A Bitcoin ár 20%-kal esik az ETF hype után: Ez egy jó alkalom a vásárlásra?

-

Az ETF-ek debütálásának napján a Bitcoin árfolyama kezdetben lenyűgöző 49.021 dollárra emelkedett, és olyan jelentős szereplők, mint a BlackRock Inc. és a Fidelity Investments csatlakoztak a kripto befektetési arénához.

Az izgatottság azonban rövid ideig tartott, és jelenleg a Bitcoin 39.718 dolláron kereskedik – ez jelentős, 19%-os csökkenés a napközbeni csúcshoz képest.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Nézzük a részleteket, hogy megértsük a piaci turbulencia mögött álló tényezőket.

Új alapok megjelenése

A piaci zavarok mellett kilenc új amerikai spot Bitcoin-alap jelent meg, és a hatalmas, 22 milliárd dolláros Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) január 11-én ETF-é alakult át.

Az első hat nap alatt ezek az alapok együttesen 1,2 milliárd dollár nettó beáramlást vonzottak – derül ki Eric Balchunas, a Bloomberg Intelligence vezető ETF-elemzőjének meglátásaiból.

A BlackRock iShares Bitcoin Trustja és a Fidelity Wise Origin Bitcoin Fundja állt a középpontban, amelyek az új befektetések többségét elnyerték.

A Grayscale alapból ezzel szemben 2,8 milliárd dollár távozott, a figyelemre méltó eladási aktivitás a csődbe ment FTX kriptotőzsde vagyonából származott, amely stratégiailag eladta a Grayscale eszközben lévő részvényeinek nagy részét.

Mi okozta a Bitcoin visszaesését?

A Bloomberg elemzői a Bitcoin közelmúltbeli nehézségeit a gyenge pénzügyi feltételeknek tulajdonítják, beleértve a magasabb kamatlábakat, az erősebb dollárt és a jelentős mértékű eladási nyomást.

Ezt a nyomást fokozták a GBTC arbitrázsfogadásokat lezáró kereskedők és az FTX csődgazdaság eszközeinek eladása.

A Fundstrat Global Advisors digitális eszközstratégiáért felelős vezetője, Sean Farrell úgy véli, hogy az FTX eladásai enyhíthetik a túlkínálatot, ami csökkentheti a GBTC-re nehezedő intenzív eladási nyomást.

Annak ellenére, hogy a Bitcoin az előző évben 160%-os figyelemre méltó növekedést produkált, és ezzel megelőzte a hagyományos eszközöket, az új évben a teljesítménye megingott, és elmaradt a globális piacoktól.

Ugyanakkor az ETF-ek bevezetése várhatóan ösztönözni fogja a kriptopénzek szélesebb körű bevezetését mind az intézményi, mind az egyéni befektetők körében.

Globális kihívások

Érdekes módon nem csak a Bitcoin néz szembe kihívásokkal, más kriptopénzek, köztük az Ether és a BNB is nehézségekkel szembesültek Ázsiában ugyanazon a napon.

A Bitcoin, mint a legnagyobb digitális eszköz, jelenleg körülbelül 30.000 dollárral marad el a 2021-ben felállított, közel 69.000 dolláros világjárványkori rekordjától.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Jövőbeli kilátások: Bikák még mindig magabiztosak?

A Bitcoin kilátásai a közelmúltbeli visszaesés ellenére 2024-re előre tekintve továbbra is bikásak.

Az új spot Bitcoin ETF-ek bevezetése és a közelgő felezés várhatóan hosszú távú keresletet teremt és csökkenti az eladási nyomást.

A Szövetségi Tartalékbank 2024-re várt kamatcsökkentése a likviditási feltételek javulására utal, ami a növekvő kereslethez és a csökkenő kínálathoz igazodik – ez ígéretes kombináció a Bitcoin-rajongók számára.


Olvastad már? Egy elmélet szerint a bankárok azért szidják a bitcoint, hogy az áresés után olcsóbban vásárolhassanak

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Nem a kripto-ETF-eknek kedvez a Federal Reserve legújabb lépése

A Federal Reserve múlt heti álláspontja a jelek szerint csökkentette az intézményi befektetők piacokba vetett bizalmát, mivel a múlt héten az összes kriptotőzsdei tőzsdén kereskedett...

A SEC jóváhagyta az Ethereumot: Felkészülés az altcoin piaci fellendülésre

Vendégbejegyzés A SEC közelmúltbeli döntése újfent a figyelem középpontjába állította az egyik vezető kriptovalutát. A piaci szereplők kíváncsian várják, hogy ez a fejlemény hogyan befolyásolja a szélesebb...

Bajban a Trump token – eladásba kezdtek a bálnák

Egy jelentős mémcoin bálna, 3,7 millió dollár profitot könyvelhetett el, miután értékesítette MAGA (TRUMP) tokenjeit a jelenlegi piaci hullám közepette. A „0x52C0” azonosítóval jelölt bálnatárca az...

Mémcoinok a Holdra? A kriptoelemzők a mémcoinok fellendülésének lehetőségét látják a piac élénkülésében

Vendégbejegyzés A piac fellendülésének kezdetével néhány kevésbé ismert kriptovaluta, a gyakran mémcoinoknak nevezett kriptopénzek felkeltik az elemzők figyelmét. Ezeket a furcsa, az internetes kultúra által inspirált tokeneket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!