A Bank of England a CBDC-t a „pénz forradalmaként” népszerűsíti, miközben a britek nem igazán hajlandóak használni.

A Bank of England kormányzója, Andrew Bailey aggodalmát fejezte ki a Bitcoin (BTC) törvényes fizetőeszközként való elfogadásával kapcsolatban Salvadorban, miután Nayib Bukele elnök bejelentette a Bitcoin City elindítását.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Bailey úgy vélte, hogy Salvador döntése a Bitcoin fizetőeszközként való elfogadásáról aggasztó, mivel a fogyasztók valószínűleg szenvedni fognak a kriptopénz rendkívüli volatilitása miatt.

A bitcoin árfolyama salvadori törvényes fizetőeszközként való elfogadásának első napján 43 000 dollár körül járt, majd november 9-én új történelmi csúcsra, 68 000 dollár fölé emelkedett.

A BTC árfolyama azóta jelentősen visszaesett, a Bitcoint a cikk írásakor 54 626 dolláron kereskedik.

„Aggaszt, hogy egy ország ezt választja nemzeti valutának”mondta Bailey a Cambridge-i Egyetem diákszövetségének megjelenésekor – jelentette csütörtökön a Bloomberg.

A kormányzó azt is megkérdőjelezte, hogy a salvadoriak egyáltalán megértik-e a Bitcoin természetét és volatilitását, ami a legnagyobb aggodalmát okozza.

Bailey idézte a globális pénzügyi rendszereket fenyegető kockázatok nyomon követéséért felelős Nemzetközi Valutaalap (IMF) Salvadorról szóló új jelentését is.

A hétfőn kiadott nyilatkozat „jelentős kockázatokat” vázol fel, amelyek a Bitcoin mint törvényes fizetőeszköz és a Salvadorban folytatott Bitcoin-kereskedelem kapcsán merülnek fel.

Az IMF korábban, júniusban figyelmeztetést adott ki Salvador Bitcoin-törvénye ellen, ami nem akadályozta meg az országot abban, hogy szeptemberben elfogadja azt és törvényes fizetőeszközként fogadja el a BTC-t. Bailey hozzátette, hogy a BoE tanulmányozza, hogy bevezessen-e központi banki digitális valutát (CBDC), és kijelentette:

„Erős érvek szólnak a digitális valuták mellett, de véleményünk szerint stabilnak kell lennie, különösen, ha fizetésre használják. Ez nem igaz a kriptoeszközökre”.

A hír nem sokkal azután érkezett, hogy a BoE pénzügyi stabilitásért felelős helyettes kormányzója, Sir Jon Cunliffe kijelentette, hogy a CBDC-k a „technológia által vezérelt forradalom a pénz funkcionalitásában”.

Ezzel szemben a Redfield & Wilton Strategies augusztusi felmérése szerint a brit felnőtt lakosság többsége szkeptikus és aggódó volt a CBDC esetleges bevezetésével kapcsolatban.

Olvastad már? A Morgan Stanley nagymértékben növelte Bitcoin-kitettségét

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!