A JPMorgan stratégái szerint a bitcoin előbb-utóbb utoléri az aranyat

-

Az amerikai megabank stratégiái úgy vélik, hogy a kriptopénznek megvan az esélye arra, hogy elérje a 146.000 dollárt a jövőben, ahogyan egyre inkább az arany kihívójává válik.

A bitcoin és az arany mint fedezeti eszközök közötti párhuzam már évek óta népszerűnek számít a befektetők körében.

Egészen mostanáig a két eszköz piaci összértékének éles eltérése ezeket az analógiákat csak egy bizonyos kiterjedésre korlátolta le.
Az arany kapitalizációja – még a bitcoin 2020. decemberi árnövekedését követően is több mint 4,6-szor nagyobb, mint a bitcoin jelenlegi, 5,84 milliárd dolláros összértéke.
Az amerikai JPMorgan Chase multinacionális bank stratégái egy olyan lehetséges forgatókönyvet vetítenek elénk, amelyben a bitcoin valóban megelőzhetné az „elhalálozási sorrendben” előtte járó árucikket.
Január 5-én a Bloomberg jelentésében a bank Nikolaos Panigirtzoglou vezette csapatának megjegyzését idézte, amelyben egy olyan utat vázoltak fel, ahol a bitcoin összértéke egyenlővé válik az aranyba ETF-ek és fizikai formában befektetett értékkel.
Egy ilyen útvonal azonban jelentősen függ attól is, hogy a bitcoin volatilitása mennyire konvergál majd a nemesfémével – hangsúlyozták ezenfelül, hogy mindez nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni:

„Az arany kiszorulása mint „alternatív” valuta nagy növekedést sejtet a bitcoin számára hosszú távon […] a bitcoin és arany volatilitása között valószínűtlen, hogy gyorsan konvergencia alakulna ki, ez szerintünk többéves folyamat. Ez arra utal, hogy a 146.000 dollárt meghaladó, elméleti bitcoinárfolyamra hosszú távú célként kell tekinteni, így ez egy fenntarthatatlan árfolyamcél az idei évre.”

A bitcoin néhány napig bizonytalan és magasan volatilis árműveletekkel küzdött, amelyet egy kisebb korrekció követett 27.700 dollárra január 4-én.
Ehhez képest ma már jócskán túl vagyunk újra a 30.000 dolláron. A cikk írásakor egyetlen bitcoin valamivel több mint 31.800 dollárt ér a CoinGecko független kriptoadat-aggregátor adatai szerint.

A JPMorgan elemzői mindezeken felül egy erős pozitív jelt is azonosítottak a kriptopénzt illetően – rámutatva a spekulatív long pozíciók halmozására – ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a befektetési kilátások értelmezése közepes távon továbbra is nehéz:

„Bár nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét, hogy a jelenlegi spekulációs mánia tovább tolja majd a bitcoin árfolyamát, akár az 50.000 – 100.000 dolláros szintekre, úgy véljük, hogy ezek az árszintek tarthatatlanok lesznek.”

Január 1-én a bitcoin rekordárfolyamot ért el az arannyal szemben, legutóbbi csúcsát ugyanis a 2017. decemberi bikapiacon állította fel.
Múlt év decemberében szintén a Panigirtzoglou által vezetett stratégák már utaltak arra, hogy a bitcoin beférkőzheti magát az arany piaci részesedésébe a jövőben, és jelentős intézményi átcsoportosítást vizionáltak a kriptopénzek irányába.
Mindeközben az eseményekkel teli kereskedési környezet odáig vezetett, hogy a vezető kriptopénz árfolyama rekordokat ért el.
Január 4-én a Binance, a világ forgalom szerint vett legnagyobb kriptotőzsdéje szintén rekordvolumenről, 80 milliárd dolláros forgalomról számolt be 24 óra alatt.

„Viszonyításképp, 2017. november 15. és 2017. december 15. között dőlt meg a 2017-es havi rekordvolumen, amikor a Binance-en összesen 20 milliárd dollárnyi kriptoeszközzel kereskedtek”írta a tőzsde vezérigazgatója a Twitteren.

Legalább ennyire példátlan volt még a határidős kereskedők vesztesége, akik a Binance-en egyetlen óra alatt 190 millió dollárnak inthettek búcsút – ez volt az eddigi legnagyobb tömeges likvidálás a platformon.

Olvastad már? 100.000 dolláros bitcoint vizionál 2022-re a Binance US vezérigazgatója

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!