A bírósági ítéletre vár a tőzsdefelügyelet a Terraform Labs ügyében

-

A Do Kwon által alapított Terra ökoszisztéma csődjét követő tárgyalás-sorozat a végéhez közeledik, és a SEC a bírósági ítéltre vár.

A hivatal nézőpontja szerint Kwon értékpapírcsalás kvetett el a LUNA és az UST tokenek értékesítésével, a bizonyítékok pedig egyértelműek és vitathatatlanok.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A SEC vádjai szerint Kwon csalást követett el, hiszen becsapta a befektetőket, és sokkal biztonságosabbnak tűntette fel az általa futtatott rendszert, mint amilyen valójában volt, és a forgalmi számokról is hazudott.

A Terraform Labs hamisan állította, hogy együttműködésbe kezdtek a népszerű koreai fizetési szolgáltatás, a Chai csapatával, hogy feldolgozzák a tranzakcióikat.

Ezzel párhuzamosan hamis utalások millióit bonyolították le, hogy a hálózatot a valós mértéknél nagyságrendekkel aktívabbnak tűntessék fel.

2021 májusában, miután az UST stablecoin első alkalommal elvesztette a dollárhoz való kötöttségét, majd nem sokkal később visszaerősödött, Kwon azt állította a befektetőknek, hogy ez egyfajta automatikus önjavítás volt, köszönhetően a zseniálisan kialakított rendszerüknek, és a LUNA tokennel való összekapcsolásnak.

A SEC elmondása szerint a token ténylegesen visszaerősödött, ennek valójában semmi köze nem volt az algoritmus működéséhez.

„A vádlott eltitkolta a tényt, hogy egy külső, harmadik felet vett igénybe az UST tokenek árfolyamának 1 dollárra való emeléséhez, amelyért cserébe az általa birtokolt LUNA tokenek egy részét lényegesen alacsonyabb áron kellett eladnia.”

Egy évvel később, 2022 tavaszán az UST ismét elvesztette a dollárhoz való kötöttségét, ezúttal végleg, a protokoll ezt már nem tudta kezelni, és a LUNA tokent egy hiperinflációs spirálba taszította.

A Luna Foundation Guard a birtokában lévő 80 ezer BTC-t áruba bocsátotta, hogy megpróbálja fenntartani az ökoszisztéma működését, ezzel viszont hatalmas zuhanást idézett elő a kriptopiacon, és csődök sorozatát indította el, amelyek az év további részében majdhogynem egymást követték.


Értékpapír-csalás vagy sem?

A SEC vádjai között szerepel az is, hogy Kwon és a cége anélkül értékesítették a LUNA és a MIR tokeneket, hogy a felügyeletnél regisztrálták volna a vállalkozásukat.

A SEC ráadásul úgy véli, hogy a befektetők számára egyértelműen úgy reklámozták ezeket a kriptoeszközöket, mint az értékpapírokat.

A vevőknek azt ígérték, hogy a Terra blokklánc által bonyolított tranzakciók jutalékából kanak részesedést, ez ráadásul egyre növekszik majd, ahogyan a hálózat erősödik, a használati mértéke növekszik.

„A vádlottak klasszikus értékpapírként jellemezték a tokent. Egy befektetés, amely értéke növekedni fog, a kibocsátó cég munkája eredményeként. Ez az értékpapírok tankönyvi definíciója.”

A SEC által elvégzett Howey-teszt az egyik alapvető módszer az értékpapírok meghatározására, és ez kimondja, hogy milyen feltételek mellett számít egy bizonyos befektetési forma értékpapírnak.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ugyanezt a módszert próbálták az XRP okeneket kibocsátó Ripple ellen is alkalmazni, de idén júliusban, ebben az ügyben a SEC számára kedvezőtlen ítélet született.

Olvastad már? Eljuthat a Bitcoin a 40.000 dolláros álomhatárig még az év vége előtt?

Forrás: cryptopotato.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Az FTX népszerűsítéséért beperelik a sportligákat

Most egész sportligák néznek szembe perrel, amiért a szurkolóik számára látható FTX promóciókat mutattak be. Mindez azután történt, hogy az FTX befektetői a tőzsde összeomlását...

Cardano (ADA) technikai elemzés 11.28.

Prémium Cardano (ADA) A Cardano (ADA) 0,40 dollár felett kell zárnia ahhoz, hogy tartósan 0,46 dollárig emelkedjen. A Cardano (ADA) jelenleg egy nagyon fontos keresleti zónán belül mozog,...

3 kripto robbanni fog, miután az Ethereum ETF jóváhagyást kap – Dogecoin (DOGE), Cardano (ADA) és Solana (SOL)

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca, amely jelenleg 1,41 billió dollár kapitalizációval rendelkezik, egy egyedülálló fázist él át, amelyet az altcoinok visszaesése jellemez. Mindezek ellenére van remény egy esetleges...

Kiyosaki: most kell bitcoint venni, amíg nem késő!

Robert Kiyosaki ismételten az alternatív befektetési eszközöket szorgalmazza, beleértve az aranyat, az ezüstöt, és a Bitcoint, miközben óva int a hagyományos fiat pénzrendszertől. Kiyosaki, a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!