A Bitcoin bányászok bevétele csökkent, de miért?

-

A Bitcoin (BTC) bányászok jövedelme viszonylag alacsony maradt annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban megugrottak a teljes hálózati díjak és az ezekből származó bányászjövedelmek aránya – állapította meg a Glassnode egy új jelentésében.

Az on-chain adatszolgáltató szerint a Bitcoin-hálózaton az Inscriptions és Ordinals tevékenysége a blockspace iránti kereslet fellendülését eredményezte.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Februári indulásuk óta „ez a megemelkedett kereslet tartósan fennállt” – állapította meg a Glassnode.

Ahogy a felhasználók feltárták az újonnan megjelent, szövegek és képek formájában megjelenő, non-fungible tokenek (NFT-k) megjelenését a láncon, a felhasználói aktivitás a Bitcoin-hálózaton megemelkedett, ami a blockspace iránti kereslet gyors növekedését okozta.

A Bitcoin mempoolját megtöltő tranzakciókkal a hálózati díjak megnőttek.

bitcoin
Forrás: Glassnode

A Glassnode szerint „az összes díj 216%-kal nőtt, ~12 BTC/napról 38 BTC/napra, és a bányászok díjbevételének aránya 1%-ról 4%-ra nőtt”.

Bár azonban ezek a növekedések jelentősek voltak, az adatszolgáltató úgy találta, hogy „abszolút és történelmi kontextusban” továbbra is alacsonyak maradtak.

Túl sok bányász, nem elég díj

Az Inscriptions and Ordinals februári indulását és a Bitcoin-hálózaton a blockspace iránti kereslet ennek következtében bekövetkezett növekedését követően a piacon újra megnőtt az érdeklődés a bányászati tevékenység iránt a hálózaton.

Az újabb ASIC rigek bevezetése szintén hozzájárult a hálózaton történő bányászat iránti új kereslet növekedéséhez.

Sőt, ekkor a BTC árfolyama emelkedő pályára állt, és január 1. óta több mint 40%-kal nőtt az ára, ami arra ösztönzött, hogy még többen csatlakozzanak a bányászközösséghez a láncon.

Ennek eredményeképpen megnőtt a bányászjutalmakért versengő hashrate mennyisége. A Glassnode szerint ez február óta 50%-kal emelkedett.

Forrás: Glassnode

Míg a hálózati díjak és a bányászok részesedése február óta ennek megfelelően nőtt, az egy Exahashre jutó jutalom új történelmi mélypontra süllyedt, mivel a bányászok számának megugrása miatt mindannyian ugyanazért a jutalomért versenyeznek.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A Glassnode szerint „a bányászok most már csak 2,26 BTC-t (~60 ezer dollár) keresnek a hálózaton aktív Exahash-ek után”.

Forrás: Glassnode

A jelentés megállapította továbbá, hogy a Bitcoin-hálózat bányászai „a veszteségessé válás küszöbén állhatnak”.

Ennek oka, hogy a bányászok átlagos beszerzési költsége 10%-os prémiumcsökkenéssel a jelenlegi spot árhoz képest csökkent.

Olvastad már? Kriptotárcák magyar kaszinójátékosoknak: A legjobb szolgáltatások

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért téved a SEC a kriptovaluták értékpapírként való osztályozásában?

Charles Hoskinson, a Cardano (ADA) társalapítója azzal érvelt, hogy a szabályozókat nem szabad megvakítani a maximalista állításokkal, miszerint a Bitcoin és az Ethereum nem értékpapírok. Az...

Vitalik Buterin: A mesterséges intelligencia komoly fenyegetést jelent

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin figyelmeztetést adott ki az emberi intelligenciát felülmúló és a földön uralkodó fajjá váló szuperfejlett mesterséges intelligencia (AI) lehetséges veszélyeire. Az Ethereum...

Az FTX népszerűsítéséért beperelik a sportligákat

Most egész sportligák néznek szembe perrel, amiért a szurkolóik számára látható FTX promóciókat mutattak be. Mindez azután történt, hogy az FTX befektetői a tőzsde összeomlását...

Cardano (ADA) technikai elemzés 11.28.

Prémium Cardano (ADA) A Cardano (ADA) 0,40 dollár felett kell zárnia ahhoz, hogy tartósan 0,46 dollárig emelkedjen. A Cardano (ADA) jelenleg egy nagyon fontos keresleti zónán belül mozog,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!