A kriptoipar legnagyobb nyertesei és vesztesei 2021-ben – 2. rész

-

Ez a cikk egy korábban megkezdett sorozat folytatása. Az első részt itt olvashatod:
A kriptoipar legnagyobb nyertesei és vesztesei 2021-ben – 1. rész


A 2021-es év győztesei (folytatás)
Sam Bankman-Fried/FTX

2021-ben Sam Bankman-Friedet „a kriptopénzek leggazdagabb emberének” nyilvánították, főként az FTX kriptopénztőzsdében való tulajdonrészének köszönhetően, amelyet 2019-ben alapított.
A CoinGecko szerint 2021 végére az FTX a második legnagyobb kripto-derivatíva tőzsde lett, csak a Binance (Futures) előzte meg őket.
Messari az FTX-et „minden idők leggyorsabban növekvő vállalatának” nevezte, megjegyezve, hogy Bankman-Fried kevesebb mint három év alatt, kevesebb mint 100 alkalmazottal 25 milliárd dolláros vállalkozást épített fel.
Az FTX júliusban zárt le egy 900 millió dolláros finanszírozási kört, amely után a tőzsde értéke 18 milliárd dollárra nőtt a korábbi 1,2 milliárd dollárról, többek között a SoftBank, a Sequoia Capital, a Coinbase Ventures, a Multicoin, a VanEck és a Paul Tudor Jones családjának részvételével.
Júniusban az FTX megszerezte a Miami Heat NBA kosárlabdaaréna hosszú távú névhasználati jogait is.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

OpenSea

Az NFT-jelenség áldás volt a digitális művészek számára, akik ugyan ügynökök és fizikai művészeti galériák nélkül értékesíthetik műveiket, digitális piacterekre továbbra is szükségük van.
Az NFT-művészeti szektor első számú szereplője és vezető piactere, az OpenSea kétségkívül az év egyik legnagyobb nyertese lett.
Az OpenSea viszonylag szerény, 2,5%-os jutalékot szed minden egyes eladásért a platformján, de ez a Cointelegraph szerint jelentős, 79 millió dolláros bevételt hozott augusztusban, a 2021-es csúcshónapban.
Novemberben volt olyan időszak, hogy a bevételek meghaladták a 235 millió dollárt (az év elejétől számítva). Decemberben nem sok minden változott:

„A világ domináns NFT-piactere kézzel-lábbal kaszál” – mondta Messari.

ProShares ETF

Október közepén egy régóta fennálló akadályt sikerült leküzdeni az első, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet által jóváhagyott, bitcoinalapú, tőzsdén kereskedett alap (ETF) elindításával.
A ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) a New York-i tőzsdén drámai módon debütált, és a nyitás napján lebonyolított forgalom tekintetében a második helyet érte el a ranglistán. Egyesek az ETF engedélyezését „vízválasztó pillanatnak nevezték a kriptoipar számára.
A bevezetése véget vetett az amerikai kriptocégek nyolcéves, gyötrelmes küzdelmének – egy Winkelvoss-ETF volt az első, amelyet az SEC még 2013-ban elutasított –, de egyesek mégis csalódottak voltak, hogy az áttörést hozó alap egy határidős ETF volt, nem pedig a bitcoin (BTC) spot árfolyamára épülő.
Az SEC nyilvánvalóan a szabályozási védelem két rétegét – azaz a Commodity Futures Trading Commission és az SEC általi felügyeletet – részesítette előnyben, és ez néhány héttel később további megerősítést nyert, amikor az SEC elutasította a VanEck spotpiaci ETF iránti kérelmét.

A 2021-es év vesztesei
Kína

Kína 2020 szeptemberében még a világ kriptobányászati teljesítményének kétharmadát (67%-át) ellenőrizte, de májusban ismeretlen okokból betiltotta a bányászati tevékenységet. A tiltás talán azzal függött össze, hogy megvédje saját, központi banki digitális valutáját (CBDC), amely a jelek szerint közel áll a teljes bevezetéséhez.
Mindenesetre a Bitcoin hashrátája azonnal 50%-kal esett, ami egy kicsit felkavarta a piacokat. Más országok azonban gyorsan felvették a bányászati lemaradást, köztük az Egyesült Államok, Kazahsztán, Oroszország és Kanada.
Visszatekintve sokan úgy tekintettek Kína akciójára, mint egy ajándékra a nyugatnak.

„Ma a [Bitcoin] hálózat decentralizáltabb, mint valaha, és az ár 50%-kal emelkedett” – mondta Willy Woo elemző.

Meta (Diem)

A Facebook Libra stabilcoin-vállalkozását (ma Diem) 2019-ben jelentették be nagy felhajtással és prominens partnerlistával, de a projektet folyamatosan késleltették és a terjedelmét csökkentették.
Ma már nem sokat hallani a Diemről, kivéve talán a távozókat – például Dante Disparte a Circle-hez távozott, míg nemrég David Marcus, a kriptopénzekkel kapcsolatos tevékenységek vezetője közölte, hogy az év otthagyja a céget.
A Meta névre átkeresztelt Facebookot az amerikai törvényhozók az általánosságban a közösségi médiára gyakorolt „befolyása” miatt vették górcső alá, és az egykor 2021 elején debütálni tervezett stablecoinprojektje járulékos károkat szenvedhetett.
Ahogy a The New York Times kommentálta:

„A Libra kriptopénz végül a Diem nevet kapta, míg a cég kriptotárca-törekvéseit Novira keresztelték. A nevek összevisszasága gyakran még a cég bennfentesei számára is zavaró volt.”

