A BRICS közös valutája fenyegetést jelent majd az USD-re nézve?

-

A BRICS országok közös valuta bevezetésére irányuló lehetséges közös törekvése megzavarhatja az amerikai dollár hosszú ideje tartó uralmát a globális kereskedelemben.

A nemzetközi pénzügyek dinamikus világában potenciális szeizmikus változás van a láthatáron.

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-országok együttesen a globális gazdasági teljesítmény egyharmadát termelik, és bizonyos tekintetben még a G7-ek gazdaságait is megelőzik.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A BRICS: A dollár dominanciájának megkérdőjelezése

Az idén augusztusban Johannesburgban megrendezésre kerülő BRICS csúcstalálkozó egyik kritikus napirendi pontja a közös valuta gondolatának megvitatása.

A szakértők szerint ez a lépés abból a törekvésből fakad, hogy a nemzetközi kereskedelem számára egy könnyebben hozzáférhető és igazságosabb eszközt hozzanak létre.

Az amerikai dollár, amelyet az Egyesült Államok nemzetközi felsőbbrendűségének eszközeként használnak, jelentős bizonytalanságot okozott a globális gazdasági fellendülés szempontjából.

Zhou Yu, a Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia Nemzetközi Pénzügyi Kutatóközpontjának igazgatója a BRICS országok hosszú távú céljának nevezte a közös valuta létrehozását.

Annak ellenére, hogy ez a kezdeményezés jelentős kihívásokkal nézhet szembe, Zhou kiemelte, hogy „nem teljesen lehetetlen” a BRICS országok számára egy ilyen valutaegység kialakítása.

A közös valuta felé vezető úton való eligazodás

Ahhoz, hogy egy nemzetcsoport egységes valutát alkosson, általában hosszan tartó együttműködésre és a helyi valuták fokozatos felszámolására van szükség.

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy a BRICS országok jelenlegi törekvése elsősorban egy olyan valutaegység kialakítására irányul, amely kizárólag a határokon átnyúló kereskedelem lebonyolítására szolgál, nem pedig a helyi valuták felváltására.

Zhou szerint ez a megközelítés enyhíti a feladat összetettségét és erősíti annak megvalósíthatóságát.

A közös valuta felé való törekvés a BRICS országok és más feltörekvő gazdaságok azon törekvéseinek sorát követi, hogy csökkentsék a dollártól való függőségüket.

Ezek az országok küzdenek az amerikai kamatemelések és a dollárban denominált globális kereskedelmet megzavaró geopolitikai feszültségek következményeivel.

Az Oroszországgal szembeni közelmúltbeli amerikai és uniós szankciók szintén arra ösztönözték a nemzeteket, hogy alternatívákat keressenek a dollár tartalékvalutaként való használatára.

A pénzügyi autonómia kialakulásának jelei

A helyi pénznemben történő elszámolás, amely a közelmúltban gyorsan elterjedt gyakorlat, jelentős előrelépést jelent a BRICS-országok számára a dollár dominanciájának csökkentése felé a kereskedelem elszámolásában.

A Kína és Oroszország közötti kereskedelem több mint 70%-át már helyi valutában bonyolítják le. Emellett más országok is vizsgálják a hasonló gyakorlatokat.

A brazil Suzano SA, a világ egyik vezető cellulózgyártója és Pakisztán, amely orosz nyersolaj vásárlását fontolgatja, jüanban bonyolíthat tranzakciókat.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Ahogy az amerikai jegybank leállítja a kamatemeléseket, ami a dollár gyengüléséhez vezet, Zhou szerint a dollármentesítés globális trendje valószínűleg felgyorsul.

Ezek a fejlemények felgyorsíthatják a jüan nemzetközivé válását, amely Kína felelős kibocsátási gyakorlatának köszönhetően megbízhatóbb valuta, szemben az USA túlzott dollárkibocsátásával.

Egy ilyen váltás a helyi pénznemben történő elszámolások fokozódása felé valószínűleg tisztességesebbé és könnyebbé teszi a tagországok közötti kereskedelmet – mondta Gao Lingyun, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia szakértője.

Ahogy ezek a változások végbemennek, a világgazdaságra, és különösen az amerikai dollár helyzetére gyakorolt következmények mélyrehatónak ígérkeznek.

Olvastad már? A Cardano együttműködik a legnagyobb svájci adománygyűjtő platformmal

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Májusban hirdetik ki, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie a becsődölt Terraform Labs alapítójának

A SEC azt javasolta, hogy Do Kwon és a Terraform Labs körülbelül 5,3 milliárd dollárt fizessen vissza jogtalan nyereség, előzetes kamat és polgári büntetés címén,...

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Polkadot (DOT) technikai elemzés 05.02.

Prémium Polkadot (DOT) A legjobban teljesítők között a Polkadot ígéretes fellendülési lehetőséget mutat, mivel leküzdi a kínálati hullámot. A Polkadot (DOT) árfolyama a bikás fordulat lehetőségével lassan lendületet...

Lengyelországban terjeszkedik a Dél-afrikai VALR tőzsde

A VALR, Dél-Afrika legnagyobb kriptotőzsdéje hamarosan Lengyelországban is kínálni fogja kriptovaluta szolgáltatásait, és aktívan keresi a lehetőségeket más joghatóságokban is szerte a világon. A Reutersnek adott...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!