Múlt héten két nagy olajszállító hajót robbantottak fel nemzetközi vizeken. Az USA Iránt gyanúsítja, Irán pedig az USA-t. A világot egy esetleges újabb nagy háború fenyegeti a Közel-Keleten.

Mi történik?

Az összecsapást mindeddig az ember legveszélyesebb találmánya, a nukleáris fegyverek akadályozták. Irán már többször kijelentette, hogy ha sikerül atomfegyverekhez jutnia, megsemmisíti Izraelt. A világ azonban képes volt alkut kötni.

Iránba így nemzetközi megfigyelők és ellenőrök jutottak be a nukleáris fegyverek felügyeletére. Minden elintézettnek látszott a jó út irányába.

Aztán derült égből villámcsapásként jött Trump elnök döntése arról, hogy az USA egyoldalúan eláll a szerződéstől. Merthogy újat akar. Ez ellen az összes aláíró felszólalt, beleértve az Európai Uniót is.

Az USA ezzel nemcsak Iránra, de az összes vele kereskedő államra nagy nyomást gyakorol. A térségben éppen ezért igencsak megnőtt a feszültség.

Irán nemrég lelőtt egy amerikai, pilóta nélküli drónt, így a végén akár háborús konfliktus is kisülhet az egészből. Az USA egyelőre egy az iráni rakétarendszerek ellen irányuló masszív hackertámadással reagált.

A hatalom koncentrációja veszélyes

A bizonytalanság és feszültség ezen formája jól illusztrálja, hogy minél nagyobb a hatalom koncentrációja, annál nagyobb a veszély. Irán vallási diktatúráját egyértelműen nevezhetjük egy bűnöző politikai rendszernek.
De az USA-ban sem túl fényes a helyzet.

A Donald Trump kezében összpontosuló hatalom túlságosan is veszélyes. Ha a háborúról egyetlen ember dönt – aki ráadásul híres kiívó viselkedéséről és populista megjelenéseiről –, azt hatalmas veszélyt jelent.

Azért azt illik hozzátenni, hogy Trump nyilvánvalóan nem akar háborút. Az őt körülvevő emberek azonban nem azt a nézetet osztják. John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója – aki híres az Iránnal szembeni radikális fellépéséről – a háborúban látja a megoldást.

A bitcoin segíthet

A bitcoin és más kriptopénzek általánosan a decentralizált hatalmat képviselik. Ez pedig egy olyan dolog, amely a jövőben kiemelten fontos lesz.

A BTC-nek köszönhetően olyan pénzrendszer jön létre, amely mögött nem áll semmiféle kormány. Egy olyan pénzrendszer, amelyet nem manipulálhatnak egy adott ország intézményei, bankjai.

Egy olyan pénzrendszer, amely mindenki számára egyformán hozzáférhető.

A kriptopénzek ezen tulajdonsága éppen ezért a hatalom jobb megoszlásához vezetnek. Ha ugyanis nincs teljes felügyeleted a pénzügyi rendszer felett, akkor a kezedből egyszeriben a hatalom egy nagy része vész ki.

Ez szintén egy oka annak, hogy a jelenlegi elit miért lép fel minden erejével a Bitcoin ellen. Őket az veszélyezteti, hogy a világ feletti hatalmuk jóval kisebb lesz, mint eddig volt. Ezért azonosítják a kriptót a terrorizmussal. Ezért fél a társadalom nagy része a drog és a fegyverek bitcoinnal való összekapcsolásától.

Mindezek azonban csak minimális fenyegetések egy esetleges háborúval ellentétben.

És itt nem csak az USA hatalmának meggyengítéséről van szó. Még az iráni átlagember is nagyobb hatalmat kap, ha saját maga felügyelheti tulajdonát és pénzügyeit. Ez természetesen odáig vezet, hogy a népre gyakorolható hatás csökken. Ez pedig jó. A hatalom nagy politikai koncentrációja ugyanis hihetetlenül káros és veszélyes.

A bitcoin az instabil világból profitál

A bitcoin, mint a rejtvaluták fő képviselője, csak profitál ebből az instabilitásból. Mindez jól látszik a kriptopénz elfogadottságának növekedése is. A népesség nagy része birtokol valamilyen kriptopénzt olyan országokban, amelyeket instabil politikai rezsimek irányítanak.

Ilyen például Törökország, amely jelenleg a vallási diktatúra felé tart.

És ott a kriptovilágban oly jól ismert Venezuela, de Argentína és Brazília is, amelyeknek a politikusok alkalmatlanságával és azok katasztrofális monetáris irányelveikkel kell megküzdeniük. Ezekben az országokban látszik meg igazán, hogy a Bitcoin mennyire fontos. Képes alternatívát teremteni az emberek számára.

Olyat, ami független. Olyat, ami mindenki számára nyitott, és senkit sem zár ki.

A világnak pedig éppen erre az alternatívára van szüksége. Ez az oka annak, miért olyan hihetetlenül értékes ez a technológia.

Ha ezentúl bárki megkérdezné tőletek, hogy ugyan miért van bármilyen ára is a bitcoinnak, nyugodtan mondhatjátok azt, hogy a legnagyobb értéke épp a végtelen neutralitásában, nyíltságában és decentralizáltságában rejlik – nemcsak önmagára, de az egész világra vetítve.

Olvastad már? A kriptopénzekről beszélt MrCoin.eu alapítója a keddi Millásreggeliben

Ezen felül minden egyes „kisembert” megerősít abban, hogy ha van valamilyen hangja, azt hallassa.

Forrás: kryptomagazin.sk


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂

Kezdőlap Fórumok A bitcoin megváltoztathatja a világ hatalmi egyensúlyát?

Ennek a témakörnek tartalma 0 hozzászólás, 1 résztvevő. Utolsó frissítés:  Mészáros András 3 hónapja, 2 hete telt el.

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.