A kriptoipar legnagyobb nyertesei és vesztesei 2021-ben – 2. rész

-

Ez a cikk egy korábban megkezdett sorozat folytatása. Az első részt itt olvashatod:
A kriptoipar legnagyobb nyertesei és vesztesei 2021-ben – 1. rész


A 2021-es év győztesei (folytatás)
Sam Bankman-Fried/FTX

2021-ben Sam Bankman-Friedet „a kriptopénzek leggazdagabb emberének” nyilvánították, főként az FTX kriptopénztőzsdében való tulajdonrészének köszönhetően, amelyet 2019-ben alapított.
A CoinGecko szerint 2021 végére az FTX a második legnagyobb kripto-derivatíva tőzsde lett, csak a Binance (Futures) előzte meg őket.
Messari az FTX-et „minden idők leggyorsabban növekvő vállalatának” nevezte, megjegyezve, hogy Bankman-Fried kevesebb mint három év alatt, kevesebb mint 100 alkalmazottal 25 milliárd dolláros vállalkozást épített fel.
Az FTX júliusban zárt le egy 900 millió dolláros finanszírozási kört, amely után a tőzsde értéke 18 milliárd dollárra nőtt a korábbi 1,2 milliárd dollárról, többek között a SoftBank, a Sequoia Capital, a Coinbase Ventures, a Multicoin, a VanEck és a Paul Tudor Jones családjának részvételével.
Júniusban az FTX megszerezte a Miami Heat NBA kosárlabdaaréna hosszú távú névhasználati jogait is.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

OpenSea

Az NFT-jelenség áldás volt a digitális művészek számára, akik ugyan ügynökök és fizikai művészeti galériák nélkül értékesíthetik műveiket, digitális piacterekre továbbra is szükségük van.
Az NFT-művészeti szektor első számú szereplője és vezető piactere, az OpenSea kétségkívül az év egyik legnagyobb nyertese lett.
Az OpenSea viszonylag szerény, 2,5%-os jutalékot szed minden egyes eladásért a platformján, de ez a Cointelegraph szerint jelentős, 79 millió dolláros bevételt hozott augusztusban, a 2021-es csúcshónapban.
Novemberben volt olyan időszak, hogy a bevételek meghaladták a 235 millió dollárt (az év elejétől számítva). Decemberben nem sok minden változott:

„A világ domináns NFT-piactere kézzel-lábbal kaszál” – mondta Messari.

ProShares ETF

Október közepén egy régóta fennálló akadályt sikerült leküzdeni az első, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet által jóváhagyott, bitcoinalapú, tőzsdén kereskedett alap (ETF) elindításával.
A ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) a New York-i tőzsdén drámai módon debütált, és a nyitás napján lebonyolított forgalom tekintetében a második helyet érte el a ranglistán. Egyesek az ETF engedélyezését „vízválasztó pillanatnak nevezték a kriptoipar számára.
A bevezetése véget vetett az amerikai kriptocégek nyolcéves, gyötrelmes küzdelmének – egy Winkelvoss-ETF volt az első, amelyet az SEC még 2013-ban elutasított –, de egyesek mégis csalódottak voltak, hogy az áttörést hozó alap egy határidős ETF volt, nem pedig a bitcoin (BTC) spot árfolyamára épülő.
Az SEC nyilvánvalóan a szabályozási védelem két rétegét – azaz a Commodity Futures Trading Commission és az SEC általi felügyeletet – részesítette előnyben, és ez néhány héttel később további megerősítést nyert, amikor az SEC elutasította a VanEck spotpiaci ETF iránti kérelmét.

A 2021-es év vesztesei
Kína

Kína 2020 szeptemberében még a világ kriptobányászati teljesítményének kétharmadát (67%-át) ellenőrizte, de májusban ismeretlen okokból betiltotta a bányászati tevékenységet. A tiltás talán azzal függött össze, hogy megvédje saját, központi banki digitális valutáját (CBDC), amely a jelek szerint közel áll a teljes bevezetéséhez.
Mindenesetre a Bitcoin hashrátája azonnal 50%-kal esett, ami egy kicsit felkavarta a piacokat. Más országok azonban gyorsan felvették a bányászati lemaradást, köztük az Egyesült Államok, Kazahsztán, Oroszország és Kanada.
Visszatekintve sokan úgy tekintettek Kína akciójára, mint egy ajándékra a nyugatnak.

„Ma a [Bitcoin] hálózat decentralizáltabb, mint valaha, és az ár 50%-kal emelkedett” – mondta Willy Woo elemző.

