A Bitcoin-készlet 17%-a 7 éve nem mozdul

-

A bitcoin készletének hatalmas része régóta nem mozog. Ezek a pénzek elvesztek, vagy eladásra várnak.

A bitcoin kínálatának jelentős része hét év alatt sem mozdult meg – mutatott rá tegnap az Unfolded piacelemző platform a Glassnode-on található „HODL Wave” on-chain mutatószám segítségével.

Ez a mutató nyomon követi a be- és kimenő tranzakciók közötti időszakot, így makroképet nyújt arról, hogy az adott érmét meddig tartották meg eladás előtt.
A HODL Waveből az látható, hogy több mint 3,3 millió bitcoin nem mozgott hét év alatt. Ez az összeg a bitcoin forgalomban lévő kínálatának 17,87%-a, ami a jelenlegi piaci áron 160 milliárd dollárnak felel meg.


A nem mozgatott Bitcoin nem feltétlenül bálnák tulajdonában áll, akik továbbra is ragaszkodnak kriptójukhoz. Az elmúlt években rengeteg bitcoinnak veszett nyoma balesetek, halálesetek és elfelejtett jelszavak miatt.

„A korai tulajdonosok közül sokan nagyon olcsón jutottak bitcoinhoz, azóta pedig elfelejtették jelszavukat vagy csak nem tudnak hozzáférni tárcájukhoz. 2013 előtt a bitcoin sokaknak nem volt több egy Monopoly pénznél.” – magyarázta Tim Frost, a YIELD App vezérigazgatója a Decryptnek szóló megjegyzésében.

A Chainalysis elemzőcég tavalyi jelentése az elveszített bitcoin mennyiséget közel 3,7 millióra – vagyis az elmúlt ötéves kínálat 20%-ára – becsülte.
A jelentés szerint mindössze 3,5 millió bitcoinnal kereskedtek aktívan a nyílt piacon, míg 11,4 milliót hosszú távú befektetésként tartottak.

Frost szerint azonban, még mindig van rá esély, hogy az inaktív tárcák tulajdonosai hozzáférjenek bitcoinjukhoz.

„Ezek a tárcák potenciális veszélyt jelentenek, mivel bármelyik pillanatban a piacra kerülhetnek” – mondta.

De természetesen ez is nyomon követhető. Egy másik Glassnode-mutatószám, az ún. „Coin Days Destroyed”, akkor növekszik, amikor „régi” bitcoin hirtelen elmozdul.
Ahogy a fenti ábrán látható, 2018 vége felé, illetve 2019 folyamán sok csúcs látható, ekkor nagyon régi érmék mozogtak hosszú idő óta először.
2021-ben is fokozott aktivitás látható, de közel sem ugyanazon a szinten, mint a korábbi években.

Olvastad már? Optimizmus a piacon: 900 milliárd dollár fölött a bitcoin kapitalizációja

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Liquity technikai elemzés 05.29.

Prémium Liquity A Liquity árfolyamelemzése azt bizonyítja, hogy az árfolyam ismét felfelé irányuló mozgást végez, hiszen ma is a bikák voltak előnyben. Az elmúlt nap rendkívül kedvező...

Változások jönnek a Tornado Cash irányításában

Május 26-án tartottak egy szavazást a TORN token tulajdonosai, amely alapján az eredeti tokentulajdonosok minden téren visszakapják a projekt irányítását. Összességében 517 ezer tokenmennyiség gyűlt...

Több, mint 6 milliárd dollárnyi ethert égettek már el

2021 augusztusában aktiválták az Ethereum hálózatán a London néven futó hard forkot, amely bevezette azt az újítást, hogy a tranzakciós díjakat nem a munkát végző...

A Bitcoin miért nem képes 28 ezer dollár fölé emelkedni

A Glassnode elemzéséből kiderül, hogy a hosszú távú bitcoin tulajdonosok profitban lévő átutalási volumene emelkedik. Más szóval, az elmúlt hónapokban nyereséges Bitcoin tulajdonosok részéről megnőtt...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!