Bajban a blokkláncsziget: a FATF szerint problémák vannak a máltai szabályozással

-

A 37 joghatóságot és két regionális szervezetet tömörítő Pénzügyi Akciócsoport „problémásnak” minősítette Málta kezdeti törekvését a kriptovaluta-üzletág bevonzására.
Málta stratégiája, hogy a digitális eszközök globális enklávéjává váljon, úgy tűnik, működik, bár a laza szabályozási felügyelet aggodalmakat vetett fel a pénzmosás és más pénzügyi bűncselekmények miatt.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Nagyjából 71 milliárd dollár, azaz 60 milliárd euró értékű kriptovaluta ment át Máltán azóta, hogy az apró mediterrán állam 2017-ben először fogadta el a „blokkláncsziget” stratégiáját – jelentette a Times of Malta vasárnap.
Bár Málta az elmúlt években korszerűsítette kriptográfiára összpontosító szabályozását, a pénzügyi megfigyelők aggódnak amiatt, hogy az ország pénzmosás elleni rendszere elég szilárd-e.
A Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force, FATF) a múlt héten Párizsban ülésezett, hogy megvitassa, felkerüljön-e Málta azon országok listájára, amelyek nem teljesítették a pénzügyi bűnözés megállítására vonatkozó kötelezettségeiket.
A pénzügyi felügyeletet konkrétan az aggasztja, hogy Málta 2017-ben és 2018-ban, amikor az ágazat sokkal kevésbé volt szabályozva, igencsak erőltette a kriptovaluták befogadását.
A FATF tisztviselői aggodalmukat fejezték ki az ország bűnüldözési rendszerével kapcsolatban is.
Több blokkláncvállalat 2018-ban Máltán alapította meg székhelyét, köztük a Binance kriptopénzváltó is, a kedvezőbb törvényekre számítva.
Az országban letelepedett cégek legfeljebb egy évig engedély nélkül működhettek.
Egy iparági forrás a Times of Maltának elmondta, hogy az egyéves türelmi idő hozzájárult ahhoz, hogy „robbanásszerűen megnőtt a kriptopénztőzsdék által engedély nélküli környezetben végrehajtott, nagy kockázatú tranzakciók száma”.
Ennek ellenére Málta továbbra is kedvező célpontnak számít a kriptopénzekkel foglalkozó cégek számára.

Ahogy arról a Cointelegraph is beszámolt, a Crypto.com nemrég megszerezte a máltai 3. osztályú virtuális pénzügyi eszköz engedélyt, ami megnyitotta az utat a kriptovaluták szélesebb körű elismerése előtt az Európai Unióban.
2020 júniusában Málta kiszélesítette blokkláncambícióit, sokkal inkább a digitális eszközök felé fordulva, mint az elfogadás és az üzleti növekedés előmozdításának módja.

„Elmozdulunk a blokkláncszigetről a digitális sziget felé, mert jobban hiszünk ebben a holisztikus vízióban, amely minden szempontot és technológiai összetevőt magában foglal” – mondta akkor a Cointelegraph-nak Kearon Bruno, a Málta gazdasági portfóliójának növelésével megbízott Digitális Gazdaság Think Tank elnöke.

Olvastad már? Egy kriptocég vezérigazgatója szerint az idei rali nem ugyanolyan, mint a 2017-es

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Mit várhatunk a piactól májusban? Top kriptók, amiket figyelni kell

A május friss fejleményeket hoz a kriptopénzek piacán, több kulcsfontosságú szereplő is jelentős lépésekre készül. A befektetők élénken figyelik a trendeket, ahogy a 2024-es bikafutás...

Az Ethereum „nagy csalódás” – A szakértő kemény ítéletet mond!

Miközben a Bitcoin (BTC), a vezető kriptopénz a 60.000 dolláros küszöb alá süllyed, elemzők szerint a BTC elérhette a csúcsot ebben a ciklusban. Az Ethereum (ETH)...

Májusban hirdetik ki, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie a becsődölt Terraform Labs alapítójának

A SEC azt javasolta, hogy Do Kwon és a Terraform Labs körülbelül 5,3 milliárd dollárt fizessen vissza jogtalan nyereség, előzetes kamat és polgári büntetés címén,...

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!