Meta (Diem)

A Facebook Libra stabilcoin-vállalkozását (ma Diem) 2019-ben jelentették be nagy felhajtással és prominens partnerlistával, de a projektet folyamatosan késleltették és a terjedelmét csökkentették.
Ma már nem sokat hallani a Diemről, kivéve talán a távozókat – például Dante Disparte a Circle-hez távozott, míg nemrég David Marcus, a kriptopénzekkel kapcsolatos tevékenységek vezetője közölte, hogy az év otthagyja a céget.
A Meta névre átkeresztelt Facebookot az amerikai törvényhozók az általánosságban a közösségi médiára gyakorolt „befolyása” miatt vették górcső alá, és az egykor 2021 elején debütálni tervezett stablecoinprojektje járulékos károkat szenvedhetett.
Ahogy a The New York Times kommentálta:

„A Libra kriptopénz végül a Diem nevet kapta, míg a cég kriptotárca-törekvéseit Novira keresztelték. A nevek összevisszasága gyakran még a cég bennfentesei számára is zavaró volt.”

Nigériai Központi Bank

Februárban a nigériai központi bank utasította az összes helyi bankot, hogy zárolják a kriptovalutákat használó ügyfelek számláit.
A CBN kormányzója szerint a legtöbb kriptószámlát „törvénytelen” tevékenységek, például pénzmosásra és terrorizmus finanszírozására használták.
Nigéria várhatóan hamarosan bevezet egy központi banki digitális valutát, akárcsak Kína, így talán a CBN a kínai forgatókönyv szerint jár el, amely a CBDC bevezetését megelőzve minden konkurens kriptoműveletet eltakarít. Ha ez így van, akkor az erőfeszítése csúfos kudarcot vallott.
A kriptó nem csak hogy túlélte a korlátozást, de augusztusra Nigéria a világ második legnagyobb peer-to-peer Bitcoin-kereskedelmi piaca lett.

Virgil Griffth

Volt idő, amikor Virgil Griffith a kriptovilág egyik legnagyobb híressége volt. Az egykori Ethereum-fejlesztő és amerikai állampolgár 2019 elején Észak-Koreába utazott, hogy részt vegyen egy kriptopénz-konferencián.
Az év novemberében aztán Los Angelesben letartóztatták az amerikai szankciós törvények megsértése miatt.

„Nem hiszem, hogy amit Virgil tett, az bármilyen valós segítséget nyújtott a KNDK-nak ahhoz, hogy bármi rosszat tegyen. Előadást tartott a nyílt forráskódú szoftverekről szóló, nyilvánosan elérhető információk alapján” – nyilatkozta akkoriban Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója.

2021 szeptemberében, közvetlenül a büntetőperének megkezdése előtt Griffith „bűnösnek vallotta magát az amerikai törvények megsértésére irányuló összeesküvésben, amikor Észak-Koreába utazott, hogy előadást tartson arról, hogyan lehet a blokklánc-technológiát pénzmosásra és szankciók kijátszására használni” – számolt be a Wall Street Journal.
A vádalku részeként akár hat és fél év börtönbüntetésre is számíthat. Nem volt világos, hogy mi késztette a vádalku megváltoztatására.

Iron Finance (TITAN)

Talán nem is olyan jó ötlet egy stabilcoin – pl. az IRON – fedezetét egy másik stabilcoin USD Coin (USDC) és egy homályos kormányzati token (TITAN) fedezetével biztosítani.
Ebben az esetben az eredmény a „világ első nagyszabású kriptobank-runja” – pontosabban az Iron Finance protokolllal szembeni run – volt.
Az eredmény: a TITAN június végén néhány óra alatt több mint 60 dolláros árfolyamáról néhány ezreléknyi centre zuhant.
A CipherTrace később azt mondta, hogy az incidens egy tervezési hiba eredménye volt: „az Iron.Finance nem rendelkezett megfelelő stabilizáló mechanizmussal”.
De időközben számos befektető megégette magát, köztük a Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban, aki szabályozásra szólított fel annak meghatározására, hogy „mi a stabilcoin és milyen biztosítékok elfogadhatóak”. Az Iron Finance (ICE) december 20-án 0,002 dollár körül cserélt gazdát.

Olvastad már? Mennyire vagy jártas az NFT-k világában? Teszteld tudásodat kvízünkkel!

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Polkadot (DOT) technikai elemzés 05.02.

Prémium Polkadot (DOT) A legjobban teljesítők között a Polkadot ígéretes fellendülési lehetőséget mutat, mivel leküzdi a kínálati hullámot. A Polkadot (DOT) árfolyama a bikás fordulat lehetőségével lassan lendületet...

Lengyelországban terjeszkedik a Dél-afrikai VALR tőzsde

A VALR, Dél-Afrika legnagyobb kriptotőzsdéje hamarosan Lengyelországban is kínálni fogja kriptovaluta szolgáltatásait, és aktívan keresi a lehetőségeket más joghatóságokban is szerte a világon. A Reutersnek adott...

Vége a Bitcoin 7 hónapos „eufóriájának”?

A Bitcoin (BTC) Net Unrealized Profit & Loss (NUPL) mérőszáma azt mutatja, hogy a coin piaca továbbra is az eufória fázisában van, a befektetők körében...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!