A Duke Energy Corporation az Egyesült Államok második legnagyobb energiavállalata, a vezető elemzőjük, Justin Orkney pedig nemrégiben elmondta, hogy megvalósíthatósági tanulmányt készítettek a bitcoin-bányászatról.

Orkney egy interjúban beszélt erről, amelyben több témát is körüljártak, mint amilyen például a bitcoin felhasználási módjai, vagy a többi izgalmas lehetőség.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A tanulmányban főleg annak mentén járták körbe a bányászat kérdését, hogy a felhasználók hogyan segíthetnek az áramhálózat stabilizálásában a túltermelés, vagy a csúcsfogyasztás periódusaiban.

„Nagy lehetőséget látunk abban, hogy partnerségre lépjünk az ilyen fogyasztókkal, de még csak a koncepciót vizsgáljuk. Saját tanulmányokat végzünk a bitcoin-bányászattal kapcsolatban, amely rugalmasan tud alkalmazkodni a hálózaton rendelkezésre álló energiamennyiséghez.”

Orkney szerint a bányászat rendkívül hasznos lehet energetikai szempontból, és azt is elmondta, hogy már most is együtt dolgoznak több bányásszal.

„Már most is vannak bányász ügyfeleink, akik önkéntesen csatlakoztak a tesztprogramhoz. Most a résztvevők az év meghatározott időszakaiban, óráiban jelentős mértékben visszafogják a fogyasztásukat, ezeket az alkalmakra hivatkozunk eseményekként.”

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A bányászat stabilizálja a hálózatot

Az USA esetén az áramrendszer, a transzformátorok és a kábelek többsége húsz évesnél is régebbi. A bányászok ki tudják egyenlíteni az ingadozásokat.

A csúcsfogyasztás óráiban leveszik a teljesítményüket, mikor viszont lecsökken a hálózati igény, visszakapcsolják a gépeket, hogy az áramtermelést ne kelljen változtatni. Így a kevésbé megbízhatóan működő áramellátó rendszerek is stabilabban használhatók.

„A bitcoin bányászat elképesztően hatékony módszer az energia szabályozására. Képesek arra, hogy egész nap ugyanazon a meghatározott szinte fogyasszanak, de ha kell, egy perc alatt le lehet állítani az egészet, hogy a csúcsterhelés időszakában a többi fogyasztóhoz mehessen az energia. Mikor lecsökken az igény, vissza lehet kapcsolni a gépeket.”

A bányászat az elmúlt években számos kritikát kapott, mivel a hozzá nem értők szerint a rendszer energiahasználata túl nagy.

A hozzáértők szerint viszont a közölt számok valószínűleg alaposan el vannak túlozva, ráadásul a felmérések szerint a Bitcoin lényegesen kevesebb energiaráfordítással üzemel, mint a hagyományos bankrendszer, alig annak az ötvenedével.

Egyes elemzések szerint ráadásul a bányászat nagy mennyiségű metánt lenne képes elhasználni, amely amúgy a légkörbe lenne kieresztve.

Ennél jobban semmi más módszer nem alkalmas erre. A Duke Energy az USA hat államában működik, és nagyjából 7,5 millió háztartást lát el árammal.

A cég jelenleg 58200 megawatt energiatermelési kapacitással rendelkezik, így ahogyan Orkney rávilágított, a második legnagyobb energiavállalatnak számít az országban.

Nemrégiben látott viszont napvilágot az az információ is, hogy az Exxon Mobil, az Equinor, a La Geo, és a Conocophillips vállalatok szintén azt tanulmányozzák, hogy hogyan tudnák felhasználni a bitcoin-bányászatot a működésük során.

Olvastad már? A heti beáramlás 80%-át a bitcoint shortoló intézmények tették ki

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!