogram” részeként.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az ügynökség emellett sikeresen vádat emelt a Mango Markets hackere, Avraham Eisenberg ellen is, aki ármanipulációs technikák alkalmazásával illegálisan 110 millió dollárt szerzett a Defi protokollból.

„Büszke vagyok a Végrehajtási Osztály úttörő munkájára a digitális eszközök területén” – mondta Rostin Behnam elnök az idei vádakkal kapcsolatban.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC), a CFTC testvér amerikai piacfelügyeleti hatósága idén több mint 50 különálló végrehajtási eljárást indított kripto cégek ellen – többek között az FTX és a Binance, valamint a Coinbase ellen.

Olvastad már? Nagyot nőtt a gaming tokenek szektora

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Történelmi bukáshoz közelíthet az amerikai dollár

Peter Schiff, az ismert közgazdász a közösségi médiában osztotta meg a gondolatait az USA pénzrendszeréről, és a felvázolt kép távol van az idillitől. Hogy mennyire...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!