Kriptós támogatásból működik egy független orosz hírportál

-

A Meduza orosz független médiumnak sikerült 250 ezer dolláros támogatást szereznie ahhoz, hogy továbbra is elfogulatlanul tudósíthasson az ukrajnai háborúról, az orosz kormánypropaganda és cenzúra áradata alatt, függetlenül.
A Meduza egy lettországi székhelyű, orosz nyelvű hírportál, amely azt állítja, hogy „a valódi Oroszországról, ma” tudósít, 2021 áprilisától kezdve fogad adományokat USD, euró és kriptopénzek, köztük Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Binance (BNB), Tether (USDT), Monero (XMR) és zcash (ZEC) formájában.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Az adományozási felhívás közzététele óta a hírügynökség 146 000 egyedi tranzakción keresztül mintegy 250 000 dollárnyi kriptót kapott.
A teljes adományösszeg mintegy 93%-a 3,75 BTC (116 954 dollár) és 49,9 ETH (117 767 dollár) formájában érkezett.


A Meduza pénzzavarai tulajdonképpen 2021 áprilisában kezdődtek, miután az orosz igazságügyi minisztérium „külföldi ügynökként” bélyegezte meg őt és több más független médiumot, ami miatt a cégnek minden orosz nyelvű cikkébe nagy betűméretű figyelmeztetést kellett elhelyeznie, amely tájékoztatta az olvasókat a „külföldi ügynök” státuszáról.
Ugyanezt a figyelmeztetést minden hirdetésben is fel kell tüntetni, ami szinte valamennyi hirdetőjének elvesztéséhez vezetett.

„Mint azt el lehet képzelni, kevés cég fog fizetni azért, hogy a termékeit egy olyan figyelmeztetés alatt reklámozza, amely szerint a tartalmat külföldi ügynökök készítették.”

A külföldi ügynökként való megjelölés azonban nem akadályozta meg az oroszországi olvasókat abban, hogy adományokat küldjenek a szervezetnek, mivel a vállalat azonnal létrehozott egy utat a hozzájárulók számára, hogy a bankjukon keresztül, a Stripe fizetési feldolgozó segítségével kriptót adományozhassanak.
Márciusban azonban a Meduza mind az orosz kormányzati cenzúra, mind a nyugati szankciók hatása miatt megszorult.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az orosz hatóságok blokkolták a weboldalát „törvénysértő információk terjesztése” miatt, és az orosz támogatóktól érkező adományok fogadásának egyik fő útját az orosz bankok SWIFT-hálózatának február 26-i betiltása blokkolta.
A Meduza a weboldalán azt írta, hogy a pénzügyi korlátozások miatt nem tudták az oroszországi támogatóiktól érkező adományokat felhasználni.
A hírszervezet és újságírói február 25. óta naponta friss híreket közölnek Oroszország Ukrajna elleni háborújáról, képeket és történeteket osztanak meg a háború által érintett ukrán civilekről és más fontos eseményekről, amelyekről a helyi orosz média nem számolt be.

„Oroszországban most emberek milliói támaszkodnak a tudósításainkra. A háború kitörése óta lehetetlen pénzt utalni Oroszországból Európába. Elvesztettünk 30 ezer adományozót. Jelenleg egyáltalán nem kapunk pénzt Oroszországból.”

Ivan Kolpakov, a Meduza főszerkesztője a Bloombergnek elmondta, hogy az adományokból 25 újságírójukat fogják segíteni, akik azóta elmenekültek az országból, és a lettországi Rigában telepedtek le, ahol a cég székhelye található.
A Meduza és újságírói nem az orosz szankciók egyetlen akaratlan áldozatai.

Az elmúlt hónapok során a médiajelentések rámutattak a hétköznapi oroszokra, a külföldön tanuló diákokra, az  Oroszországban tartózkodó nemzetközi diákokra, sőt egész nemzetek civil lakosságára is, akiket súlyosan érintettek az Oroszországgal szembeni szankciók.

Olvastad már? Egy elemző szerint a tőzsdék eladják a bitcoint – reagáltak a platformok

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Morgan Stanley megemeli a Bitcoin ETF-ek tétjét

A Morgan Stanley nemzetközi befektetési bank több alapnak is lehetővé akarja tenni, hogy felfedezzék a Bitcoin ETF-eket. A Morgan Stanley amerikai multinacionális befektetési bank benyújtotta az...

Miért szabott ki Oroszország tilalmat a kriptovalutákra?

2024. szeptember 1-jétől Oroszország szigorú korlátozásokat vezet be a kriptovaluták forgalomba hozatalára. A korlátozás azonban kizárja a joghatósága alatt kibocsátott eszközöket. Anatolij Akszakov lépésének célja, hogy...

Solana (SOL) technikai elemzés 04.29.

Prémium Solana (SOL) A Solana (SOL) árfolyama az elmúlt napban esett, ami további eséstől való félelmet keltett. Ugyanakkor volt esély a trendfordulóra. Ha ez bekövetkezik, akkor a befektetők...

A legjobb mém érmék, amelyek készen állnak a májusi kitörésre

Vendégbejegyzés Miközben a 2024-es bikafutás egyre nagyobb lendületet vesz, a megfizethető mém érmék élénk érdeklődést váltanak ki a befektetőkből, akik a következő nagy nyereséget keresik. Ez a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!