A Fed több milliárd dollárt nyomtat, hogy felpörgesse a gazdaságot

-

A bitcoin ugyan független a központi bankoktól és a Wall Streettől, amely a kriptopénzek egyik legnagyobb erőssége, azonban az iparág növekedésével a kriptók értéke egyre jobban összefügg a hagyományos pénzügyi világ történéseivel.

Egyesek szerint a bitcoin árát főleg a geopolitikai és makrogazdasági események határozzák meg, amely újdonságnak számít a 2-3 évvel ezelőtti állapotához képest.
Egy ilyen makrogazdasági esemény lehet a Fed azon döntése, hogy több milliárd dollár nyomtatásával próbálja támogatni a repó piacokat. Egyesek szerint már csak ez is érvényesíti a bitcoin létezését.

A Fed több milliárd dollárt pumpál a gazdaságba

New York Állam Szövetségi Tartalékbankja irányelvének legújabb frissítése szerint a jegybank Nyílt Piaci Kereskedelmi Irodája több milliárd dollárnyi tőkét pumpál a repó piacokba, „hogy biztosítsák a megfelelő tartalékokat, és csökkentsék az év végi piaci kockázatokat, melyek a politikai döntéshozatalra is kihathatnak.”
A repó, átvitt értelemben „éjszakai kölcsönpiac”, az a piactér, ahol a Fed nagyon rövid távú, de hatalmas hiteleket nyújt pénzügyi intézmények számára, hogy azok tovább működhessenek. A repó piacokat sokszor nevezik a gazdaság „gerincének”, ugyanis a pénzügyi intézmények folyamatos tőkét igényelnek.

Év végéig a Fed több mint 425 milliárd dollárt nyomtatott, hogy fenntartsa a tartalékok pénzzé tehetőségét. Ezzel a központi bank vagyonmérlege rekordnak számító, 4,5 billió dollárra ugrott, annak ellenére, hogy a tőzsdepiacok szárnyalnak, és a közgazdászok azért „szurkolnak”, hogy még nagyobbra nőjön a részvények értéke.
Az egészben az az érdekes, hogy a Fed utoljára a 2008-as gazdasági válságban fecskendezett ennyi pénzt a repó piacokba, így arra számíthatunk, hogy valami hasonló történhet az elkövetkező időszakban is.

Miért jó ez a bitcoinnak?

Caitlin Long, korábbi Wall Street-igazgató – aki az elmúlt évek alatt nagy bitcoin- és blokklánctámogató lett Wyoming államban – idén írt erről egy cikket a Forbes magazinba.
Ebben azt írja, hogy a különböző pénzügyi problémák azt mutatják, hogy a gazdaság meglehetősen sérülékeny. A bitcoin ezzel szemben nagyon erős, „ugyanis a hálózatának biztonsága folyamatos növekedésnek örvendhet.”
Long szerint a bitcoin biztosítékként szolgálhat „a pénzügyi piacok bizonytalanságaival szemben, ugyanis választási lehetőséget nyújt a fogyasztók számára, a hagyományos pénzügyi rendszerrel szemben.”
Ez nem minden. Changpeng Zhao, a Binance vezérigazgatója a Twitteren írt arról, hogy a Fed több milliárd dolláros pénznyomtatása is megmutatja a bitcoin korlátozott készletének értékét. Zhao szerint a bitcoin „végtelen növekedési potenciált mutat a fiattal szemben.”

„A bitcoin matematikailag korlátozott készletének hála végtelen növekedési potenciált mutat a fiattal szemben. Hogy miért? Ez a fiat végtelen készletével magyarázható.”

A kriptotámogatók valóban azt hiszik, hogy a világ összes pénze bitcoinba áramolhat, ha a központi bankok és a kormányok tovább folytatják a fiat pénzek mennyiségi lazítását.
Egy olyan pénzügyi világban, ahol a központi bankok különböző gazdasági célok elérése érdekében pénzt nyomtatnak, hatalmas löketet kaphatnak az alternatívák.
Peter C. Ealer, az American Institute for Economic Research kutatója elmondta, hogy ha a pénzügypolitika arra a szintre jut, hogy ellenőrzés nélkül nyomják a pénzt, akkor „a nemesfémek és kriptopénzek hirtelen sokkal népszerűbbé, és így értékesebbé válhatnak, mint ’infláció elleni biztosítékok”.
Ha a kormányok által kiadott pénz elveszíti vásárlóerejét, vagy legalább fennáll ennek a veszélye, akkor a befektetők olyan vagyonba fogják fektetni pénzüket, amely esetében nem valószínű, hogy elinflálódik, mint a fiat.

Olvastad már? Ádáz küzdelem dúl a bikák és a medvék között – mik a kilátások?

Forrás: cryptoslate.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂
 

2 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

Kamala Harris kriptopolitikai álláspontja

A sokat emlegetett Kamala Harris, Joe Biden preferált jelöltje továbbra is rejtélyes a kriptovalutával kapcsolatos álláspontját illetően. Washingtonban töltött ideje alatt nyilvánosan nem állt ki az...

A Bitcoin ára továbbra is szilárdan beágyazott a bika piacon, szemek a 74.000 dolláros szinten

A Bitcoin továbbra is erős bikás tendenciákat mutat a napi időkeretben, mégis az elemzők rövid távú figyelmeztető jeleket mutatnak, amelyek figyelmet érdemelnek. A Crypto World elemzője...

Az Ethereum ETF kedden indul – Melyik altcoin kerül a fedélzetre?

Vendégbejegyzés Az Ethereum (ETH) továbbra is meghatározó erő a kriptopénzek világában, mivel sokoldalú platformot kínál a decentralizált alkalmazások és okos szerződések számára. Kiemelkedik a blokklánc technológiában betöltött...

Ethereum (ETH) árfolyam elemzés 07.22.

Prémium Ethereum (ETH) A kriptopénzek piaca az elmúlt 24 órában körülbelül 1%-os ugrást regisztrált. Ráadásul jelenleg több mint 2,47 billió dolláron áll, és az olyan top tokenek, mint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!