Rosszak a német gazdaság kilátásai

-

Németország inflációja rekordmagasságba emelkedett, és 2022-re elérte az átlagos 7,9%-ot, a 2021-es 3,1%-ról indulva.

A tavalyi évben az ukrajnai orosz invázió számos ellátási láncban zavarokhoz vezetett, áremelkedést okozva több fogyasztási cikk esetén is.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A német infláció átlagos mértéke utoljára 1990-ben, az ország újraegyesítésekor volt ilyen magas, ez derül ki a statisztikákból.

A fogyasztói árindex egy év alatt több, mint a duplájára emelkedett. A növekedést főleg az egyre drágább energia táplálja, emellett pedig az élelmiszerek árnövekedése van jelentős hatással az inflációra.

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal, az FSO a jelentésében az orosz invázióra hivatkozik, és az ebből eredeztethető szállítmányozási nehézségekre, mint az inflációt növelő két kulcsfontosságú faktorra.

„A fogyasztóknak 24,4%-kal többet kell fizetniük az energiáért, mint amennyit tavaly ilyenkor. Az élelmiszerárak pedig 20,7%-kal növekedtek egy év leforgása alatt.”

Az infláció növekedési üteme lassul

Dacára a rekord-magas inflációnak, amely éves viszonylatban fölötte van az 1951-es 7,6%-nak is, az FSO úgy találta, hogy a növekedés havi üteme lassulást mutat, és tavaly decemberre már visszaesést mutatott, havi 8,6%-ra.

Előtte, októberben és novemberben 10,4% illetve 10%-os értéket mértek.

Hogy a lakosságra gyakorolt negatív hatásokat valahogyan kompenzálni tudja, a kormányzat a jelentések szerint milliárdos összeget kíván segélyezésre fordítani.

Emellett hatósági árszabást vezetett be az elektromos áram és az üzemanyag esetén.

Számos közgazdász úgy véli, ezzel sikerül majd visszafogni az inflációt a 2023-as évben.


Olvastad már? A Bitcoin művészete – negyedik rész

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Polkadot (DOT) technikai elemzés 05.02.

Prémium Polkadot (DOT) A legjobban teljesítők között a Polkadot ígéretes fellendülési lehetőséget mutat, mivel leküzdi a kínálati hullámot. A Polkadot (DOT) árfolyama a bikás fordulat lehetőségével lassan lendületet...

Lengyelországban terjeszkedik a Dél-afrikai VALR tőzsde

A VALR, Dél-Afrika legnagyobb kriptotőzsdéje hamarosan Lengyelországban is kínálni fogja kriptovaluta szolgáltatásait, és aktívan keresi a lehetőségeket más joghatóságokban is szerte a világon. A Reutersnek adott...

Vége a Bitcoin 7 hónapos „eufóriájának”?

A Bitcoin (BTC) Net Unrealized Profit & Loss (NUPL) mérőszáma azt mutatja, hogy a coin piaca továbbra is az eufória fázisában van, a befektetők körében...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!