Egy bitcoin ETF elindulása vérfürdőt okozna a kriptotőzsdéken

-

Az elemzők szerint a Coinbase és a hasonló kriptotőzsdék nem várt következményekkel szembesülhetnek majd egy bitcoin ETF elindulása után.

A kriptoközösség és a piac szinte tűkön ülve várja egy ilyen ETF elindulását az Egyesült Államokban, viszont néhányan arra figyelmeztetnek, hogy számolni kell a következményekkel.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A jelenlegi nézetek alapján már akár jövő januárban zöld utat adhat a SEC egy ETF-nek, ráadásul tavasszal jön a felezés is.

Ez a két esemény sokak szerint akár 100 ezer dollárig növelheti a bitcoin árfolyamát.

Ha pedig a legoptimistább forgatókönyv valósul meg, ahogyan arra az iparágban ismert vállalkozó, Samson Mow rávilágít, akkor akár napok vagy hetek alatt elérheti az ár az 1 millió dollárt.

A centralizált kriptotőzsdéket tekintve az előrejelzések már korántsem ennyire optimisták, legalábbis az ETF Store elnöke, Nate Geraci, és a Bloomberg csapatát erősítő ETF-elemző, Eric Balchunas szerint.

Geraci a közösségi médiába fogalmazott úgy a napokban, hogy az ETF elindulása vérfürdőt okozna a kriptotőzsdéken, mégpedig azért, mert nagy különbség van a tőzsdei kereskedési díjak és az ETF jutalékok mértéke között.

Ahogyan Geraci elmondja, a lakossági befektetők, akik ETF-et vesznek, vagy adnak el, az intézményeken keresztül teszik ezt, és részesednek az azok által nyújtott előnyökből, többek között az alacsony tranzakciós díjból.

Az ETF-ek esetén az ügyletek szokott díja 0,01% körül mozog, ezzel kellene versenyezniük a kriptotőzsdéknek, miközben például a Coinbase esetén 0,6% körül mozog a levont jutalék mértéke, a kriptopénz típusától, a kereskedési pártól, és az ügylet összegétől függően.

Az ETF-ek tehát sokkal nagyobb versengést hoznának a kriptopiacra, hiszen a befektetők számára lényegesen olcsóbb lehetőségek is megnyílnak a kereskedésre.

Balchunas szerint ráadásul az is lehet, hogy egy ETF elindulása után még a méregdrága reklámokra sem nagyon tudnának költeni a tőzsdék.

„Azt hiszem nem lesz több Crypto Super Bowl, miután elindul egy bitcoin ETF. Az ETF-ek üzletága kíméletlen, és a tőzsdék rengeteget költöttek reklámokra, hogy becsábítsák az ügyfeleket, és nagy nyereséget érjenek el a kereskedési jutalékokon.”

A Coinbase a nyilvános beszámolói alapján a bevételének a legnagyobb részét mindig is a jutalékokból szerezte, 2022 esetében ez 77%-ot tett ki.

A teljes 3,1 milliárd dolláros bevételének ekkora részét realizálta a díjakból, amelyeket a lakossági és az intézményi ügyfeleinek számított fel.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A cég egy ideje aktívan próbálja diverzifikálni a bevételi forrásait, hogy függetlenedni tudjon a jutalékok alakulásától, ennek jegyében vezették be nemrégiben az előfizetéses rendszert is a platformjukon.

Olvastad már? 130 millió dollárnyi long pozíció megsemmisült, ahogy a bikapiac szünetet tart

Forrás:

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Polygon (MATIC) technikai elemzés 05.17.

Prémium Polygon (MATIC) A Polygon (MATIC) azonban, megkülönböztetve a zavart piaci hangulatot, többé-kevésbé stagnáló piaci viselkedést tartott fenn. Noha az előre meghatározott ellenállási és támaszszinteken belül kereskedett, a...

Sui (SUI) árfolyam elemzés 05.17.

Prémium SUI A SUI árfolyama körülbelül 3%-os ugrást mutatott 267,202 millió dollár (+11,24%) kereskedési volumen mellett az elmúlt 24 órában, miután az elmúlt 30 napban 15,30%-os, az...

Andrew Tate, a Top G hatalmas bitcoin-befektetést tervez

Andrew Tate, korábbi kickbox bajnok és amerikai vállalkozó, a rajongói körében csak Top G, 100 millió dollárnyi bitcoint vásárolna. Tate egyértelművé tette, hogy elege lett...

Nyilvánosságra került, hogy milyen sok befektetési cég vásárolt Bitcoin ETF-et

Tegnap lejárt a határidő azoknak a befektetési cégeknek, amelyek több mint 100 millió dollár értékű Bitcoin ETF-et kezelnek, hogy nyilatkozzanak a birtokolt mennyiségről. Az adatok azt...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!