Nigériai Központi Bank

Februárban a nigériai központi bank utasította az összes helyi bankot, hogy zárolják a kriptovalutákat használó ügyfelek számláit.
A CBN kormányzója szerint a legtöbb kriptószámlát „törvénytelen” tevékenységek, például pénzmosásra és terrorizmus finanszírozására használták.
Nigéria várhatóan hamarosan bevezet egy központi banki digitális valutát, akárcsak Kína, így talán a CBN a kínai forgatókönyv szerint jár el, amely a CBDC bevezetését megelőzve minden konkurens kriptoműveletet eltakarít. Ha ez így van, akkor az erőfeszítése csúfos kudarcot vallott.
A kriptó nem csak hogy túlélte a korlátozást, de augusztusra Nigéria a világ második legnagyobb peer-to-peer Bitcoin-kereskedelmi piaca lett.

Virgil Griffth

Volt idő, amikor Virgil Griffith a kriptovilág egyik legnagyobb híressége volt. Az egykori Ethereum-fejlesztő és amerikai állampolgár 2019 elején Észak-Koreába utazott, hogy részt vegyen egy kriptopénz-konferencián.
Az év novemberében aztán Los Angelesben letartóztatták az amerikai szankciós törvények megsértése miatt.

„Nem hiszem, hogy amit Virgil tett, az bármilyen valós segítséget nyújtott a KNDK-nak ahhoz, hogy bármi rosszat tegyen. Előadást tartott a nyílt forráskódú szoftverekről szóló, nyilvánosan elérhető információk alapján” – nyilatkozta akkoriban Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója.

2021 szeptemberében, közvetlenül a büntetőperének megkezdése előtt Griffith „bűnösnek vallotta magát az amerikai törvények megsértésére irányuló összeesküvésben, amikor Észak-Koreába utazott, hogy előadást tartson arról, hogyan lehet a blokklánc-technológiát pénzmosásra és szankciók kijátszására használni” – számolt be a Wall Street Journal.
A vádalku részeként akár hat és fél év börtönbüntetésre is számíthat. Nem volt világos, hogy mi késztette a vádalku megváltoztatására.

Iron Finance (TITAN)

Talán nem is olyan jó ötlet egy stabilcoin – pl. az IRON – fedezetét egy másik stabilcoin USD Coin (USDC) és egy homályos kormányzati token (TITAN) fedezetével biztosítani.
Ebben az esetben az eredmény a „világ első nagyszabású kriptobank-runja” – pontosabban az Iron Finance protokolllal szembeni run – volt.
Az eredmény: a TITAN június végén néhány óra alatt több mint 60 dolláros árfolyamáról néhány ezreléknyi centre zuhant.
A CipherTrace később azt mondta, hogy az incidens egy tervezési hiba eredménye volt: „az Iron.Finance nem rendelkezett megfelelő stabilizáló mechanizmussal”.
De időközben számos befektető megégette magát, köztük a Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban, aki szabályozásra szólított fel annak meghatározására, hogy „mi a stabilcoin és milyen biztosítékok elfogadhatóak”. Az Iron Finance (ICE) december 20-án 0,002 dollár körül cserélt gazdát.

Olvastad már? Mennyire vagy jártas az NFT-k világában? Teszteld tudásodat kvízünkkel!

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ez olyan, mintha 10 dollárért SOL-t vásárolnál: A szakértők ezeket az altcoinokat nevezik meg Solana jövőbeli versenytársaiként

A blokkláncplatformok versenyének birodalmában az altcoinok egy válogatott csoportja robusztus teljesítményével kelt hullámot, és a jól ismert Solana hálózat lehetséges riválisaiként pozícionálja őket. Mi teszi ezeket...

Vége a mémszezonnak? Mi vár a mémérmékre?

A mémérmék alig egy-két héttel ezelőtt voltak a csúcson, és jelentősen felülmúlták a többi altcoint az úgynevezett „mémszezon" alatt. Ez a trend azonban megfordult, és...

Mikor ér véget a Bitcoin bull run?

A Bitcoin 65.000 dollárra emelkedése reményt adott az instabil kriptopiacoknak. A Bitcoin visszatérését követően egyes altcoinok 10%-20%-kal megugrottak, így a befektetők kíváncsiak, hogy ez vajon...

A nagy piaci szereplők ezen a héten vásárolnak kriptovalutákat

Miközben a 2024-es bikafutás egyre nagyobb lendületet vesz, egyes kulcsszereplők figyelemre méltó lépéseket tesznek a kriptopénzpiacon. Ezek a piacvezetők befektetési döntései gyakran jelzik a trendeket, értékes...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!