A digitális eszközök milyen formája lesz a fizetések jövője?

-

Nem minden digitális eszközzel bánnának olyan szigorúan, mint a kriptovalutákkal, és nem mindegyik lesz a pénz jövője.
Olyan korban élünk, amikor a digitális eszközök a mainstream elfogadás felé haladnak. A lakossági ügyfelektől a hagyományos bankokig és pénzügyi szolgáltatókig a digitális eszközök egyre nagyobb teret hódítanak.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Számos ilyen eszköz azt ígérte, hogy megzavarja a pénzügyi piacokat és a nagy inkumbens szereplőket, és bár széles körű figyelmet kaptak, még nem egészen érték el a bennük rejlő lehetőség határát.
Ennek ellenére a nagy intézmények felfigyeltek rájuk – a Nemzetközi Fizetések Bankjának jelentése szerint a világ központi bankjainak 86%-a vizsgálja a digitális valutákat.
Felismerik, miszerint annak ellenére, hogy az innováció aranykorát éljük, a fizetési rendszerek még mindig kissé archaikusak.
Sokak szerint nincs ok arra, hogy a jelenlegi fizetési rendszerek ne kövessenek hasonló pályát, mint azok az iparágak, amelyeket az elmúlt évtizedben az új technológia átalakított.
Végül is a világ, amelyben élünk, már digitális, így logikus, hogy a pénznek és a vagyonnak is követnie kell ezt a példát.
De mennyire reális ez a következő öt évben? És vajon a digitális eszközök technológiája és típusa ugyanúgy fog kinézni?

A nagy szervezetek a digitális eszközök útjának kezdetén

Az intézményi érdeklődés a kriptovaluták iránt folyamatosan növekszik. A Goldman Sachs több mint 300 nagy vagyonnal rendelkező ügyfelét kérdezte meg, és megállapította, hogy 40%-uk már most is foglalkozik kriptovalutákkal.
Nemrégiben a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) – Spanyolország második legnagyobb bankja – bejelentette, hogy Bitcoin (BTC) kereskedési szolgáltatást indít svájci privát banki ügyfelei számára, míg a Citigroup kereskedési, letétkezelési és finanszírozási szolgáltatások nyújtását fontolgatja.
A bankok mellett a fizetési cégek, például a MasterCard és a PayPal is beszállnak a kriptovalutákba azzal, hogy ügyfeleik számára elfogadják a fizetéseket.
És ott vannak a központi banki digitális valuták (CBDC-k). Az infrastruktúra-szolgáltatók igyekeznek úgy pozicionálni magukat, hogy készen állnak a CBDC-kre.
A SWIFT és az Accenture nemrégiben közös jelentést tett közzé, amelyben felvázolta, hogyan működhetne a CBDC-k potenciális platformjaként, ha azok valósággá válnának.
Ezen túlmenően a központi bankok világszerte vizsgálják a CBDC-ket, és a pénzbe és a fizetésekbe vetett közbizalom megőrzésén dolgoznak.
Ezek a kis- és nagykereskedelmi CBDC-k a véglegesség, likviditás és integritás egyedi jellemzőivel, valamint a biztonság nyújtásával érhetik el ezt.
A legígéretesebb CBDC-kialakítás például digitális személyazonossághoz lenne kötve, és a felhasználóknak azonosítaniuk kellene magukat a pénzeszközökhöz való hozzáféréshez. Ez az új vállalkozás elősegíti a közérdeket szolgáló innovációt.
A kriptovaluták, a CBDC-k és a digitális eszközök más formái fejlődésének azonban még a korai szakaszában járunk.
Szinte egyöntetű vélemény, hogy ezeknek az eszközöknek szabványosabbá, biztonságosabbá és robosztusabbá kell válniuk, mielőtt a főáramba kerülnének.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A szabályozóhatóságok felfigyelnek a változásra

