A Bitcoin és Sam bácsi bonyolult kapcsolata

-

Az amerikai kormány húzza az időt a kriptopiac szabályozási kereteinek megalkotásában, amiből hamar nagy probléma lehet.
Közel két hónap telt el azóta, hogy Joe Biden hivatalba lépett, és a Bitcoin-hívők számára jó híreket hozott az érkezése.
Úgy tűnik, hogy a Biden-adminisztráció lefújta a volt pénzügyminiszter kampányát, amelyben új, szigorú szabályokat tervezett eszközölni a kriptopiac működésében.

A kampányt egyébként részben emiatt sokan kriptoellenesnek tartották. Eközben Biden jelöltje az SEC vezetésére egy korábbi blokkláncprofesszor az MIT-ről, aki tisztában van a Bitcoin és a blokklánc működésével, azonban koránt sem biztos, hogy a kriptovaluta-párti politikát folytat majd.
Ez egy elég nagy eltérés a Trump-adminisztrációhoz képest, amelynek tagjai – köztük maga Trump is – gyakran fejezték ki ellenérzésüket a kripovalutákkal kapcsolatban.
Érezhető azonban, hogy az Egyesült Államok még mindig messze áll a kriptopiaci innovációt ösztönző politika megalkotásától. A törvények átláthatatlanok, így a különböző ügynökségek ellentmondásos szabályozásokat követnek.
Az a kongresszus, amely az 1990-es években olyan törvényeket fogadott el, amelyek hozzásegítették az országot az internetes technológia térnyeréséhez, most inkább átadja a lehetőséget más országoknak a kriptopiaci elsőség kialakításában.
Mi történik? Miért nem vették át az amerikai törvényhozók és szabályozók az évtized egyik leginkább paradigmaváltó technológiáját? A rövid válasz, hogy „bonyolult”.
Az Igazságügyi Minisztérium (DOJ) egyik ügyvédje nagy horderejű pénzmosási ügyekben indított eljárást, köztük a Bitcoin ügyében is.
Elismerte, hogy az Egyesült Államok kriptopolitikája nem működött jól, a szövetségi kormány egyik része ösztönözni, másik része tiltani próbálta a Bitcoin-stílusú innovációt.
Az ügyvéd ezt az ellentmondást a nemzetbiztonsági ügynökségek túlméretezett szerepének tulajdonítja, az ország kriptóról alkotott nézeteinek kialakításában.
Ezek az ügynökségek a kriptovalutákat teljes egészében az USA elleni terrorizmus finanszírozásának eszközeként látják.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA


Megjegyezte, hogy a Patriot Act 2004-es elfogadása óta a szövetségi ügynökségek az amerikai dollárt „stratégiai fegyverré” tették a külpolitikai céljaik elérésére. Ironikus módon ez a döntés felgyorsíthatta a versengő devizák emelkedését, beleértve a bitcoint és egyéb kriptovalutákat is.
Ahogy a New York Times a héten megírta, a „dollár felfegyverzése” feldühítette Európát, és kormányait olyan pénzügyi eszközök felkutatására késztette, amelyek kevésbé teszik őket függővé az amerikai dollártól.
Kína eközben vezető szerepet vállalt a jüan kriptováltozatának központi bankján keresztül történő kiadásának formájában.
Az ország új digitális pénzneme kiterjeszti az állam pénzügyi fennhatóságát, ezzel lehetővé teszi a Kommunista Párt számára, hogy az eddigieknél is jobban nyomon kövesse a lakosság pénzköltését.
Ahogy a volt DOJ-ügyvéd fogalmazott, ez is a lágy hatalom egyik új formája Peking számára, amely a blokkláncalapú pénz kényelmét akarja felhasználni kereskedelmi ügyletek létrehozására, ahol a résztvevő felek nem a dollárt használják.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok kudarca egy koherens kriptoszabályozás kialakításában idővel alááshatja az ország geopolitikai befolyását.
Természetesen még nem késő, hogy az Egyesült Államok nyerje meg a kriptokorszakot, ahogyan tette azt az internet korai szakaszában is.

Olvastad már? Dogecoin-beruházás hírétől omlott össze egy streaming cég weboldala

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin adoptálása növekszik, mivel a BTC árai átlépik a 40.000 dollárt

A 2022 áprilisa óta először a 40.000 dolláros árszint fölé emelkedő rally közepette a Bitcoin (BTC) birtokában lévő címek száma meghaladta az 50 milliót. A Santiment...

Fogadjon a jövőre: 2024-es iGaming trendek

Vendégbejegyzés Az iGaming világa az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, izgalmas kilátásokat teremtve mind a játékosok, mind az iparági szakértők számára. Az ágazati jelentésekből kiderül, hogy az elkövetkező...

A Bloomberg kripto szuperciklust jósol

A Bitcoin (BTC) árfolyamának közelmúltbeli emelkedése egy új kripto szuperciklus kezdete lehet, amely a világ legnagyobb kriptopénzét elképesztő 500.000 dollárig repíti. A Bloomberg hétfői jelentése szerint...

Solana (SOL) technikai elemzés 12.05.

Prémium Solana (SOL) A közismert nevén TD Sequential Indicator (Tom DeMark szekvenciális mutató) azt sugallja, hogy a SOL elérhette a helyi csúcsot. A Solana (SOL) heti grafikonján egy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!