A DeFi átlépte a 7 milliárdos határt, de a tőke 90%-a mindössze hat projektben összpontosul

-

A DeFi növekedése robbanásszerűnek mondható, számos új projekt született a közelmúltban, a lekötött pénz nagyja viszont mindössze fél tucat platformhoz került.
A növekedés pontos mértéke két hónap alatt 271%-ot tett ki, és a DeFi Pulse legfrissebb adatai alapján első alkalommal haladta meg a 7 milliárd dollárt.

Ha ez a növekedési ütem folytatódik, úgy a szektor összértéke 2020 végére elérheti a 27 milliárd dollárt.
Jelen pillanatban az Aave a legnagyobb az iparágban, 1,51 milliárdos tőkével, ezt második helyen a MakerDAO követi 1,42 milliárddal, a Curve Finance 1,15 milliárd, a yEarn Finance 845 millió, a Synthetix 851 millió, a Compound pedig 797 millió dollárral.
Az Aave nemrégiben került az első helyre, miután megszerezte az Egyesült Királyság pénzügyi hatósága által kiadott Elektronikus Pénzügyi Intézmény névre hallgató jogosultságot, ez pedig a szektoron belül alaposan megnövelte a vállalat hitelességét.
 
A MakerDAO egyeduralma megtört az iparág agresszív bővülésének köszönhetően, viszont ez a bővülés szűk kört érint, a rendelkezésre álló adatok alapján hat olyan projekt van, amely a pénzmennyiség 90%-át birtokolja.
Sok kezdeményezést indult el, amelyek nagy figyelmet kaptak a kriptoközösség részéről, viszont csupán maroknyi az, amely vezető szerepet célzott meg a szektorban, és így építi a saját rendszerét is.
A legutóbbi drámai esemény a Yam Finance villámgyors tündöklése és bukása volt, amely rá is világított az okosszerződésekben fellelhető rizikós, potenciális hibalehetőségekre. Ennek során nagyjából 750 ezer dollárnyi kriptó veszteség keletkezett, mikor a rendszerük összeomlott.
A DForce egy sokmillió dolláros hekkelést szenvedett el áprilisban, az ellopott javakat viszont később visszajuttatták a projekthez, és a befektetőkhöz.

Az iparág vezetői, szakértői úgy vélik, a túlzott bikás hangulatnak hátulütői is lehetnek. A Compound alapítója,
Robert Leshner például így tweetelt:

„Ha a Spaghetti.Money alkalmazás 36 órával az indulása után már 500 millió dolláros befektetésnél jár, akkor ideje, hogy a szektor elkezdje szabályozni önmagát, és legalább ezekkel a meme-farm játékokkal kezdeni valamit!”

Vitalik Buterin is úgy nyilatkozott az iparágról, hogy az Ethereum közösségben anélkül is bent lehet lenni, hogy valaki felülne a DeFi szekerére.

„Hacsak nem értesz hozzá tényleg nagyon, akkor inkább maradj ki belőle, vagy csak egy nagyon kicsi összeget tegyél kockára.”

Olvastad már? Tovább folytatódik a DeFi-mánia az „Uniswap Index” indulásával

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Eladni, vásárolni vagy tartani? Itt a legjobb stratégia az Ethereum ETF jóváhagyása után

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) zöld utat adott nyolc Ethereum tőzsdén kereskedett alapnak (ETF), ami izgalmat keltett a kriptoközösségben. Az Ethereum árfolyama azonban a jóváhagyás...

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Vajon a BNB 2024-ben megdönti az eddigi csúcsát?

A Binance Coin (BNB) az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kriptopénzpiacon. A kérdés azonban minden befektető fejében ott motoszkál: Vajon a BNB idén meg...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!