Balaji Srinivasan szerint a bitcoin minden valaha létező techcéget lenyomott annak tekintetében, hogy mennyi ideje tartja 100 milliárd dollár feletti összértékét.

A Coinbase korábbi techigazgatója elmondta, hogy a 2010-es évek legnagyobb unikornisa nem az Uber, az Airbnb, a Sanpchat lett, hanem a világ első decentralizált kriptovalutája.

A bitcoin felülmúlt minden valaha létező techcéget

Az év vége egyre közelededik, így lassan előkerülnek az évek teljesítményértékelések. Sokan a különböző cégek és szektorok éves teljesítményét nézik, azonban élesebb képet kaphatunk, ha kicsit távolabbra tekintünk.

Az elmúlt évtized meglehetősen eseménydús volt, számos iparág emelkedett fel és omlott össze. Sokak szerint a techipar határozta meg a 2010-es éveket, azonban valaki szerint az évtized győztesét nem a hagyományos cégek között kell keresni.

Balaji Srinivasan, a Coinbase korábbi technikai igazgatója volt, elmondta, hogy a milliárd dolláros összértékű techcégek közül messze a bitcoin a legértékesebb.

Srinivasan elmondta, hogy a techipar unikornisai, vagyis az Uber, az Airbnb és a Snapchat közül a bitcoin tudta a legtovább megtartani 100 milliárd dolláros piaci össszértékét.

Srinivasan a bitcoinnal egyidős dolgok közül semmi sem tudott a bitcoin szintjén teljesíteni, mely Srinivasan szerint nagyon fontos tényező befektetői szempontból.

Valóban a bitcoin az évtized legnagyobb unikornisa?

Srinivasan nézetei megegyeznek a piac nézeteivel, de tweetjei nagyon sok kritikát kaptak.

Shervin Pishevar Angel befektető elmondta, hogy Srinivasannak nem kéne a bitcoint az olyan cégekhez hasonlítani, mint az Uber. Szerinte mindkettő kitűnő befektetés, de nagyon eltérnek egymástól.

Sokan mások is kritizálták Srinivasan nézeteit, mivel szerintük a bitcoin nem egy cég. Mindazonáltal a Coinbase korábbi igazgatója kiáll álláspontja mellett, hogy technológiai szempontból a bitcoin az évtized befektetése.

Mike Murphy, a QZ újság szerkesztőjének azt válaszolta, hogy ahogy a decentralizált protokollok egyre több területre betörnek, úgy a protokoll vs. cég összehasonlítás is terjedni fog.

Azonban nem mindenki kritizálta Srinivasan álláspontját. Sokak szerint a hagyományos pénzügyi rendszer megzavarása miatt lehetett a bitcoin az évtized meghatározó ereje.

Michael Arrington, a TechCrunch alapítója is dicsérte a bitcoint, a befektetések demokratizálása és decentralizálása miatt. Arrington, aki az Uberbe és az Airbnb-be is fektetett elmondta, hogy a bitcoin hozzáférhetősége „kiegyenlíti a mezőnyt.”

A techcégek részvénykibocsátása általában hihetetlenül magas értékeken történik, így sok hagyományos befektető hoppon marad. Az Uber részvényeladása 45 dolláron kezdődött, jelenleg 28 dolláron áll. A Slack 26 dolláron nyitott és jelenleg 22 dolláron áll. Azonban nem járt minden ilyen rosszul, a Zoom 36 dolláron nyitott és jelenleg 70 dolláron áll.

A cégek finanszírozása miatt általában a hagyományos befektetők fektethetnek be utoljára és gyakran pénz vesztenek és nyereségeik is meglehetősen csekélyek.

Ezzel szemben a bitcoin már megjelenése óta elérhető a hagyományos befektetők számára.

Olvastad már? A bitcoin még 50%-os korrekció után is túlárazott lenne?

Lehet, hogy kicsit merész dolog összevetni a hagyományos cégeket a világ első decentralizált protokolljával, azonban nehéz lenne letagadni a bitcoin hatását az elmúlt évtized során.

Létrehozta a világ egyik leggyorsabban növekvő iparágát és lehetővé tette több száz új digitális eszköz megalkotását, emellett a „szabadság” egy teljesen új definícióját adta át az embereknek.

Forrás: cryptoslate.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