A Goldman Sachs és a JPMorgan Chase globális befektetési bankok megszüntetik az üzleti tevékenységüket az Orosz Föderációban.

A lépésre azért kerül sor, mert a Moszkva elleni, az ukrajnai katonai invázióról szóló döntése miatti nyugati szankciókat a vezető pénzintézetek támogatásával tovább bővítik.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Goldman Sachs és a JPMorgan leépíti oroszországi tevékenységét

A Goldman Sachs Group és a JPMorgan Chase az első nagy amerikai bankok, amelyek bejelentették, hogy kivonulnak Oroszországból, és ez a folyamat iparági szakértők szerint hónapokig, ha nem évekig tarthat.

Döntéseik azt követően születtek, hogy Moszkva ellen példátlan szankciókat vezettek be a szomszédos Ukrajna elleni katonai támadás miatt.

A pénzügyi szférát érintő korlátozások megnehezítik a bankintézetek működését az Orosz Föderációban.

A Reuters megjegyzi, hogy bár az európai bankok jobban ki vannak téve Oroszországnak, az amerikai bankok is jelentős kitettséggel rendelkeznek, összesen 14,7 milliárd dollárral a Nemzetközi Fizetések Bankja adatai szerint.

A Goldman Sachs közleményében azt írta, hogy a szabályozói és engedélyezési követelményeknek megfelelően jár el. Egy forrás elárulta, hogy a bank jelenleg inkább leállítja tevékenységét, mintsem hogy azonnal kivonuljon onnan.

A jövő sportfogadóinak és tipstereinek kriptovalutája.

A Goldman Oroszországgal szembeni hitelkitettsége 650 millió dollár. Részvényei 2,8%-kal 325,97 dollárra estek a szerda déli kereskedési órákban.

„A világ kormányainak utasításait betartva aktívan leépítjük az oroszországi üzleteket, és kezdünk folytatunk új üzleti tevékenységbe Oroszországban” áll a JPMorgan közleményében.

A bank részletezte, hogy jelenlegi tevékenysége korlátozott, miközben globális ügyfeleinek segít lezárni a már meglévő kötelezettségeket, kezeli az orosz vonatkozású kockázatokat, és letétkezelőként jár el az ügyfelek számára.

Eközben a Citigroup bejelentette, hogy oroszországi fogyasztói üzletági tevékenységei mostantól korlátozottak, és a bank tervet dolgoz ki a franchise eladására.

Közel 10 milliárd dollárral a Citigroup a legnagyobb orosz kitettséggel rendelkező amerikai bank, és egy pénzügyi vezetőn keresztül már elismerte, hogy veszteségei potenciálisan elérhetik ennek a felét.

Az adatok szerint a Goldman Sachs 2021-ben 19,5 millió dollár befektetési banki bevételt termelt. A JPMorgan 32,8 millió dollárral a második helyen állt az orosz VTB Capital mögött. A Citigroup 22,8 millió dollárt termelt.

Oroszországot az ukrajnai háború miatt egyre több szankcióval sújtják, ami korlátozza a globális pénzügyi rendszerhez és a kriptoeszközökhöz való hozzáférését.

Több orosz bankot kivágtak a SWIFT bankközi üzenetküldő hálózatból. Az olyan fizetési és átutalási szolgáltatók, mint a Western Union, a Paypal, a Remitly és a Revolut is felfüggesztették szolgáltatásaikat az országban. A Visa és a Mastercard szintén leállította működését.

Olvastad már? 28 millió dollárnyi kriptót foglalt le a kanadai rendőrség

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!