A Bitcoin parabolikus emelkedése hasonlít az 1929-es tőzsdei buborékhoz

-

A Bloomberg Intelligence vezető makrostratégája, Mike McGlone, óvatos párhuzamot von a Bitcoin (BTC) parabolikus emelkedése az elmúlt mintegy tíz évben kísértetiesen hasonlít az 1929-es tőzsdei buborékhoz.

McGlone szerint a magas kamatkörnyezet hasonlít azokhoz a feltételekhez, amelyek a tőzsdei összeomláshoz vezettek 1930-ban.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az elemző egy grafikont mutatott be, amely azt jelzi, hogyan tetőzött az amerikai diszkontráta 1929-ben éppen a Dow Jones Industrial Average 100 hetes mozgóátlagának lefelé fordulása előtt.

Az amerikai diszkontráta az a kamatláb, amelyet a bankoknak a Federal Reserve-től kapott kölcsönökért kell fizetniük.

A grafikon ugyancsak bemutatja a Fed kamatlábjának az elmúlt évben történt meredek emelkedését, egybevágva a Bitcoin 100 hetes mozgóátlagának lefelé mutató trendjével.

„Egyike a történelem egyik legjobban teljesítő eszközének és egy vezető indikátor – a Bitcoin – hasonlít a tőzsdei piachoz 1930-ban. A statisztikus és vállalkozó Roger Babson már jóval azelőtt figyelmeztetett a túlértékelt részvényárakra, hogy az közgazdász Irving Fisher 1929-ben kijelentette volna a „maradandóan magas szintet”. A FED a Babsonéhoz hasonló álláspont felé billenti az előítéletünket”.

McGlone ugyancsak hangsúlyozza, hogy a Bitcoin születése emlékeztet a közel 100 évvel ezelőtti technológiai fejleményekre, amikor a villamosenergia, az autók, a légi közlekedés és a telefonok terjedtek el.

A Bloomberg elemzője szerint a Bitcoin parabolikus emelkedése és az 1920-as évek forradalmi technológiáinak megjelenése mindkettő olyan időszakban történt, amikor a Federal Reserve alacsony kamatlábakkal operált.

„Mi a pozitív ebben? Lefelé tartó tendencia, a Fed emel…”

A forradalmi technológiák eljövetele, a parabolikus áremelkedések, a túlzott likviditás és a spekuláció olyan elemek, amelyek közösek a Bitcoinban és a tőzsdei piacban, ahogy az 1929-es csúcs felé közeledett.

Az egyik nagy különbség az, hogy a New York-i Fed Bank 1929 negyedik negyedévétől kezdve csökkenteni kezdte a kamatlábakat a zuhanó részvényárak közepette.

Olvastad már? A Bitcoin 2024-es feleződése 400.000 dollárra emelheti az árat

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

PEPE (PEPE) technikai elemzés 12.06.

Prémium PEPE A PEPE, az egyik legnépszerűbb mém coin, egy hete emelkedő tendenciát mutat. A Dogecoin (DOGE) és a Shiba Inu (SHIB) kistestvére kitört a hosszú távú ellenállási...

Még el sem indult a BlackRock Bitcoin ETF, de valaki már bevásárolt belőle

Valaki 100 ezer dollárért vásárolt Bitcoin ETF-et a BlackRock-tól, pedig még nem került nyilvánosságra, hogy a Tőzsdefelügyelet engedélyezte volna a befektetési óriás számára az alap...

Az ING elemzői úgy vélik, fordulat jöhet a Fed kamatpolitikájában

A pénzintézet elemzői szerint a Federal Reserve változtathat a jelenlegi kamatpolitikáján, hiszen az amerikai gazdasági mutatók optimista képet vetítenek előre, tehát nagy enyhülés közeledhet, jelentős...

Mutatjuk, hogy miért lehetesz a WSM-mel a 2024-es bikafutam egyik legnagyobb nyertese

Vendégbejegyzés Nagy a nyüzsgés a Wall Street Memes ($WSM) háza táján. Az ökoszisztéma láthatóan továbbra is növekedik, és az új, kripto alapokkal rendelkező Wall Street Memes...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!