Adam Back, a Blockstream vezérigazgatója és az oldalláncok úttörője szerint az oldalláncok fejlesztése egy mindenre felhasználható blokkláncprotokollá alakíthatja a Bitcoint, miközben sok altkoint feleslegessé tehet.

Back a Transylvania Crypto Konferencián tartott beszédet, ahol elmondta, hogy az altkoinok „sokkal hiteltelenebbé válhatnak” az oldalláncok megjelenésével, melyek a bitcoin „könnyen használható kiterjedt mechanizmusai” lennének. Ezzel a fejlesztők új, innovatív lehetőségekkel tudnák bővíteni az eredeti kriptopénzt.

Az oldalláncok fehér könyve szerint ezek a párhuzamos rendszerek lehetővé tennék a bitcoin gyorsabb és kifinomultabb felhasználását az alacsonyabb összértékű altkoinok „fizetőképességének hiányaihoz és piaci ingadozásaihoz képest.”

Az oldalláncok olyan különálló protokollok, amelyek a fő lánchoz kötve (ez esetben a bitcoin) működnek két irányban. A fő láncon lévő eszközök az oldalláncokon is megjelennek, ahol egy gyorsabb hálózaton lehet utalni őket.

Az oldalláncok állapota

Back és kollégái a Blockstreamnél már évek óta beszélnek egy olyan időszakról, amikor az oldalláncok megpuccsolják a legtöbb olyan altkoint, amely próbál a bitcoin babérjaira törni.

A Blockstream tavaly októberben fedte fel első oldallánc-kezdeményezését, a Liquidet. Ez egy olyan Bitcoin-oldallánc, amely 23 nagy kriptotőzsdét és intézményi kereskedelmi helyet köt össze.

Két perc alatti tranzakciókat kínál titkosítási funkciókkal, valamint egy „kiadott eszközök” funkciót, mely az Ethereumhoz hasonlóan csoportosítható. Nagyon úgy tűnik, hogy a Liquid lehet a Bitcoinalapú jövő egyik első lépése.

Van azonban egy hátulütője. A Liquid egy szövetségi modellt alkalmaz, 23 résztvevője az oldallánc csomópontjaként funkciónál, így jelentős mértékben centralizált és bizalomalapú.

A Rootstock egy olyan nyílt forráskódú oldallánc, amely az okos szerződéseket szeretné elhozni a itcoin számára. Ez is hasonló problémával rendelkezik – 25 nagy blokklánccégen alapszik, hogy akik a tárcákból érkező bitcoin tranzakciókat felügyelik.

Hasonlíthatjuk ezeket a hátrányokat az olyan vezető altkoinokhoz, mint az XRP, amely a Liquidhez hasonló módon centralizációval növeli tranzakciók képességeit.

A Ripple Labs (az XRP mögött álló cég) az elmúlt hónapok során agresszívan próbál nemzetközileg is terjeszkedni. Több üzleti megállapodást kötöttek, hogy javítsák a koin elérhetőségét és fizetőképességét, mely egyelőre úgy tűnik, hogy kifizetődő.

Lehet érdekel: A veszteséges kriptokereskedés 3 lehetséges oka

Amíg az oldalláncok nem tudnak versenybe szállni versenytársaikkal decentralizáltabb módon, addig valószínűleg csak olyan szervezetekre korlátozódik a felhasználásuk, amelyek jelenleg is bitcoinfelhasználók.

Forrás: cryptoslate.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon.

Legyen szép napod! 🙂