Az országok versengenek a kriptopénz-bányászokért, mivel a kínai bányászok zöldebb legelőkre költöznek. Íme, hol telepszenek le a legtöbben.

Néhány hónappal ezelőtt a kriptoipart a bányászok Kínából való tömeges kivándorlásának híre rázta meg.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

2021 május végén vált ismertté, hogy a kínai hatóságok be fogják tiltani a Bitcoin (BTC) bányászatot, ami a bányászokra nehezedő, már meglévő szabályozási nyomást a végsőkig fokozta.

A tiltott műveletek listáján szerepel a kriptovaluták vásárlása, valamint minden ehhez kapcsolódó befektetési tevékenység, kriptokereskedés és -csere.

A Kínai Népbank érdemi konzultációkat folytatott a bankokkal és a fizetési rendszerekkel, majd a legnagyobb kínai pénzintézeteknek azt mondták, hogy hagyják abba a spekulatív kereskedelmet – különösen a BTC-vel.

Ennek eredményeképpen a Bitcoin hashrátája története egyik legnagyobb zuhanását tapasztalta. Kína részesedése a BTC-bányászatban az év eleje óta 55%-kal csökkent, mivel a Bitcoin-hálózat számos résztvevője kikapcsolta a berendezéseit.

Ezt megerősítette, hogy a kínai másodlagos piac megtelt GPU-kártyákkal. A bányászok aktívan árulták a kártyákat, köztük a mindenre képes GeForce RTX 3090 és Radeon RX 6900 XT kártyákat a piaci ár alatt.

Természetesen nem minden bányász kapitulált, különösen a nagy poolok nem. A logikus kiút a helyzetből a más országokba történő „bányászati migráció” volt.

De hová költöztek a kínai bányászok, és mely országok válhatnak a bányászat új Mekkájává?

Tényleg rosszat tesz a bányászat Kínának?

Mielőtt megpróbálnánk kideríteni, hogy hová mennek el a bányászok, érdemes megérteni, hogy a kínai kormány miért tiltotta be a bányászatot, és hogy egy ilyen döntésnek milyen következményei lesznek a kriptoiparra, sőt az ország gazdaságának egyes ágazataira is.

A tilalom bevezetése után a legnagyobb bányászpoolok reagáltak elsőként. A Huobi, a BTC.TOP és a HashCow részben vagy egészben beszüntette tevékenységét.

Az ország egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, a Huobi felfüggesztette mind a kriptobányászatot, mind egyes kereskedési szolgáltatásokat a Kínából érkező új ügyfelek számára.

A BTC.TOP bányászati vállalat bejelentette, hogy kockázatokra hivatkozva felfüggeszti tevékenységét Kínában, míg a HashCow közölte, hogy leállítja az új BTC-bányászállomások vásárlását.

A világ legnagyobb Bitcoin-bányászati berendezés gyártója, a Bitmain 2021. június végén ideiglenesen felfüggesztette értékesítését.

A vállalat azt követően hozta meg ezt a döntést, hogy az árak 75%-kal zuhantak.

A felfüggesztés csak a BTC-bányászokat érintette, mivel a Bitmain továbbra is értékesíti az altcoinbányászatra szánt berendezéseket.

A kínai kormány szerint a bányászat problémája a magas áramfogyasztás volt. Kína, ahol a legtöbb BTC-bányászpool működött, főként szénenergiára támaszkodik, ami nagy környezetszennyezést okoz.

A kriptoipar egyes kommentátorai szerint azonban a kínai hatóságok valódi indítéka nem az ország ökológiájának megőrzése volt, hanem saját kriptopénzének, a digitális jüannak a népszerűsítése – vagyis a BTC-bányászat betiltásával a kínai kormány „szabaddá teszi” a teret saját központi banki digitális valutája (CBDC) számára.

Most a digitális jüan fejlesztése teljes lendülettel folyik. 2021 júniusának végén a pekingi metró utasai már a digitális jüannal is tudtak jegyet venni.

Két héttel korábban pedig a Kínai Mezőgazdasági Bank az országban elsőként engedélyezte ügyfeleinek, hogy digitális jüant készpénzre váltsanak és fordítva.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a kormány aktívan elnyomja a CBDC versenytársait. 2020-ban az Ant Financial – az Alibaba fintechüzletága – tőzsdei bevezetését nagyrészt azért hiúsították meg, mert a kínai hatóságok attól tartottak, hogy az Alipay fizetési rendszer a digitális jüannal versenyezne.

Lehetséges tehát, hogy a bányászok csupán járulékos veszteségek voltak az ország azon céljának eléréséhez vezető úton, hogy támogassák a széles körben bevezetett digitális nemzeti valutát?

Elvégre a legutóbbi kriptotilalom nem tiltott semmi újat, hiszen a meglévő korlátozásokat már 2017-ben meghatározták.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Új bányászati központok

Kína, ahol korábban a BTC háromnegyedét bányászták, már jóval a májusi tiltó intézkedések bevezetése előtt elkezdte csökkenteni részesedését a globális bányászatban.

A Cambridge Centre for Alternative Finance globális Bitcoin-bányászatról szóló, 2019 szeptembere és 2021 áprilisa közötti időszakra vonatkozó kutatása szerint Kína fokozatosan egyre kevésbé lett vonzó a kripto szerelmesei számára.

