Akik még újak a kriptoiparban, gyakran találták magukat két szélsőséges nézet között: vannak, akik túlmagasztalják az előnyeit, illetve olyanok is, akik a mihamarabbi megszűnésében reménykednek.

Melyik oldalnak érdemes hinni?

Hogyan osztotta ketté a világot a bitcoin

A világ globális valutái problémáinak végső megoldásaként a Bitcoint is megnevezik – ha mégsem, akkor legalább az elmúlt évtized legnagyobb találmányaként tekintenek rá.

De míg a világ legnagyobb decentralizált digitális eszköze forradalmat jelent mind a pénzügyek, mind pedig a technológia terén, szintén radikális filozófiai nézetek is megjelentek.

Ez lehetővé tette azok számára, akik politikai ideológiája közel áll az anarchiához, hogy érveléseiket egy nyers adattal támasszák alá – azzal az elképzeléssel, hogy a bitcoin, valamint a maga 127 milliárd dolláros piaci kapitalizációja segítségével a pénz és az állam teljesen kettéválasztható.

Ahogy a bitcoin értéke növekedett, a kriptotámogató anarchisták egy kisebb hányada teljes mellszélességgel állt ki a bitcoinmaximalizmus gondolata mellett, úgy állítva be a világ első kriptopénzét, mint a decentralizált pénzügyek kezdetét.

Az emberi működésből kifolyólag azonban ha egy szélsőséges nézet kialakul, azt mindig ellensúlyozni kell egy egyenlően radikálissal. Így született meg a bitcoinellenes mozgalom.

Ha figyelembe vesszük, hogy kik tartoznak ide, jól látható, hogy elsősorban a pénzügyi szektor érintettei.

Közgazdászok, Wall Street-i vezérigazgatók, politikusok, valamint hagyományos befektetők, akik összefogtak a független, anonim, és megváltoztathatatlan pénzügyi rendszer ellen, amely kihívást jelent mind a fiat valuták, mind pedig az olyan nemesfémek számára, mint az arany.

Az extrém filozófiák veszélyesek az ágazat számára

Mindkét elképzelés valódi érveléseket sorakoztat fel. Mégis mindkettő eredendően hibás.

Bármely szélsőséges ideológia csak arra jó, hogy megmérgezze az önállóan gondolkodó egyének kis közösségét, akik általában képtelenek látni a nagyobb képet. Szintén képes megfékezni a moderált nézetekkel rendelkezőket, hogy meggyőzzék a piac nagyobbik részét.

A kriptoágazat új belépői gyakran találják magukat szembe folyamatosan bullish hangokkal. Mindezek után a 100 billió dolláros piac ígéretének nem olyan könnyű ellenállni.

A milliárdosok és bitcoinban valamennyire is jártas die-hard Wall Streeeterek kihagyták a lehetőséget, amely a befektetések történelmének legnagyobb baklövésének tekinthető.

A bitcoinra az évtized legjobb befektetéseként tekintenek, a Bitcoin-tárcák nagy része pedig továbbra is profitabilis, az árfolyam legutóbbi gödre ellenére. Az adatok azt sugallják, hogy nem a kriptó a rossz döntés.

Amit azonban a bikák elfelejtenek nekünk megmutatni, az az, hogy a Bitcoin-címek több mint harmada veszteséges, vagyis a rajta található BTC-t még a jelenlegi árfolyam alatt vásárolták.

A Bitcoin ellen zajló óvatos médiakampány próbálja azt a képet festeni a kriptopénzről, hogy egy vékony jégen alapuló, volatilis piacról van szó. Néhányan akár Ponzi-sémaként és „dicsőített adatbázisként” hivatkoznak rá.

Megcáfolni lehetetlen

Ami mindkét nézetet veszélyessé teszi, az az a tény, hogy mindkettő képviselőit lehetetlen meggyőzni. Jim Angel, a Georgetown University School of Business professzora figyelmeztetett a 2017-es bitcoinlufi veszélyeire.

Kifejtette, hogy mivel a bitcoin egy egyedi jelenségnek számít, a piac nem fog „gyorsan és durván” bedőlni, ahogy az a dotkomlufi esetében is történt. Ha mégis bedőlne, az lassú és fájdalmas elértéktelenedés lesz a gyors elégés helyett.

Éppen ezért további 50 vagy még több évig tarthat, míg a piac eléggé kiég ahhoz, hogy a szuperbikák meggyőzhetővé váljanak. Szintén legalább 50 évig tarthat még, hogy a kriptoellenes harcosok meggyőződjenek arról, hogy a Bitcoin rendelkezik belső értékekkel.

Ez a bitcoinmaximalisták átka – csak a folyton bikákra vagy folyton medvékre hallgatnak, akik teljességgel hiányos képet festenek a piacról ahelyett, hogy őszinték lennének.

Hogy a piacra való belépéskor melyik szélsőséges útvonalat válasszuk, nehéz eldönteni.

A jó az egészben, hogy a válasz egyszerű: egyiket sem.

Forrás: cryptoslate.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