A Központi Bankok figyelmeztetést adtak ki a kriptovalutákról

-

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) nemrégiben kiadott jelentése aggodalmakra ad okot a kriptoeszközök vonzerejével kapcsolatban a feltörekvő piacgazdaságokban (EME-k).

Ezeket a digitális eszközöket gazdaságos fizetési megoldásokként, a pénzügyi rendszerbe való átjáróként, sőt, a nemzeti valuták alternatívájaként hirdetik a féktelen inflációval vagy árfolyam-ingadozással küzdő országokban.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A BIS szerint azonban a kriptoeszközök inkább súlyosbíthatják, mint enyhíthetik a pénzügyi kockázatokat ezekben a gazdaságokban.

A jelentés azt tanácsolja, hogy ezeket az eszközöket ugyanúgy meg kell vizsgálni, mint a hagyományos eszközöket, amikor a kockázatokról és a szabályozási kérdésekről van szó.

A megállapítások a BIS amerikai kontinensen működő tag központi bankjai által a Pénzügyi Stabilitási Igazgatók Konzultatív Csoportja (CGDFS) keretében kezdeményezett széles körű együttműködés eredményeiből származnak.

Az erőfeszítésekben olyan országok központi bankjai vettek részt, mint Argentína, Brazília, Kanada és az Egyesült Államok, a BIS amerikai kontinensen működő irodájának vezetésével.

Többszörös kockázatok

A BIS jelentése a konkrétumokba belemerülve több, a kriptoeszközökkel kapcsolatos kockázatot is azonosít.

A likviditási kockázatot például olyan sebezhetőségek fokozzák, mint a nagy tőzsdéken történő központosított kereskedés, az instabil érmék tartalékai, a befektetői futásokra való érzékenység és a „skálázhatósági trilemmához” kapcsolódó működési korlátok.

A tanulmány felvázolja továbbá a kriptoeszközök áringadozásából és az átláthatóság hiányából eredő piaci kockázatokat.

Közvetlen piaci kockázatot tulajdonítanak a kriptoeszközök, például a Bitcoin birtoklásának.

A hitelkockázatok szintén kiemelkedőek, és aggodalmak merülnek fel a gyenge irányítás, a korlátozott befektetői védelem és a terület egyes szereplői által alkalmazott túlzott tőkeáttétel miatt.

Figyelemre méltó pont volt a banki disintermediáció potenciális kockázata.

A bankbetétekről a magánkézben lévő digitális eszközökre való jelentős átállás megzavarhatja a bankok hitelezési tevékenységét.

Kiegyensúlyozott megközelítés

A jelentés kiemeli a szabályozás kiegyensúlyozott megközelítésének fontosságát.

A teljes tiltás vagy a korlátozó szabályozás a föld alá szoríthatja ezeket a tevékenységeket, ami megnehezítené az ágazat felelős érdekelt feleinek befolyásolását.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az új innovációkat nem szabad „kockázatosnak” tekinteni pusztán azért, mert eltérnek a hagyományos rendszerektől.

A jelentés inkább a technológia és az innováció hasznosítását támogatja a pénzügyi rendszerek tökéletesítése érdekében.

Olvastad már? Az XRP ügyvédje szerint a SEC per felbecsülhetetlen kárt okozott

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Vitalik Buterin: A mesterséges intelligencia komoly fenyegetést jelent

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin figyelmeztetést adott ki az emberi intelligenciát felülmúló és a földön uralkodó fajjá váló szuperfejlett mesterséges intelligencia (AI) lehetséges veszélyeire. Az Ethereum...

Az FTX népszerűsítéséért beperelik a sportligákat

Most egész sportligák néznek szembe perrel, amiért a szurkolóik számára látható FTX promóciókat mutattak be. Mindez azután történt, hogy az FTX befektetői a tőzsde összeomlását...

Cardano (ADA) technikai elemzés 11.28.

Prémium Cardano (ADA) A Cardano (ADA) 0,40 dollár felett kell zárnia ahhoz, hogy tartósan 0,46 dollárig emelkedjen. A Cardano (ADA) jelenleg egy nagyon fontos keresleti zónán belül mozog,...

3 kripto robbanni fog, miután az Ethereum ETF jóváhagyást kap – Dogecoin (DOGE), Cardano (ADA) és Solana (SOL)

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca, amely jelenleg 1,41 billió dollár kapitalizációval rendelkezik, egy egyedülálló fázist él át, amelyet az altcoinok visszaesése jellemez. Mindezek ellenére van remény egy esetleges...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!