Egy amerikai szenátor szerint a SEC miatt kerültek bajba a kriptohitelezési platformok

-

Pat Toomey úgy véli, a jelenlegi szabályozás egyáltalán nem hatékony, és ha a SEC megfelelően végezné a munkáját, akkor a Celsius felhasználói nem biztos, hogy elvesztették volna azt a 12 milliárd dollárt, amelyet befagyasztott a platform.
Tommey hivatalos levélben fordul a SEC elnökéhez, Gary Gensler-hez, és úgy fogalmazott, hogy a Bizottság inkompetenciája a kriptoeszközökre vonatkoztatható értékpapír-törvények kapcsán nem kívánt következményekhez vezet.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

„A cégek már alkalmazkodni tudtak volna a letisztázott elvárásokhoz, megelőzhető lett volna a befektetők vesztesége, a SEC pedig arra fókuszálhatna, ami tényleg fontos, a rosszindulatú szereplők kiszűrésére.”

Toomey szerint a SEC-nek el kellene döntenie, hogy hogyan alkalmazná az értékpapírok bírálatára vonatkozó Howey tesztet, és ezt lefuttatni a kriptós platformokkal kapcsolatban.
Ehelyett a Bizottság a jelek szerint egyelőre válogat, hogy kivel milyen szabályok szerint foglalkozik. A szenátor azt is megemlítette, hogy nemrégiben bennfentes kereskedés gyanúja merült fel a Coinbase esetén, de ez csak akkor lehet igaz, ha a SEC saját megítélése szerint a platformon lévő kriptoeszközök értékpapírnak minősülnek.
Ilyen dolgot viszont nem jelentette be a Bizottság az eljárás előtt. Ezzel a hozzáállással viszont nem lehetséges, hogy a tisztességesen működő cégek tudják, hogy milyen szabályoknak kell megfelelniük, és a befektetővédelmet sem lehet megvalósítani.
Ennek folyományaként a SEC továbbra sem képes egyértelműen meghatározni a kriptóra alkalmazandó szabályokat, azok betartatása pedig esetlegesnek tekinthető. Ez viszont árt a befektetőknek, és árt az innovációnak is.
Toomey összesen kilenc kérdést fogalmazott meg a SEC irányába, amelyekre augusztus 9-ig választ vár. Ezek között szerepel olyan, hogy hogyan kategorizálná a Bizottság a többi nagy kriptohitelezési platformot, vagy éppen az, hogy a Coinbase ügyében felmerült 25 kriptoeszköz közül miért nem foglalkozott 16-tal.
Toomey hivatalosan is elismerte, hogy ő támogatja a stablecoinokkal foglalkozó új törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a stablecoinnal elhelyezett letétre ugyanaz a szövetségi védelem vonatkozzon, mint a dollárban tartott pénzekre.

Olvastad már? KuCoin-vélemény – biztonságos és legális kriptotőzsde 2022-ben?

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Az ETFSwap (ETFS) a Solana (SOL), a Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) tovább erősödnek

Vendégbejegyzés Megkezdődik a verseny, hiszen négy neves kriptopénz, nevezetesen az ETFSwap (ETFS), a Solana (SOL), a Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) harcol az iparág...

4 érme, amit ne hagyj ki 2024 májusában

Vendégbejegyzés A kriptovaluták sebesen fejlődő világában az altcoinok a digitális valuta-ökoszisztéma kiemelkedő szereplőinek számítanak. A kripto portfóliójukat diverzifikálni kívánó befektetők igen gyakran fordulnak az altcoinokhoz, hiszen...

A Morgan Stanley megemeli a Bitcoin ETF-ek tétjét

A Morgan Stanley nemzetközi befektetési bank több alapnak is lehetővé akarja tenni, hogy felfedezzék a Bitcoin ETF-eket. A Morgan Stanley amerikai multinacionális befektetési bank benyújtotta az...

Miért szabott ki Oroszország tilalmat a kriptovalutákra?

2024. szeptember 1-jétől Oroszország szigorú korlátozásokat vezet be a kriptovaluták forgalomba hozatalára. A korlátozás azonban kizárja a joghatósága alatt kibocsátott eszközöket. Anatolij Akszakov lépésének célja, hogy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!