A Bitcoin emelkedik, a bankok esnek

-

2023-ban eddig 66%-kal erősödött a Bitcoin árfolyama, és 194 milliárd dollárral nőtt a kapitalizációja.

Ezzel magasan túlteljesíti a legnagyobb bankokat is, főleg, hogy egyre nagyobb a félelem, hogy globális bankválság közeledhet.

BTC piaci tőke napi teljesítmény diagram Forrás: TradingView

Ráadásul idén először most függetlenedett a BTC mozgása a részvénypiactól.

A BTC 66%-os emelkedésével szemben az SP500 2,5% plusznak örülhet, a Nasdaq pedig 15%-os esést kell, hogy elviseljen.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A hat legnagyobb amerikai bank, a JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley és a Goldman Sachs összesen közel 100 milliárd dollárnyit vesztettek a kapitalizációjukból az év eleje óta.

Ezek közül a legrosszabbul a Bank of America járt, a Wall Street nagypályásának számító pénzintézet részvényei 17%kot vesztettek az értékükből idén.

A Goldman áll a második helyen, 12%-os veszteséggel, a Wells Fargo 9,7%-kal gyengébb, a JPMorgan 6,5%, a Citi 3,6%, a Morgan Stanley pedig 0,8% veszteséget könyvelhet el az év eleje óta.

Wall Street bankok teljesítménye Forrás: TradingView

A bankok papírjai érzékenyen reagálnak az USA-ban a közelmúltban bekövetkezett bankcsődökre.

Az elmúlt hetekben a Silvergate Bank leállt, a Silicon Valley Bank becsődölt, a Signature Bank pedig a kormány fennhatósága alá került.

Majdnem erre a sorsra jutott a First Republic Bank is, de több nagybank egy 30 milliárd dolláros mentőcsomaggal az utolsó pillanatban megállította a folyamatot.

Teljesen automatizált kereskedési szoftver, ami éjjel-nappal teszi a dolgát, ez a Zeta Broker! Próbáld ki akár ingyenes demószámlán most!

Ciprus és Görögország szelleme kísért?

A BTC emelkedése, párhuzamosan a bankszektor megroppanásával, hasonló ahhoz, amit a 2013-as ciprusi és 2015-ös görög bankcsődök esetén láthattunk.

Mikor 2013-ban Cipruson pénzügyi válság alakult ki, ingatlanpiaci spekulációk miatt, amelyek a helyi bankok részvételével zajlottak, a BTC árfolyama 5000%-ot emelkedett.

BTC/USD teljesítmény a ciprusi bankválság idején. Forrás: TradingView

2013 márciusára a helyzet annyira elharapózott, hogy a hatóságok egyszerűen bezárták a bankokat, hogy elejét vegyék a bankpánik kialakulásának.

Görögországban hasonló helyzet alakult ki 2015-ben, és a kormány akkor tőkekontroll bevezetése mellett döntött, hogy elkerüljék a bankpánikot. A BTC ekkor 150%-ot erősödött.

BTC/USD teljesítmény a görög bankválság idején. Forrás: TradingView

Sok elemző szerint a befektetők egy része a bitcoint menekülőeszköznek tekinti, amely véd a rendszerszintű kockázatok ellen.

Emiatt mikor megnövekszik a félelem, hogy a bankrendszer kevésbé stabil, és ez ráadásul egybeesik a kamatcsökkenéssel, akkor jó esélyek nyílnak a bitcoin számára, hogy menetelésbe kezdjen.

zeta

Olvastad már? Binance USD (BUSD) likviditási válság

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Federal Reserve a bankválság ellenére ismét kamatot emel

Az eddigi legjelentősebb ülését követően a Federal Reserve újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett szavazott. A döntés vitatott volt, mivel ellentmondásosak voltak a vélemények arról, hogy...

12%-kal nőtt a SushiSwap TVL-je az utóbbi hónapban

A SushiSwap (SUSHI) főkönyvvel kapcsolatos tevékenységek egyre szilárdabbak maradtak. Meglepő módon ez annak ellenére volt így, hogy nemrégiben kiderült, hogy az automatizált piacmaker (AMM) az...

Közeledik a 30 ezerhez a Bitcoin árfolyama

Egyes elemzők úgy vélik, ha az USA makrogazdasági adatai kedvezően alakulnak, akkor a BTC akár át is törheti a 30 ezer dolláros ellenállást. A Federal...

A Zeta Broker kereskedési robot beállítása és használata

Ebben a cikkben a Zeta Broker éles számlára történő beállítását mutatjuk be hasznos tanácsokkal, tippekkel és trükkökkel kiegészítve. Weblapunk itt érhető el, ahol regisztráció után ingyen...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!