A félvezetők globális hiányának problémáját a kriptopénzbányászok egyre növekvő igényei csak még inkább súlyosbítják.

Ez a hozzáadott kereslet további nyomást helyzet a chipágazatra, amelynek már így is több válsággal kell megküzdenie „az ellátási korlátoktól kezdve a csúcskategóriás chipek strukturális hiányáig” mondta a Financial Timesnak CW Chung, a szöuli Nomura kutatási vezetője.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

A múlt évi Bitcoin-halving nem csak azt eredményezte, hogy a Bitcoin-bányászok jutalma a felére csökkent; a bányászási nehézséget is magasabb szintekre tornázta.

Ez az a relatív mérőszám, amely azt jelzi, mennyire nehéz és időigényes egy-egy új blokk hozzáfűzése a Bitcoin hálózatához.

A bitcoin masszív bikafutamával kiegészülve – amelynek köszönhetően egyébként a vezető kriptovaluta piaci értéke a 61.000 dollárt is meghaladta – a bányászok jóval hatékonyabb gépek után néztek annak érdekében, hogy versenyképesek maradhassanak.

Ennek következtében nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a csúcskategóriás chipek iránti kereslet ekkora méreteket öltött.

„Egy tökéletes vihar”

Azonban nem csak a bitcoinbányászoknak van szükségük chipekre – a covid-19-járvány közepette a félvezetők hiányát tovább növeli az a tény, hogy a távmunka és távoktatás miatt a számítógépek és elektronikus eszközök iránti kereslet elképesztő méreteket öltött.

De az érintett szektorok között ott szerepel az autóipar is, amely szintén nagymértékben támaszkodik a félvezetőkre, valamint a TV-, okostelefon- és konzolgyártóknak is egyaránt van okuk a panaszra.

Ennek eredménye „a kínálati és keresleti tényezők tökéletes vihara” lett – mondta Neil Campling, a Mirabaud média- és technológiai elemzője a The Guardiannak.

„Alapvetően a kereslet egy új szintje jelent meg, amellyel nem lehet lépést tartani, mindenki válságban van, a helyzet pedig egyre rosszabb.”

És ha a koronavírus és a bányászat nem lenne elég, a bajokat csak tovább tetézik az ellátási láncokban történt további sérülések, például a texasi téli viharok, vagy egy japán autóchipgyárnak a leégése.

Néhány kínai vállalat, köztük a Huawei is úgy döntött, hogy az amerikai szankciókra számítva hozzáfog az elengedhetetlen rádióchipek felhalmozásához.

A kriptopézek bányászata csak tovább fokozza a hiányt, ezzel összefüggésben pedig növeli a chipek árát. A szektor nagyban függ a Taiwan Semiconductor Manufacturing Companytól (TSMC) és a Samsungtól – ők a világ két legnagyobb chipgyártója, valamint az olyan techóriások fő ellátói, mint az Apple és az Intel.

Chung szerint a bitcoin legutóbbi ralija során a bányászchipek eladásából származó bevétel a TSMC összes értékesítésének a tizedét tette ki.

Mindezeken túl a bányászok az egyre több számítógéppel és szerverrel a hagyományos, dinamikus RAM-ok iránti keresletet is felnyomják. Az elmúlt három hónapban a DRAM-ok ára több mint 60%-ot növekedett.

Az általános chiphiánnyal együtt pedig egyesek az árak további 20%-os növekedésére számítanak a második negyedév során.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Ethereum-bányászok vs. gémerek

Nem a bitcoin az egyetlen olyan kriptopénz, amely a bányászok számára vonzónak számít. Az ethereum árfolyama szintén nagyot nőtt az utóbbi hónapokban, amellyel a bányászok figyelmét is felkeltették.

A Litecoinhoz hasonlóan az Ethereum is egy olyan proof-of-work konszenzusmechanizmust alkalmaz, amely kriptopénzbányászást követel meg a hálózat biztosítására.

A Bitcoinnal szemben továbbra is költséghatékonyabb GPU-val Ethereumot bányászni, mintsem a jóval erősebb ASIC-gépekkel.

Ez azonban oda vezetett, hogy a grafikus kártyákból is hiány keletkezett már, a GPU-gyártóknak pedig meg kell találniuk az egészséges egyensúly a bányászok és a PC-gémerek igényei között.

Annak érdekében, hogy valamelyest kezelni próbálja a GPU-chipek hiányát, az Nvidia hardveróriás bejelentette, hogy hashráta-korlátozásokat implementál annak érdekében, hogy azt kevésbé tegyék vonzóvá a videokártyákat a kriptobányászok számára.

Az AMD, az Nvidia fő riválisa elmondta, hogy nekik bár nem áll szándékukban a bányászok tevékenységének korlátozása, a legújabb GPU-juk mégis kifejezetten a gémerek számára lesz optimalizálva.

A globális chiphiány – és annak hatása a kriptoágazatra – úgy néz ki, egy ideig még velünk marad. Chung úgy véli, az ellátásban keletkezett problémák minden bizonnyal az idei év végéig nem fognak megszűnni.

Olvastad már? Bitcoin ciklusok: a valódi felezési index

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!