A Bitmain és az 51%

-

A kriptovilágban a centralizáció olyan dolog, ami teljesen a blokklánc ellen megy. A kriptoközösség ezért árgus szemekkel figyeli, hol és mikor jelennek meg a centralizáció veszélyei. Valami hasonló történik most a bitcoinbányászatban is.

A Bitmain már 42%-os részesedéssel rendelkezik a BTC bányászatában

Az ASIC alapú bányászgépek legnagyobb gyártója, a Bitmain bányászóriás idén januárban számolt be arról, hogy már 42%-os részesedéssel rendelkeznek a Bitcoin bányászatának piacán.

A BTC.com és az AntPool, amelyek a Bitmain vállalathoz tartoznak, jelenleg a teljes hash rate 26,6 és 15,3 százalékát teszik kis. Csak érdekességként, becslések szerint a Bitmain Technologies Ltd. 3 és 4 milliárd dollár közötti bevételeket ért el.

Versenybeli előnyök

A Bitmainnek hatalmas előnye van a konkurenciával szemben (már ha létezik ilyen). Saját maga állítja elő, és a bányászatban a saját maga hardvereit használja. Az ASIC chipek gyorsabban és hatékonyabban bányásszák a bitcoint, mint a GPU egységek, nem beszélve a különböző PC-s megoldásokról.

Ezen felül bányász poolokat is üzemeltetnek, amelyekhez bármely bányász csatlakozhat, hogy megkönnyítse a közös bányászatot. Bányászlétesítményei gépeit pedig bérbe adja távoli bányászoknak.

A Bitmain a Bitcoin bányászat domináns szereplője
Bányásztelepein egyébként Bitcoin Cash-t (BCH) is bányász, melyek a bitcoinnal megegyező megerősítő algoritmus alapján működnek. Ha a Bitmain minden BCH bányász gépét a Bitcoin bányászatára bocsátaná, azzal elméletileg a teljes Bitcoin hash rate 45%-át uralná.

Ez már lassan közeleg az 51% felé, amely azt jelentené, hogy átvették a hatalmat a Bitcoin hálózata felett. Az 51% nem sok jót jelent a kriptoszférában érdekeltek számára.

Ez az a szám, amivel a decentralizáció, és a megváltoztathatatlanság elvész. Ezért sokakat érdekel, mi lenne, ha a Bitmain elérné az 51%-ot, és milyen lehetőségek vannak arra, hogy a Bitmain ne vehesse át ezt a hatalmat.

Milyen megoldások vannak

Nem ez lenne az első eset a Bitcoin történetében, hogy egy társaság elérné az 51%-ot. 2014-ben a Ghash bányászvállalat már egyszer átlépte ezt a határt, amely ahhoz vezetett, hogy a közösség közösen keresett megoldást a veszély elhárítására.

Az egyik ilyen Ghash általi javaslat az volt, hogy megkérte a bányászait, helyezzék gépeiket különböző bányász poolokba, amelyeknek hasonló szituációkban ugyanígy kell majd cselekedniük. A mostani azonban más, hisz most egy nagy bányászvállalatról van szó, míg a Ghash inkább egy bányászcsoportosulás volt.

A másik megoldás az lenne, ha megváltozna a Bitcoin Proof-of-Work (PoW) megerősítő algoritmusa. Ez valószínűtlenné tenné a lehetséges biztonsági problémákat.

Összegzés

Meglehet, hogy jelenleg nincs valós megoldás a problémára, de nap végén még biztos nem történik meg az, amitől mindenki fél. A Bitmainnek egyébként – hacsak nem az a célja, hogy szétverje a teljes rendszert – szintén nem lenne nagyobb haszna abból, ha ilyen „merényletet” követne el.

Forrás: kryptomagazin.sk

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!