Salvador törvényhozói 62 támogató szavazattal jóváhagyták a Bitcoin-törvényt, amelyet az ország elnöke, Nayib Bukele néhány órával ezelőtt terjesztett elő.

Este 8 óra körül Nayib Bukele elnök a Twitter-fiókján keresztül jelentette be, hogy a “Bitcoin-törvényt” beterjesztette El Salvador kongresszusának.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A jogszabály a Bitcoint az ország egész területén kötelezően elfogadandó törvényes fizetőeszköz státuszba helyezi.

Alig 2 órával a bejelentés után az ország törvényhozó gyűlése nyilvánosságra hozta, hogy tárgyalnak a jóváhagyásáról, Caleb Navarro képviselő pedig felfedte a pénzügyi bizottság kedvező véleményét.

„Úgy vélem, hogy az összes döntés közül, amelyet ezen az ülésszakon fogunk meghozni, ez, a Bitcoin-törvény az egyik legfontosabb” mondta Chris Guevara képviselő a plenáris ülésen, amelyen más gazdasági kérdéseket is megvitattak, köztük a nemzet általános költségvetési törvényének módosítását a 2021-es pénzügyi évre vonatkozóan.

Ezzel Salvador lesz az első ország a világon, amely törvényes fizetőeszközként ismeri el a Bitcoint, és megkezdődik az az időszak, amikor az ország összes intézménye alkalmazkodik az új korszakhoz, amelyben a Bitcoin fizetőeszközként kering a salvadoriak között.

A Salvadorban elfogadott új Bitcoin-törvény főbb szempontjai

Amint arról a Decrypt nemrégiben beszámolt, az új törvény elismeri a Bitcoint „törvényes fizetőeszközként, korlátlanul minden olyan tranzakcióban és minden olyan jogcímen, amelyet természetes vagy jogi személyek kívánnak végrehajtani”.

Ezzel a Bitcoin az amerikai dollárral egyenrangúvá válik, mint szabadon használható és az egész területen kötelezően elfogadott fizetőeszköz.

Csatlakozz az Inlockhoz meghívólinkünkön keresztül, és szerezz akár 300 dollárnyi bitcoint!

Hasonlóképpen előírja, hogy az árfolyam a szabad piacnak megfelelően fog ingadozni. Elrendeli továbbá egy speciális tröszt létrehozását a Salvadori Fejlesztési Banknál, amely biztosítja a két pénznem közötti azonnali cserét.

Az új törvény azt is kimondja, hogy az árakat bitcoinban kell kifejezni, és ezt a kriptopénzt kötelezően el kell fogadni az ország egész területén, kivételt képeznek azok a távoli területek, illetve azok az emberek, akik nem rendelkeznek az elektronikus tranzakciók lebonyolításához szükséges eszközökkel.

Hasonlóképpen, a bitcoinban végzett pénzügyi műveletek – például a kereskedés – mentesülnének a tőkenyereségadó alól, mivel a bitcoin törvényes fizetőeszköz.

Olvastad már? Miért különbözik a MicroStrategy legújabb, 400 millió dolláros Bitcoin-vásárlása a többitől?

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!