A Bitcoin energiafelhasználása valójában jelentéktelen

-

Sjors Provoost számításai szerint, ha a Bitcoin energiafelhasználása úgy növekedne, hogy a világ hulladék energiájának nagyobb részét elnyelje, akkor a piaci kapitalizációja 420 billió dollárra emelkedne.
A Bitcoin energiavita egy új nézőpontja szerint 1 BTC-nek 20 millió dollárba kellene kerülnie ahhoz, hogy a jelenlegi energiaigény 100-szorosát használja fel.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Egy július 18-i Twitter-vitában Sjors Provoost, a „Bitcoin: A Work in Progress” című könyv szerzője kétségbe vonta a legnagyobb kriptovaluta jövőbeli energiafelhasználását.
Az, hogy a Bitcoin mennyi energiát használ a túléléshez, súrlódások témájává vált, az iparágon belülről a globális kormányzatig terjedt.
A folyamat során a Bitcoin-pártiak arra panaszkodtak, hogy az elfogultság és a hálózati elvek megértésének hiánya együttesen arra készteti a hatalomban lévőket, hogy helytelen következtetéseket vonjanak le arról, hogyan és miért használja a Bitcoin azt az energiát, amit használ.
Míg a kritikusok azzal érvelnek, hogy a Bitcoin-nak csökkentenie kell az energiafogyasztását, mások elmagyarázzák, hogy a Bitcoin valójában olyan energiát használ, amely egyébként gyakran kárba veszne vagy hozzáférhetetlen lenne.
A status quo-t megvitatva Matt Odell fejlesztő egy grafikont tett közzé, amely bemutatja, hogy a Bitcoin-bányászat jelenleg a világ pazarló áramfelhasználásának mindössze 0,49%-át, az áramnak pedig összességében 0,16%-át használja fel.
Erre reagálva Provoost kiszámolta, hogy ahhoz, hogy az energiafelhasználás arányosan növekedjen a Bitcoin-hálózat előre programozott változásával, annak „abszurd” 420 billió dolláros eszközosztállyá kellene válnia.

„10 év múlva a blokkjutalom ~10x kisebb lesz. Ahhoz, hogy a mai energiafelhasználás 100x-os legyen, a bitcoinnal addigra 20 millió dolláron kellene kereskedni (plusz az energiaköltségek inflációs kiigazítása). De egy 420 billiós dolláros piaci tőke abszurd, több mint MINDEN ingatlan.”

A Bitcoin feleződési ciklusai azt jelentik, hogy a blokkjutalom – az egy bányászott blokkonként a kínálathoz hozzáadott „új” BTC mennyisége – nagyjából négyévente feleződik.

Kereskedj $500 bonusszal es találd meg a következő Gem coint a KuCoinon!

A bányász ökoszisztéma minden alkalommal kevesebb BTC-ért versenyez, és a Bitcoin Proof-of-Work (PoW) bányászati algoritmusának köszönhetően továbbra is erre ösztönözve van, több hardvert szentelve a törekvéseiknek.
A több hardver több energiát jelent, ugyanakkor a kisebb jutalom, a hatékonyabb hardver és a tranzakciós díjak nagyobb hatása a bányászok bevételére kordában tarthatja az energiafelhasználást – mondja Sjors.

„További 12 év múlva, és még ha a Bitcoin többet is érne, mint a világ összes ingatlanja, a bányászati támogatás nem lenne elég ahhoz, hogy a Bitcoin a globális energia több mint 1%-át használja. Tehát ha 2030 előtt nem történik semmi furcsa, akkor valószínűleg tovább működhet a pazarló energia morzsáin.”

A bányászok küzdelme valós

A bányászok jelenleg nehéz idők elé néznek, köszönhetően annak, hogy a BTC ára olyan szintre süllyedt, ami egyesek számára veszteségessé teszi az egész bányászatot.
Ez az elmúlt napokban is megmutatkozott, amikor több mint 14 000 BTC hagyta el a bányászok tárcáit – ez annak a jele, hogy a bányászok a pénzeszközök eladása mellett döntöttek, hogy talpon maradjanak.
Ezek a „kapitulációs” események a bányászközösség körében hagyományosan makroárfolyamok mélypontjait kísérik. A legutóbbi, 2021. novemberi történelmi csúcsához képest a BTC/USD árfolyama 74,5%-ot is veszített.
A Puell Multiple, egy olyan mérőszám, amely az újonnan kibocsátott BTC értékét hasonlítja össze a 365 napos mozgóátlaghoz képest, jelenleg történelmi mélypontok közelében van.

Olvastad már? KuCoin-vélemény – biztonságos és legális kriptotőzsde 2022-ben?

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Bitcoin technikai elemzése 06.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin hamis kitörést mutatott egy rövid távú tartományon túlra a múlt hétvégi pozitív fejleményeket követően az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A múlt heti...

Miért nem fogja mostanában a Bitcoin újra tesztelni a 20.000 dolláros szintet?

A BitMEX társalapítója, Arthur Hayes egy Substack hírlevelet tett közzé, amelyben elmagyarázza, hogy a Bitcoin miért nem fog a 20.000 dollár felé hajlani a következő...

A Bitcoin egy rendkívül ritka aranykeresztet mutat

Általában az „aranykereszteket" és a „halálkereszteket" a középtávú bitcoin piaci hangulat megbízható indikátoraként interpretálják. Egy tapasztalt piaci elemző egy szuper ritkát szúrt ki, és biztos...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!