A Fed várhatóan májusban emeli a hitelkamatlábat

-

A legfrissebb várakozások szerint az amerikai jegybank várhatóan három napon belül 25 bázisponttal (bps) 5,25%-ra emeli a hitelkamatlábat.

Egy 105 közgazdász részvételével végzett felmérés szerint 94 közgazdász 25 bázispontos kamatemelést jósol a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) május 2-3-i ülésén.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Bár a májusi kamatemelésre számítanak, a közgazdászok szerint ez lesz az utolsó 2023-ban, és a többség arra számít, hogy a kamat az év hátralévő részében 5,25%-on marad.

A piaci megfigyelők az irányadó kamatláb emelésére számítanak

Különböző jelentések és felmérések szerint a piaci megfigyelők az irányadó kamatláb 25 bázispontos emelésére számítanak a FOMC e heti ülésén.

A CME Group Fedwatch eszköze szerint a válaszadók 83,9%-a 25 bázispontos kamatemelést valószínűsít, míg 16,1% nem számít kamatemelésre a májusi ülésen.

hitelkamatláb
Forrás: CME Group Fedwatch

 

Ezek az előrejelzések egybeesnek a közgazdászok 2023. április elején adott előrejelzéseivel, és a Bloomberg friss jelentése is 25 bázispontos emelést támogat.

A CME Group Fedwatch eszköze ma

A Reuters felmérése szerint a megkérdezett 105 közgazdász 90%-a 25 bázispontos emelést vár májusban, 59-en pedig azt jósolják, hogy a szövetségi alapkamat 2023 hátralévő részében változatlan marad.

Emellett 26 résztvevő kamatcsökkentést prognosztizált.

A megkérdezett közgazdászok többsége nem számít arra, hogy az amerikai inflációs ráta 2025-ig eléri a Fed 2%-os célját, és elismerik annak kockázatát, hogy az inflációs ráták idén ismét megugranak.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Bizonytalanság a május utáni további emelések körül

Michael Gapen, a Bank of America (BOFA) Securities vezető amerikai közgazdásza úgy nyilatkozott, hogy még sok munka vár a 2%-os cél eléréséig.

Gapen bizonytalanságának adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy a Fed május után emelni fogja-e az irányadó kamatlábat.

„Az adatfronton az infláció márciusi lassulása ellenére még sok munka vár ránk, hogy visszatérjünk a 2%-os célhoz. Az első kamatcsökkentést 2024 márciusában tartjuk fenn. Amennyiben a pénzügyi rendszerben lévő feszültségek rövid időn belül csökkennek, nem zárhatjuk ki, hogy az erősebb makroadatok arra késztetik a Fed-et, hogy május után további emeléseket helyezzen kilátásba”.”

zeta

Olvastad már? A Cardano indikátorok mind „bikás” adatokat mutatnak

Kiemelt kép: Young Americans for Liber

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A PayPal USD (PYUSD) debütálása a KuCoin tőzsdén

A KuCoin kriptopénz tőzsde egy pénteki bejelentés szerint bevezette a PayPal PYUSD stablecoinját. Ez a tőzsdei bevezetés jelentős előrelépés a még fiatal stablecoin hozzáférhetőségének javításában, amely...

A Binance jogi küzdelme a SEC-el

A Binance (BNB) a közelmúltban megtámadta az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet keresetét, arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre a jogi eljárás megindítására. A Binance a SEC vádjainak elutasítására...

Dogecoin (DOGE) technikai elemzés 09.22.

Prémium Dogecoin (DOGE) A piaci korrekció az elmúlt nap során visszafogta a Dogecoin (DOGE) bikás előretörését a 0,06 dolláros támaszszintről. A vevők azonban tartották a támaszt, a mém...

Egy bálna nagy tételben vásárol Ethereumot

A bálna tevékenység nagy érdeklődésnek örvend a kriptotérségben, az elemzők és a kereskedők szorosan figyelemmel kísérik, hogy hasznos információkhoz jussanak. Az egyik ilyen érdekes lépésre nemrégiben...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!