A Bitcoin emelkedik, a bankok esnek

-

2023-ban eddig 66%-kal erősödött a Bitcoin árfolyama, és 194 milliárd dollárral nőtt a kapitalizációja.

Ezzel magasan túlteljesíti a legnagyobb bankokat is, főleg, hogy egyre nagyobb a félelem, hogy globális bankválság közeledhet.

BTC piaci tőke napi teljesítmény diagram Forrás: TradingView

Ráadásul idén először most függetlenedett a BTC mozgása a részvénypiactól.

A BTC 66%-os emelkedésével szemben az SP500 2,5% plusznak örülhet, a Nasdaq pedig 15%-os esést kell, hogy elviseljen.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A hat legnagyobb amerikai bank, a JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley és a Goldman Sachs összesen közel 100 milliárd dollárnyit vesztettek a kapitalizációjukból az év eleje óta.

Ezek közül a legrosszabbul a Bank of America járt, a Wall Street nagypályásának számító pénzintézet részvényei 17%kot vesztettek az értékükből idén.

A Goldman áll a második helyen, 12%-os veszteséggel, a Wells Fargo 9,7%-kal gyengébb, a JPMorgan 6,5%, a Citi 3,6%, a Morgan Stanley pedig 0,8% veszteséget könyvelhet el az év eleje óta.

Wall Street bankok teljesítménye Forrás: TradingView

A bankok papírjai érzékenyen reagálnak az USA-ban a közelmúltban bekövetkezett bankcsődökre.

Az elmúlt hetekben a Silvergate Bank leállt, a Silicon Valley Bank becsődölt, a Signature Bank pedig a kormány fennhatósága alá került.

Majdnem erre a sorsra jutott a First Republic Bank is, de több nagybank egy 30 milliárd dolláros mentőcsomaggal az utolsó pillanatban megállította a folyamatot.

Ciprus és Görögország szelleme kísért?

A BTC emelkedése, párhuzamosan a bankszektor megroppanásával, hasonló ahhoz, amit a 2013-as ciprusi és 2015-ös görög bankcsődök esetén láthattunk.

Mikor 2013-ban Cipruson pénzügyi válság alakult ki, ingatlanpiaci spekulációk miatt, amelyek a helyi bankok részvételével zajlottak, a BTC árfolyama 5000%-ot emelkedett.

BTC/USD teljesítmény a ciprusi bankválság idején. Forrás: TradingView

2013 márciusára a helyzet annyira elharapózott, hogy a hatóságok egyszerűen bezárták a bankokat, hogy elejét vegyék a bankpánik kialakulásának.

Görögországban hasonló helyzet alakult ki 2015-ben, és a kormány akkor tőkekontroll bevezetése mellett döntött, hogy elkerüljék a bankpánikot. A BTC ekkor 150%-ot erősödött.

BTC/USD teljesítmény a görög bankválság idején. Forrás: TradingView

Sok elemző szerint a befektetők egy része a bitcoint menekülőeszköznek tekinti, amely véd a rendszerszintű kockázatok ellen.

Emiatt mikor megnövekszik a félelem, hogy a bankrendszer kevésbé stabil, és ez ráadásul egybeesik a kamatcsökkenéssel, akkor jó esélyek nyílnak a bitcoin számára, hogy menetelésbe kezdjen.

zeta

Olvastad már? Binance USD (BUSD) likviditási válság

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Íme, mi történt ma a kriptoszférában

Szeretnéd tudni, mi történt ma a kriptoszférában? Itt vannak a legfrissebb hírek a napi trendekről és eseményekről, amelyek hatással vannak a Bitcoin árára, a blokkláncra,...

Avalanche (AVAX) technikai elemzés 12.08.

Prémium Avalanche (AVAX) Az Avalanche (AVAX) árfolyamának közelmúltbeli emelkedő tendenciája sok tulajdonosnak nyereséget eredményezett. Annak ellenére, hogy a nyereséges tulajdonosok százalékos aránya nőtt, az általános hangulat pozitív maradt. Az...

A BLUR árfolyama 10%-ot zuhant 24 óra alatt

A BLUR árfolyama a december 7-i kereskedés során jelentős esést szenvedett el, egyetlen nap alatt közel 10%-ot zuhant. A Lookonchain on-chain sleuth szerint az altcoin értékének...

A Worldcoin új decentralizációs tervekkel készül: Mit nyerhet a WLD?

A Sam Altman vs. OpenAI vita által érintett Worldcoin (WLD), a Tools for Humanity csapat által vezetett Worldcoin (WLD) saját frissítéssel állt elő. A Worldcoin Alapítvány...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!