A Fed várhatóan májusban emeli a hitelkamatlábat

-

A legfrissebb várakozások szerint az amerikai jegybank várhatóan három napon belül 25 bázisponttal (bps) 5,25%-ra emeli a hitelkamatlábat.

Egy 105 közgazdász részvételével végzett felmérés szerint 94 közgazdász 25 bázispontos kamatemelést jósol a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) május 2-3-i ülésén.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Bár a májusi kamatemelésre számítanak, a közgazdászok szerint ez lesz az utolsó 2023-ban, és a többség arra számít, hogy a kamat az év hátralévő részében 5,25%-on marad.

A piaci megfigyelők az irányadó kamatláb emelésére számítanak

Különböző jelentések és felmérések szerint a piaci megfigyelők az irányadó kamatláb 25 bázispontos emelésére számítanak a FOMC e heti ülésén.

A CME Group Fedwatch eszköze szerint a válaszadók 83,9%-a 25 bázispontos kamatemelést valószínűsít, míg 16,1% nem számít kamatemelésre a májusi ülésen.

hitelkamatláb
Forrás: CME Group Fedwatch

 

Ezek az előrejelzések egybeesnek a közgazdászok 2023. április elején adott előrejelzéseivel, és a Bloomberg friss jelentése is 25 bázispontos emelést támogat.

A CME Group Fedwatch eszköze ma

A Reuters felmérése szerint a megkérdezett 105 közgazdász 90%-a 25 bázispontos emelést vár májusban, 59-en pedig azt jósolják, hogy a szövetségi alapkamat 2023 hátralévő részében változatlan marad.

Emellett 26 résztvevő kamatcsökkentést prognosztizált.

A megkérdezett közgazdászok többsége nem számít arra, hogy az amerikai inflációs ráta 2025-ig eléri a Fed 2%-os célját, és elismerik annak kockázatát, hogy az inflációs ráták idén ismét megugranak.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Bizonytalanság a május utáni további emelések körül

Michael Gapen, a Bank of America (BOFA) Securities vezető amerikai közgazdásza úgy nyilatkozott, hogy még sok munka vár a 2%-os cél eléréséig.

Gapen bizonytalanságának adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy a Fed május után emelni fogja-e az irányadó kamatlábat.

„Az adatfronton az infláció márciusi lassulása ellenére még sok munka vár ránk, hogy visszatérjünk a 2%-os célhoz. Az első kamatcsökkentést 2024 márciusában tartjuk fenn. Amennyiben a pénzügyi rendszerben lévő feszültségek rövid időn belül csökkennek, nem zárhatjuk ki, hogy az erősebb makroadatok arra késztetik a Fed-et, hogy május után további emeléseket helyezzen kilátásba”.”

zeta

Olvastad már? A Cardano indikátorok mind „bikás” adatokat mutatnak

Kiemelt kép: Young Americans for Liber

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin 60 ezer dollárral kapcsolatos aggodalmak miatt a kriptopiac érzi a borzongást

A Bitcoin (BTC) közelmúltbeli felfutása nagy reményt keltett a kriptoterületen az elmúlt hónapokban. A BTC közelmúltbeli árfolyammozgásai azonban teljes mértékben megváltoztatták az árfolyamot. Mozgatók, megrendítők és...

A kripto szakértők nagyot fogadnak erre az új VR tokenre, ezt érdemes tudni róla

Vendégbejegyzés Egy új VR játékplatform vár megjelenésre, amelynek nemrég kezdődött az előértékesítése. Az 5thScape projekt 5SCAPE névre hallgató, natív használati tokenje a 15 millió dolláros céljának...

ArbitrageScanner Dubajban! Hogy lehet pénzt keresni a blokklánc elemzéssel és a kripto arbitrázzsal?

Vendégbejegyzés A kripto Side Event az ArbitrageScanner.io által - a legjobb kereskedési eszközök kriptopénz arbitrázshoz, on-chain elemzéshez. Csatlakozz hozzánk egy exkluzív side eventre Dubaiban, amelyet az...

Ethereum (ETH) technikai elemzés 04.14.

Prémium Ethereum (ETH) Az Ethereum (ETH) befektetők bajban lehetnek, mivel az árak a pszichológiai 3.000 dolláros támaszszint alá süllyedtek. A múlt héten megnövekedett bálna-aktivitás és felhalmozás volt tapasztalható,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!