Az elkövetkező években a digitális eszközök valószínűleg a pénzügyi szabályozóhatóságok és a központi bankok intenzív vizsgálatának lesznek kitéve, mielőtt a biztonságos fizetés egyik formájaként engedélyezik őket.
Ez várható volt. Bármi, ami befolyásolhatja a nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer zavartalan működését, joggal fog akadályokba ütközni a kapuőrök és a működéséért és biztonságáért felelős személyek részéről.
A banki szabványok elsődleges globális kidolgozója, a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság például a magasabb kockázatok és a pénzügyi stabilitással kapcsolatos aggodalmak miatt megemelte az ingadozó kriptovalutáknak kitett bankok tőkekövetelményeit.
A javaslatok értelmében a bankoknak a kitettségüknek megfelelő tőkével kellene rendelkezniük. Ezért egy 100 dolláros Bitcoin kitettséghez legalább 100 dolláros tőkekövetelményre lenne szükség.
Ez elriaszthatná a szabályozott pénzintézeteket attól, hogy beszálljanak a kriptovaluta-szolgáltatásba vagy bővítsék meglévő kriptovaluta-szolgáltatásukat.
A BBVA például Svájcban már elindította kereskedési szolgáltatásait, más piacoktól azonban tartózkodott, mivel a szabályozás nem egyértelmű és nem egységes.
Mindezek mellett a javaslatok értelmében nem minden digitális eszközre vonatkozna olyan szigorú bánásmód, mint a kriptovalutákra.
A tőzsdei tokenek és a stabilcoinok illeszkednének a bankokra vonatkozó minimális tőkeszabványra vonatkozó módosított meglévő szabályokhoz, ami potenciálisan életképesebbé tenné őket.

Kereszteződés előtt

A  kriptovaluták továbbra is változékonyak, a stabilcoinok viszont biztonságosabb, átláthatóbb és stabilabb lehetőséget kínálnak, és sokan szilárdan hisznek a bennük rejlő lehetőségekben, különösen a gyors elszámolási sebességük miatt.
Azáltal, hogy a coinokba adatokat is beépítenek, a pénz összekapcsolódik azzal, amiért fizet. Ez rengeteg automatizálási lehetőséget kínál, ami erős versenyzővé teszi az ágazatot.
A digitális eszközök talán legvalószínűbb formája azonban, amelyet el fogunk fogadni, a központi bankok által ellenőrzött és kibocsátott CBDC-k. A komoly tesztelésekre már sor került, és ez a fajta digitális eszköz erős kínálatot, kormányzást és szabályozást biztosítana, hasonlóan ahhoz, amit ma a fiat pénznemeknél látunk.
Bármelyik digitális eszköz esetében a végfelhasználók – nagyvállalatok, kkv-k és egyéni fogyasztók – általi elfogadás lesz a siker meghatározó tényezője.
A sikert pedig végső soron évtizedekben, nem pedig években mérik majd.

Olvastad már? Uruguay is hivatalossá teheti a Bitcoint

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért emelkedik a bitcoin?

Robert Kiyosaki, a népszerű pénzügyi író nemrégiben részletesebben is megosztotta a gondolatait arról, hogy miért emelkedik a bitcoin, vagy éppen az arany és az ezüst,...

A Fantom (FTM) feltámadása, vagy bikacsapda?

A Fantom kétségkívül az egyik olyan érme a piacon, amely januárban jelentős emelkedést produkált. Napi időkeretben nézve, január 1. és e cikk írásának időpontja...

Bitcoin technikai elemzés 02.03.

Prémium Bitcoin A Bitcoin ma kicsit vissza húzódott,mivel a piaci volatilitás nőtt a legutóbbi amerikai nem mezőgazdasági bérszámfejtési jelentés (NFP) miatt. A csütörtöki 24 091 dolláros csúcsot...

A Bitzlato visszaállítja működését és Oroszországba költözik

A nyugati bűnüldöző szervek által lefoglalt, Oroszországhoz kötődő Bitzlato kriptopénzváltó azt tervezi, hogy újraindítja működését és engedélyezi a részleges pénzkivételt, jelentette be egyik társalapítója. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!