A kriptoipar legnagyobb nyertesei és vesztesei 2021-ben – 1. rész

-

Az salvadori Bukele vitathatatlanul 21. századi innovációt és csillogást hozott egy szegény közép-amerikai országba, amely erősen függ a nemzetközi pénzügyi rendszertől.
A kriptopénz- és blokkláncipar 2021-ben robbanásszerű növekedést tapasztalt, különösen a decentralizált pénzügyi (defi) és a nem helyettesíthető tokenek (NFT) ágazatában.
Az évet a folyamatos áringadozás, Kína zavarba ejtő viselkedése, egy közép-amerikai nagy kísérlet, az intézményi érdeklődés eszkalálódása és néhány gyorsabb okosszerződés-hálózat felemelkedése is jellemezte – mindez tükröződik az iparág „nyerteseinek és veszteseinek” idei listáján.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Győztesek 2021-ben

Kazahsztán
Amikor Kína 2021 májusában gyakorlatilag betiltotta a Bitcoin (BTC) bányászati tevékenységét, Kazahsztán sietett betölteni ezt az űrt, és olcsó és bőséges szénellátásának köszönhetően magához édesgethette a kitelepített bányászokat.
Többek között ennek köszönhetően került a közép-ázsiai országba a BIT Mining által működtetett kriptopénz pool, amely a poolok top5-ös ranglistáján is szerepel.
2021 júliusára Kazahsztán átlagos havi hashráta-részesedése 18,1% volt – vagyis a világ Bitcoin-bányászati termelésének közel egyötödét adta, ami a második az Egyesült Államok (42,7%) után, és a Cambridge Centre for Alternative Finance szerint elképesztő növekedés a 2019 szeptemberében mért mindössze 1,4%-os arányról.
Hogy Kazahsztán 2022-ben is meg fogja-e tartani globális részesedését a BTC-bányászatban, még nem tudni, ugyanis a tél közeledtével az országban széleskörű áramhiányról érkeztek jelentések.
Coinbase
A Coinbase Global, az Egyesült Államok legnagyobb kriptopénztőzsdéje lett az első olyan kriptovállalat, amely amerikai tőzsdére lépett, amikor április 14-én debütált a Nasdaq-on.
Aznap 328,28 dolláron zárt, 86 milliárd dolláros piaci kapitalizációval, ami egy olyan lenyűgöző indulás volt, amely összehasonlítható volt a Facebook és az Airbnb tőzsdei bevezetésével.
A részvények árfolyama azonban az év végére visszatért a földre, és december 18-án 243,35 dolláron állt, még mindig erős, 52,37 milliárd dolláros piaci kapitalizációval.
A Coinbase tőzsdei bevezetését széles körben annak újabb jeleként értékelték, hogy a kriptopénzek a főáramba kerültek, és további tőzsdére lépések következnek.

„A Coinbase lesz a fáklyavivője az egész blokkláncközösségnek a nyilvános piacon” – mondta Kavita Gupta, a Delta Growth Fund alapítója és ügyvezető partnere a Cointelegraph-nak.

Solana
2021-ben új okosszerződés-alapú hálózatok áradata jelent meg a kriptovilág színterén.
A legnagyobb és leggyorsabban növekvő közülük a Solana volt, egy szupergyors proof-of-stake hálózat, amely állítása szerint 50.000 tranzakciót képes feldolgozni másodpercenként (TPS). Összehasonlításképpen – az Ethereum körülbelül 30 TPS teljesítésére képes.

„Talán a kriptó történetében egyetlen projekt sem volt forróbb vagy gyorsabb, mint a Solana 2021-ben” – írta Ryan Selkis, a Messari alapító-vezérigazgatója.

A nyílt forráskódú blokklánc egyre több NFT- és defi-projektnek ad otthont, bár 2021-ig több elosztott szolgáltatásmegtagadási támadás (DDoS) érte.
A solana (SOL), a hálózat natív kriptopénze kényelmesen az ötödik helyen áll az összes kriptopénz között december 20-án a Cointelegraph Markets Pro szerint, csak a BTC, az ether (ETH), a Binance Coin (BNB) és a tether (USDT) előzi meg.

