A bitcoin meglehetősen „unalmas” volt 2019-ben, de a kriptopénz értéke számos alkalommal akár 20%-ot is változott egyetlen nap alatt. Ez a jelenség már a bitcoin megjelenése óta megfigyelhető.

Meglepő fordulatokat vehet a bitcoin árfolyama

2017 óta sokszor meglepő fordulatokat vett a bitcoinárfolyam, 20 alkalommal még a 20%-ot is elérte az ármozgás, a kisebb mozgásokkal nem számolva.

A hatalmas áringadozásokra több magyarázat is van. Voltak csúcsokról történő összeomlások és rövid távú árrobbanások is. A listán szerepet kapott az októberi 42%-os árkilengés is.

A pozitív ármozgások leginkább 2017 végén történtek, a bitcoin ekkor volt a csúcson, akár több ezer dollárt is emelkedett az értéke. A legrosszabb napja 2018 januárjában volt, amikor a 13 000 dolláros szintről 9000 dollárra esett az árfolyam.

Az összeomlások meglehetősen kiszámíthatatlanok, de az árrobbanások még meglepőbbek voltak, ugyanis semmi sem jelezte, hogy több száz vagy ezer dollárt fog növekedni a kriptopénz értéke.

Különféle magyarázatok vannak erre is, a botok aktivitásától kezdve az árfolyam manipulálásáig.

Év vége felé közeledve a bitcoin stabil napokat él meg 7200 dollár körül, azonban ez csak azután alakult ki, hogy nemrég egyetlen nap alatt 6500 dollárig zuhant az árfolyam. Azonban még ezt sem lehet összevetni a bitcoin nagyobb mozgásaival.

A legnagyobb mozgás egyetlen nap alatt 42%-kal növelte az árfolyamot

Az elmúlt két év során 11 napnyi extrém emelkedés volt 9 napnyi összeomlással szemben. Pontosan ezek az árugrások miatt éri meg tartogatni a bitcoint. Ugyanakkor a bitcoin átesett számos elhúzódó időszakon, amelyek jelentős értékvesztést okoztak, főleg a 2018-as medve piac során.

2019 során a bitcoin meglepően szelíd volt. A bitcoin ármozgási indexe jelenleg 3,96%-on áll, ez szinte a minimum. Mióta a bitcoin gyakran szerepel a médiában a mozgásai is szelídebbek, 1-7% közöttiek.

A korai napok során viszont akár a 14%-ot is elérte a bitcoin ármozgási indexe.

A bitcoin gyors áremelkedései általában rövid távon történnek, gyakran ekkor ér el új csúcsokat. Az erős korrekciók azonban szinte negyedévente megvalósulnak.

A bitcoin továbbra is kiszámíthatatlan, nem lehet megjósolni, hogy milyen út vezet a magasabb árfolyamokig. 2020 egyre közeledik, hosszú távú bika kilátásokkal együtt, azonban nem tudni, hogy mikor jöhetnek a csúcsok és korrekciók.

Olvastad már? 5 forgatókönyv a közelgő BTC feleződés előtt

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