Mi az a Bitmain, és mivel foglalkozik?

-

A Bitmain az egyik legnagyobb technológiai vállalat a kriptopénzek területén, amely világszerte elég nagy befolyással bír. A pekingi székhelyű vállalkozás bitcoint bányászik, ASIC chipeket gyárt, illetve az egyik legnagyobb bitcoin bányász poolt üzemelteti. A nagy piaci részesedés annak tudható be, hogy náluk készülnek a leghatékonyabb bányászhardverek.

Egy kis történelem

A vállalatot 2013-ban alapította Jihan Wu és Micree Zhan. Számos startup indult akkor, Zhan ASIC-gyártó javaslata azonban hatalmas sikert aratott. Megalakulásuk után nem sokkal a Bitcoin árfolyama meredek zuhanásba kezdett, melynek következtében számos társaság lehúzhatta a rolót. A Bitmain azonban túlélte, és folytatta munkáját.

Amikor a digitális arany iránti érdeklődés újra elkezdett növekedni, a Bitmain által gyártott Antminer S5 volt a legjobb elérhető hardver a piacon, ezzel pedig egyre népszerűbbé és kedveltebbé váltak. Minél több ember kezdte el használni a hardverüket, annál gyorsabban növekedett és fejlődött a vállalkozás.

Hasonló példát már számos vállalatnál láthattunk. Hogy ne menjünk messzire, elég megemlíteni az Intelt, amelynek processzorai jelenleg a világ számítógépeinek 70%-át működtetik.

Antminer – bányászhardver

A Bitmain elsődlegesen ASIC-chipekre épülő hardvereket gyárt. Ezek olyan számítógépek, amelyeket egy speciális feladat elvégzésre fejlesztettek ki. Ebben az esetben ez a feladat az olyan kriptopénzek bányászata, mint a Bitcoin, a Litecoin és a Dash.

A Bitmain ugyanakkor új Antminer hardvereket is kiadott ether és monero bányászatra, habár a Monero arra törekszik, hogy rezisztens legyen az ASIC-okkal szemben.

Antbleed Out – szoftver

Az Antbleed egy szoftver az Antmineren belül, amely megkönnyíti a Bitmain számára, hogy titokban távolról is ki tudja kapcsolni a berendezést. Az „árulást” 2017 áprilisa óta követik el, és rengeteg ASIC-ot használó bányász tudatosította már a problémát. Ha a Bitmain úgy dönt, elméletileg bármely, a szoftvert tartalmazó bányászgépet lekapcsolhatná, ezzel fenekestül felforgatva a teljes hálózatot. Ez akár azt is lehetővé tenné számukra, hogy átvegyék a Bitcoin hálózata feletti hatalmat, és teljesen irányításuk alá vonják a blokkok létrehozását.

A hivatalos álláspont szerint az Antbleed arra szolgál, hogy a hardver ellopása esetén le tudják tiltani a gépet. A vállalat elmondta ugyan, hogy soha nem tennének ilyet a felhasználó beleegyezése nélkül, ettől függetlenül a lehetőség adott. Véleményünk, illetve a közösség véleménye szerint is, az Antbleed bevezetése túlságosan is merész lépés volt a Bitmain részéről, hisz egy ilyen fajta lopásgátló nem összeegyeztethető a kriptopénzek decentralizált természetével.

Antpool és Hashnet

Azon felül, hogy a Bitmain ASIC-ot árul, hardvereit saját bányász pooljainak üzemeltetésére is használja.

A bányász poolok olyan számítógéphálózatok, amelyek együtt bányásznak kriptopénzeket. Minden résztvevő pénzjutalmat kap számítógépük teljesítményének függvényében. Az Antpool és a BTC.com a két legnagyobb ilyen pool, amelyek együtt a teljes Bitcoin hálózat hash rate-jének nagyjából 31,9%-át teszik ki. Mindkét vállalat a Bitmain tulajdonában van.

A Hashnet egy „felhőbányászatot” biztosító szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy bárki bányászhardvert béreljen a vállalattól. Ezek a gépek egy bányászlétesítményben a bérlő számára bányásznak, amiért az pénzt kap. Bitmain esetében ezek a gépek az Antpoolon belül működnek.

A bányászat mellett egyébként a Bitmain együttműködik a Sophonnal, egy olyan vállalattal, amely a mesterséges intelligencia lehetséges alkalmazásait kutatja.

Összegzés

Ahogy telik az idő, egyre jobban láthatjuk, hogy a Bitmain Bitcoin feletti hatalma növekszik. Ez hatalmas előnyt jelent a többi társasággal szemben. Az önálló bányászhardverek és a masszív bányásztelepek a Bitcoin hálózatának egyik legnagyobb szereplőjévé léptették elő a vállalatot, ami a hash teljesítményt illeti. Az idő majd megmutatja, mennyire tudnak bánni az ezzel járó hatalommal és felelősséggel. Reméljük, hogy egyszer majd kialakul egy egészséges verseny is a piacon, amely megrengeti a vállalat pozícióját annak érdekében, hogy a kriptopénzek elsődleges tulajdonsága, a decentralizáció ne csak közvetlenül, de a vállalkozások révén is jelen legyen a szférában.

Forrás: kryptotrejder.sk

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!