Ez az állam kormánya kemény politikájának megerősítésének tekinthető. Ennek ellenére az ország részesedése a Bitcoin-bányászatban továbbra is magas maradt, és mintegy 46%-ot tett ki.

Ahogy azonban Fei Cao, a Huobi Pool vezérigazgatója a Cointelegraph-nak elmondta:

„Idén a digitális bányászat legfontosabb trendjei a fokozott megfelelés és a tőkekövetelmények, és ez a két trend ígéretesebbnek tűnik az észak-amerikai régióban, ahol a bányászat a helyi szabályozás szerint legális”.

Cao szavait a statisztikák is megerősítik, hiszen az Egyesült Államok jelenleg több mint négyszeresére növelte részesedését a világ BTC-bányászatában – 4,1%-ról 16,8%-ra.

Az évek során az Egyesült Államok már jóval a kínai tiltás előtt, még akkor is kiépítette a bányászkapacitását, amikor a kriptopiac komoly visszaesésen ment keresztül.

Az amerikai bányászcégek különösen aktívak voltak akkor, amikor a nagy BTC-farmokra nem volt nagy kereslet, például 2017-ben.

Ráadásul az USA-ban találhatóak a legolcsóbb energiaforrások is a bolygón, amelyek közül sok megújuló. Sőt, maguk az amerikai befektetők is érdekeltek a bányászokkal való együttműködésben.

Egy nemrégiben Texasban tartott találkozón az amerikai olaj- és gázipari vezetők azt javasolták a bányászoknak, hogy a felesleges földgázt használják fel áramtermelésre.

Az olcsó villamos energia a bányászati berendezések nagy gyártói számára is nagyon vonzó.

A Bitmain például még 2020-ban partnerségi megállapodást kötött a Digital Currency Group leányvállalatával, a Foundryvel, amely finanszírozást biztosít a Bitmain észak-amerikai ügyfeleinek, és nagy tételben szállít eszközöket a BTC bányászatához.

Kazahsztán is erőteljes növekedést mutatott idén a Bitcoin-bányászat világában – 1,4%-ról 8,6%-ra nőtt a részesedése.

Ez az ország Kínával határos, így a berendezések szállítási költségei olcsóbbak, mint az óceánon keresztül Észak-Amerikába szállítani őket.

Ráadásul a kazahsztáni törvényhozók vonzóbbá teszik az országot a bányászok számára azzal, hogy engedélyezik a helyi bankoknak, hogy számlákat nyissanak kriptopénz-tranzakciókhoz.

Emellett egy bányászati vállalatot hivatalosan is be lehet jegyeztetni az országban, mivel a digitális valutát hivatalosan már 2020-ban legalizálták.

A kínai cégek már ki is használták ezt. A Canaan kriptopénzbányász szolgáltató júniusban jelentette be, hogy BTC-bányászatot kezdett Kazahsztánban.

A BIT Mining kriptobányászati cég, amely nemrég jelentette be, hogy terjeszkedni fog a kínai piacról, 2500 BTC-bányászgépet tervez beszerezni a kazahsztáni telepítéshez.

Szakértők szerint a kínai bányászok mintegy 4000 bányászati eszközt küldtek Kazahsztánba.

Egy másik fontos tényező Kazahsztán népszerűségéhez a meglehetősen alacsony villamosenergia-árak, hiszen ott 1 kilowatt 0,03 dollárba kerül. Az ország energiarendszere azonban nem olyan nagy, mint az Egyesült Államoké.

Oroszország is növelte részesedését a globális bányászatban, 6,5%-ra. Kazahsztánhoz hasonlóan Oroszországnak is van határa Kínával, ami kényelmes a bányászati berendezések szállításakor.

Az Orosz Kriptoipari és Blokklánc Szövetség (RACIB) 2021 júliusában felvázolta az országban történő bányászat előnyeit, kiemelve az olcsó villamosenergia-többletet.

Tekintettel az ország változatos éghajlatára, a bányászfarmokat hideg éghajlatú régiókban érdemes telepíteni, ami csökkenti a hűtési költségeket, miközben maximalizálja a várható nyereséget.

Emellett a RACIB partnerségi megállapodást kötött a legnagyobb kínai bányászati vállalatok konzorciumával, amely a közelmúltig a Bitcoin hashrátájának 25%-át ellenőrizte.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A bányászok költöznek, a bányászat marad

Kevesebb mint hat hónappal a kínai tiltás után a bányászok új otthonra találtak, talán még jobbra is, mint az előző, és a Bitcoin hashrátája is kiszámíthatóan helyreállt.

A kínai bányászok tehát nem fognak eltűnni, csak a helyüket fogják megváltoztatni. „A világszerte változó politikák és szabályozások hatására a BTC-bányászat jelenleg az átalakulás fázisában van” – tette hozzá Cao:

„Az iparág elavult bányagépei nyugdíjba vonultak, de ezzel párhuzamosan fejlettebb, új bányagépek is megjelennek a piacon, hogy pótolják a kieső kínálatot”.

Olvastad már? Sok pénzt gyűjtött a Pantera Capital kriptoalapja július óta, de a cél nem lett meg

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!