A kriptovaluták bányászatához szükséges nagy mennyiségű villamos energiának köszönhetően a Bitcoin társadalmi szintű elfogadása és alkalmazása csupán 15 év alatt két fokkal növelheti a globális hőmérsékleteket – állítja egy új tanulmány.

A Hawaii Egyetem kutatói kiszámolták a Bitcoin bányászat során használt számítógépek fogyasztását, valamint az ehhez a mennyiségű előállított villamos energiához tartozó károsanyag-kibocsátást. Becslésük szerint a kriptovaluta bányászata 2017-ben 69 millió tonna szén-dioxidot juttatott a levegőbe – ez 15 széntüzelésű erőmű teljes CO2 kibocsátásának felel meg.

 

Olvastad már? Wences Casares a Xapo vezérigazgatója továbbra is kiáll a Bitcoin melett

 

Bár a BTC a fizikai világban nem létezik, bányászatához mégis nagy mennyiségű energiára van szükség, ugyanis nagy bonyolultságú számítási feladatok elvégzését igényli – ilyenek kellenek ugyanis ahhoz, hogy „új blokkot fűzhessenek fel a láncra”.

További számítások azt mutatják, hogy amennyiben a Bitcoin és más kriptovaluták elfogadása és elterjedése az új technológiák adoptációjának leglassabb tempójában történik, a bányászatuk általa generált szén-dioxid-kibocsátás két fokkal emelheti a Föld átlag-hőmérsékletét 22 éven belül.

Amennyiben átlagos elterjedési tempóval kalkulálunk, ez az időtartam csupán 16 évre csökken. Egyesek szerint azonban a technológia ennél is gyorsabban fog terjedni, tekintettel a kriptovaluták egyre növekvő népszerűségére. Ezt egyébként a kormányzatok által támogatott devizák hanyatlása váltja ki.

Nem teljesen tiszta hogy a tanulmány figyelembe vette-e a számítástechnika, az elektromos energiafelhasználás hatékonysága vagy a kibocsátásszabályozás terén lehetséges előrehaladást a fenti death-by-Bitcoin számításánál. A számítási teljesítmény például minden évben növekszik, így lehetetlen elképzelés figyelmen kívül hagyni a technológiai fejlődést egy ilyen kutatási modell esetén.

A Bitcoin azonban egyedülálló módon úgy van megalkotva, hogy a hatalmas energiafogyasztással járó bányászati tevékenység fizetsége néhány évente a felére csökkenjen, a számítási műveletek összetettsége pedig dinamikusan igazodik a növekvő számítási teljesítményhez. Az előrejelzett ütemben 2140-re nyerik majd ki az összes, 21 millió darab BTC-t – ám eddigre a fenti kutatás által megállapított adatok alapján az emberiség kihal.

A hónap elején az ENSZ konzervatív kormányközi éghajlatváltozási bizottsága közleményt adott ki, amely arra figyelmeztet, hogy az embereknek 2030-ig a 2010-es években mért értékek felére kell csökkenteniük szén-dioxid-kibocsátást. Mindezt a katasztrofális környezeti károk elkerülése érdekében.

Az ipari forradalom és a nagyüzemi szénbányászat előtti értékekhez képest a globális átlaghőmérséklet körülbelül egy fokkal emelkedett. A kutatók szerint csupán fél fokos hőmérséklet emelkedés is 40 centiméterrel megemelné a tengerszintet, amely a terméshozamok jelentős csökkenésével is járhat.

 

Forrás: rt.com

 

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!