A bitcoin-bányászat segíthet felgyorsítani a zöld energiákra való átállást

-

Egy új tanulmány szerint a bitcoin-bányászat magas energiaigénye jó motivációt jelent a zöld energiákra való átállásban.

A proof-of-work algoritmus a fizikai energia elhasználásával biztosítja a hamisíthatatlanságot, de a bitcoin emiatt rengeteg kritikát kap, hiszen az elektromosság előállítása sokszor környezetkárosító módon történik.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Két kutató, Juan Ignacio Ibanez, és Alexander Freier viszont nemrégiben adott ki egy tanulmányt, amelyben elmondják, a bányászok egyre jobban érdeklődnek a tiszta energiák után, hiszen azok sokszor olcsóbbak a hagyományos energiánál.

A megújuló energiák, például a szél- és a napenergia használata a bányászatban visszafelé is előnyös, hiszen így az energia-előállítással foglalkozó vállalkozások további bevételhez is juthatnak a bányászoktól.

„A bitcoin-bányászat szén semlegessé tétele több szempontból is pozitívnak számít. Szinte semmiféle változtatás sem kell ahhoz, hogy ilyen típusú energiákra álljon át az iparág, a bányászat maga pedig kifejezetten illik ehhez a típusú energiatermeléshez, hiszen rugalmas, megszakítható, áttelepíthető. Ezek a technológiai erősségek más helyen kihívásokként jelentkeznek, és sokszor anyagilag is fenntarthatatlanná teszik a működést.”

A kutatók elmondása alapján a bányászat egyfajta pufferként tud működni, hiszen a kihasználatlan felesleges kapacitásokat át tudja venni, a mobilitás és a szakaszos működtethetőség pedig ideális technológiai kiegészítéssé teszi a hálózati áramszolgáltatók számára.

A termelés és a felhasználás közötti egyensúlytalanságok kiegyenlítésével a bányászat meg tudja oldani, hogy ne keletkezzen felesleg a túltermeléses időszakokban, és felszabadítsák a kapacitásokat az igények megugrása esetén.

Ahhoz, hogy a bányászat teljes mértékben szén semleges lehessen, természetesen nagyobb változtatások szükségesek.

A bányászoknak igazodniuk kellene a lakossági csúcsidőszakokhoz, és kizárólag a felesleges, kihasználatlan kapacitásokat fordítani a bányászatra.

Amennyiben a hálózaton elsődlegesen megújuló energiákból származó elektromosság érhető el, a bitcoin-bányászat tovább tudja erősíteni a szénlábnyom csökkentésére tett intézkedések hatását.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A szerzők abban is egyetértenek, hogy jelenleg még nem lehet tudni, hogy milyen időtávon valósulhatna meg a szén semlegesség, és, hogy egyáltalán ez fenntartható módon megoldható-e egyáltalán.

Ibanez és Freier meg van győződve arról, hogy a bitcoin és a bányászat hatalmas technológiai előnyöket tartogat a zöld energiák számára, és környezetvédelmi szempontból is sokkal jobb ötlet a fejlesztés, mint a tiltás.

„A bitcoinhoz kötődő kutatások területén kitűnik, hogy a bányászat, és annak az energiaigénye mennyire jelentős szerepet játszik, mekkora a potenciális hatása az energiaszektorra. A bányászat rendkívül egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek egyértelműen pozitív fejleményeket hozhatnak az energiahálózat fejlesztése és a környezetvédelem területén. Úgy véljük, ez az egyik legfontosabb, legnagyobb jövőbeni hatással járó kutatási területet jelenti a bitcoinhoz kötődő vizsgálatok esetén.”

Olvastad már? A Bitcoin ETF esélyei emelkednek

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin számára látható akadályok

A Bitcoin világában egyre inkább felmerül egy probléma, amelynek súlyos következményei lehetnek a kriptovaluta jövőjére nézve. A híres Bitcoin elemző, Willy Woo, most figyelmeztet a BTC...

Maker (MKR) technikai elemzés 09.24.

Prémium Maker (MKR) A Maker (MKR) közelmúltbeli 27%-os helyreállítási nyereségét veszély fenyegeti, miután 1300 dolláron megingott. A nyereségek, amelyek az 1000 dollárról 1300 dollárra történő emelkedés után kerültek...

Az eToro készen áll az európai kriptoszolgáltatások biztosítására

Az eToro, a kereskedési és befektetési platform, a CySEC CASP (Crypto Asset Service Provider) jóváhagyását követően megérkezett Ciprusra. Amint 2024 decemberében hatályba lép az EU kriptoeszköz-piacokról...

Az FBI körözte a Wex kriptotőzsde társalapítóját

Az orosz kriptovaluta világ ismét reflektorfényben van, miután Aleksey Bilyuchenko, a Wex kriptotőzsde egyik alapítója, a BTC-e tőzsde örököse, csak néhány év börtönt kapott. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!