A Bank of Russia szerint a dollár elhagyásához meg kell változtatni a nemzetközi kereskedelmet

-

A Bank of Russia elemzői szerint a dollár hegemóniájának a megszüntetése nem egyszerű feladat, főleg a kereskedelmi ügyletek struktúrája miatt.

A bank szakértői nemrégiben publikáltak egy jelentést az Orosz Föderáció pénzügyi rendszeréről és a szektor egészéről, amely főleg az ország elleni USA-szankciókra összpontosít, de a lehetséges ellenlépések is szóba kerültek.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A jelentés szerint kifejezetten nehéz lesz megszüntetni a dollár egyeduralmát, vagy az euró elterjedtségét a nemzetközi kereskedelemben, anélkül, hogy az import esetén is átálljanak a rubel használatára.

Elmondásuk alapján ennek a hétterében főleg az áll, hogy az importszerződések esetén a könnyebb elszámolás miatt állapítják meg az árakat dollárban vagy euróban, emellett a legtöbb cég elvárja, hogy olyan pénznemben kapja meg az árui ellenértékét, amelyet barát ország bocsát ki.

Ez alapján orosz szempontból továbbra is fennáll a kérdés, hogy mennyire érhetők el számukra a kevésbé baráti országok pénznemei a forex piacokon keresztül, ide értve elsődlegesen az USA dollárt.

Oroszországnak így a továbbiakban is dollárt kell vásárolnia, hogy a rubel és a jüan közötti átváltást meg tudják oldani, így viszont továbbra is ki van téve a szankciók másodlagos hatásainak.

Még mindig a dollár és az euró a kedvenc

A jelentés külön kiemeli, hogy a nemzetközi kereskedelemben megszokott eljárások alapján még az oroszbarát országokban működő cégek is elsősorban a dollár és az euró használatát preferálják az elszámolások során, így ők is növelik az igényt ezek iránt a pénznemek iránt.

Ha elegendő igény mutatkozna viszont valamilyen más, szintén nemzetközileg elfogadott valutára, akkor ezzel párhuzamosan a dollár iránti igény is csökkenne, már akár középtávon is, de hosszú távon mindenképpen.

Hasonló nézeteket osztott meg több neves közgazdász is ebben a témakörben.

A Dr Doom néven emlegetett Nouriel Roubini szerint a világgazdaság át fog térni egy kétpólusú valutarendszerre, és a dollár mellett a másik nemzetközileg elterjedt pénznem szerinte a kínai jüan lesz.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Oroszország aktívan keresi a megoldást a jelenlegi helyzetére, és már együttműködésbe kezdett Kínával, hogy a kereskedelmi ügyleteik egy részét a kínai valuta segítségével bonyolítsák le.

Putyin orosz elnök ugyanígy azt is bejelentette, hogy a latin-amerikai, afrikai, és ázsiai ügyleteik során is a jüant fogják használni az elszámoláshoz, nem a dollárt.

zeta

Olvastad már? 500.000 eurós Bitcoin váltságdíj

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Winklevoss ikrek társtulajdonosok lettek egy fociklubban

A Winklevoss ikrek a Real Bedford FC csapatában szereztek részesedést, az ismert bitcoin-rajongó, Peter McCormack fociklubjában. A terveik szerint a klubot a legjobbak közé akarják...

Egy amerikai szenátor is beszédet tartott a Bitcoin Policy Summit rendezvényen

Marsha Blackburn egyértelművé tette, hogy számára mennyire jól beleillik a bitcoin a magánszféra és a fogyasztóvédelem kategóriájába, és, hogy a jövőben a mainál sokkal nagyobb...

A 99Bitcoins lehet a következő berobbanó BRC20 token?

A Bitcoin ezen a héten kifejezetten erős arcát mutatta, nemrég ugyanis visszaszerezte a 70.000 dolláros árfolyamot, miután 5 százalékot emelkedett. Eközben az újonnan előértékesített BRC20...

A Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) és más kriptodevizák a közel-keleti feszültség növekedésével elvéreznek

A kriptopénzek piaca hatalmas mértékű reakciót jegyzett a közel-keleti feszültségek eszkalálódására. A Bitcoin (BTC), a néhány perc alatt értékének közel 8%-át veszítette el, miközben más...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!