Nayib Bukele/Salvador
Salvador 2021-ben történelmet írt – elsőként nyilvánította a bitcoint (BTC) törvényes fizetőeszközzé.
Az ország dinamikus elnöke, Nayib Bukele tetteivel lenyűgözte a kriptovilágot: egy vulkán energiáját hasznosította országa BTC-bányászati műveleteinek működtetéséhez, 30 dollárnyi BTC-airdropot adott az ország minden felnőttjének, és november végén bejelentette a Bitcoin City elindítását, egy teljesen működőképes, Bitcoin köré épített városét, amelyet kezdetben 1 milliárd dollárnyi Bitcoin-kötvényből finanszíroznak majd.
Csak az idő fogja megmondani, hogy mindez egyértelmű gazdasági „győzelmet” jelent-e Salvador népe számára, de Bukele – lépésével – vitathatatlanul némi 21. századi innovációt és csillogást hozott egy szegény közép-amerikai országba, amelynek gazdasága nagymértékben függ a hazautalásoktól – azaz a külföldi munkavállalók által hazaküldött pénzektől.

Mike Winkelmann, alias Beeple
Amikor a Christie’s (ez volt az első nagy aukciósház, amely tisztán digitális művet kínált egyedi NFT-vel) februárban árverésre bocsátott egy digitális kollázst, még árat sem kötöttek hozzá.
Senki sem tudta ugyanis, hogyan lehetne felértékelni. A mű, amely Mike Winkelmann (alias Beeple) „Everydays: The First 5000 Days” című alkotása, 69,3 millió dollárért kelt el, és olyan küszöböt jelentett, amely után a művészeti ipar talán már soha többé nem lesz a régi.
Hogy ezt kontextusba helyezzük: az alkotás többet hozott az aukción, mint Georges Seurat, Paul Gaugain vagy Salvador Dalí művei, és a viszonylag ismeretlen Beeple-t a világ legjobban kereső kortárs művészeinek, például David Hockney-nak és Jeff Koonsnak a társaságába emelte.
A kriptovilágon kívüliek számára is jelezte, hogy a nem helyettesíthető tokenek olyan erőt képviselnek, amellyel számolni kell. Az NFT-k eladásai 2021-ben az egekbe szöktek, és november végén a Collins szótárkiadó az „NFT”-t az év szavának nyilvánította.

Avalanche
Az Avalanche egy másik gyors intelligens szerződéses hálózat volt, amely 2021-ben a top 10-be került. „A Solana és az Avalanche az új csillagok” a defi multchainek között – jelentette ki a CoinGecko a harmadik negyedévben.
Az ezen hálózatokon üzemelő protokollokban zárolt vagyon (TVL) komoly hátszelet jelent az Ethereumnak, amely az év elején gyakorlatilag az összes DeFi TVL-t birtokolta (99%). Ehhez képest a harmadik negyedév végén 76%-os lett a részesedése.
Az Avalanche natív pénzneme, az AVAX december végéhez közeledve a 10. helyen áll a piaci érték tekintetében, 27,3 milliárd dollárral, amihez vitathatatlanul hozzájárult a Deloitte-tal kötött megállapodásuk is. Ez utóbbi lényege, hogy a hálózat támogatni fogja a tanácsadó cég munkáját az amerikai szövetségi katasztrófavédelmi ügynökségnél.


Ez a sorozat kétrészes. A második részt itt olvashatod:
A kriptoipar legnagyobb nyertesei és vesztesei 2021-ben – 2. rész


Olvastad már? Woo szerint a lakossági kiárusítás nem fogja bedönteni a piacot

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Soha nem látott XRP árnövekedést jöhet?

Cameron Fous neves kriptoblogger és kereskedő nemrég merész jóslatot tett az XRP jövőjével kapcsolatban. Fous a Twitteren osztotta meg meglátásait, és azt állította, hogy az XRP...

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Bitcoin technikai elemzés 06.09.

Prémium Bitcoin A pénteki kereskedés során a Bitcoin 26.500 dollár körül ingadozott, miután a 26 200 dolláros szint körül támaszt szerzett. A négyórás grafikonon a Bitcoin jelenleg a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!